Kritik yerel seçimler kapıya dayandı.

31 Mart’a çok az bir zaman kaldı.

Belediye başkan adayları az kalan zamanı en iyi şekilde değerlendirmek adına teşkilat mensuplarıyla birlikte yoğun bir şekilde hazırlıklarını sürdürüyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da binlerce emekli hayat pahalılığının verdiği sıkıntı sebebiyle geçinmekte zorluk çekiyor.

İktidarın vermiş olduğu 10 bin lira maaşın yetersizliği sebebiyle ne yapacaklarını şaşıran emekli vatandaşlar Temmuz ayında yapılacağı açıklanan iyileştirmeye kadar borç batağında boğulacaklarını ifade ediyor. Bu durumun 31 Mart seçimlerinde sandıkta gerekeni yapacaklarını da emekli denekleri tarafından sürekli dile getiriliyor.

Adeta burnundan soluyan emekliler mübarek Ramazan ayında bu hayat pahalılığı ve bu kadar az maaşla nasıl ay sonunu getireceklerini eleştirirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Emekliler yılı” olarak ilan ettiği 2024 yılında aradaki maaş uçurumunu mutlaka denkleştirmesini talep ediyor.

SANDIĞA YANSIYABİLİR

Bilindiği gibi Zonguldak bir emekli şehri. Özellikle TTK’dan emekli olan binlerce insan var ve bu insanların çoğunluğu 31 Mart’ta sandığa ya gitmeyeceklerini ya da oy vermeyeceklerini sık sık dile getiriyor. Hal böyle olunca da belediye seçimlerini hangi partinin kazanacağı konusunda değişik senaryolar havada uçuşuyor.

AK Parti Belediye Başkanı ve adayı Ömer Selim Alan ve diğer iddialı rakibi CHP adayı Tahsin Erdem arasındaki rekabetten diğer parti adayları da bu emekliler konusunu seçim çalışmalarında dile getirerek avantaj sağlamaya çalışıyorlar. Bütün olarak baktığımızda da gerçekten emekliler bu seçimde çok etkin bir rol oynayacaklar. Hangi partiye yarayacak onu kestirmek hayli zor görünüyor ama ciddi bir kırılmanın olacağı da ortada.

MUHALEFET ZAM İÇİN BASTIRIYOR

Milyonlarca emekli vatandaşların içinde bulunduğu bu ekonomik sıkıntısını muhalefet partileri CHP Genel Başkanı Özgür Özel başta olmak üzere İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de her yaptıkları mitinglerde sert bir şekilde açıklayarak emeklilere zam yapılmasını istiyor.

CHP genel Başkanı Özgür Özel çok daha sert bir ifadeyle, “Emeklilerin hakkını söke söke alacağım” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a emeklilerin 31 Mart’ta bir ders vereceğinin altını çiziyor.

Görüldüğü üzere bu yapılanlar emekliler üzerinden seçimleri kendi lehlerine avantaja dönüştürme gayreti olarak ifade edilse de gerçekten emeklilerin içinde bulunduğu yaşam zorluklarının bir an önce çözüme kavuşması gerçeğini de ortaya çıkarmış durumda.

2019’DA PARTİLER NE KADAR OY ALDI

2019’da yapılan Belediye Başkanlığı seçimlerinde Ömer Selim Alan zaferle çıkmıştı. Zonguldak’tan partilerin aldığı oy oranları da şu şekilde gerçekleşmiş.

AK Parti Selim ALAN: 25 bin 125 oy.

CHP Şenol Şanal: 23 bin 152 oy.

MHP Hamdi Ayan: 8 bin 912 oy.

Saadet Partisi: 1147 oy.

31 Mart’ta bu tablo nasıl değişecek ve hangi aday kazanacak merakla bekleniyor.