Benliğimizden duygu, düşünce ve davranışlarla dışa vurulan olumlu özelliklerimizin umursanmayan lakin bildiğimizi bilmediğimiz birçok yaşamsal faktörleri keşfedebilmektir.

Erdemli oluş, huzuru bulmanın onu tadını alabilmenin en güzel yaşanmış yanıdır. Hayatın olumlu geçebilmesi aslen bizlerin elindeyken başkalarına vermek yapılan en büyük hatalardandır.

    Güzel ihtimaller uyanmasıyla imkansızı arayabilme potansiyeline sahip karakter sahibi olabilmek için iç kabullenebilmeyi öğrenmeliyizdir. Cesaretiyle bilgeliğin peşinde olup, insaniyet, hakkaniyet için kendini adamış insanlar genellikle iç huzurunun peşindelerdir. Özgün iç huzuru bularak geleceğini planlamasında en verimli düşünüşleri keşfederek hareket ederler.

     Karakterize sevme sevilme, saygınlık görme gösterme ruhen ve zihnen varlığını zenginleştirecektir. Birçok rahatsızlığın psikolojikmen temel sebebi bilinen ruhen çöküntüde yaşanılamayan güzel ihtimallerdir. Karakter güçleri rahatsızlık aşamasında çabuk sağlığına kavuşmasında öncüdürler. Moral ve motivasyonun öneminin ne derece olduğunu ancak yaşayabilenler bilir.

      Toplumda olumlu bireylerarası iletişimde, gelişimin ve kalkınmanın zirve yaptığı birtakım araştırmalarca kanıtlanmıştır. İnsanların pozitif olmalarının çevrelerinde ne derece verimliliğini arttırdığı bilinmektedir. Daima yaşanılanları olumlu değerlendirmeye çalışarak çözüm odaklı bakış açısı vermeliyizdir.

       Roosevelt’in dediği gibi ‘’bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihnen eğitmek topluma bir bela kazandırmaktır.’’ Farkındalıklarımızın farkına vararak ruh temizliğiyle hayatımızda üstesinden gelemeyeceğimiz şey olmaz. Yeter ki niyet salih ve temiz olsun güzel ihtimaller bizlere ulaşacaktır. Ahlaklı ve dürüst toplumlar birliktelikleriyle hedeflerine ulaşacaklardır.

     Adillik, bilgelik, cesaret, insaniyet, aşkınlık, ölçülülükle erdemliliğe adım atmış olacağız. İnsan için erdemli olmak için geç olmak kavramı olmadığı gibi yaşam boyu eksikliklerimizi tamamlayarak en iyi şekilde kendimizi geliştirebilmeliyizdir. Toplumsal hayatta mesafeli pozisyon alarak insanların nasıl etkileşim içinde olduğunu gözlemleyerek olasılıklara muhakeme edebilmektir.

     Sınırsız arzularına gem vurmaksızın güzel ihtimalleri uyandırma çabası insanda içsel mutluluk yaratarak yaşamına verdiği tatmin ve hazlarla yeni ufuklar açacaktır. Hayatın değişken olduğunu bu değişkenlikler içerisinde bizlerin hangi rol aldığımızın bilinciyle sosyal bağlantılarımızın verimliliğini keşfetmiş oluruz.

     Başarımızın yegane sebebi ve desteğinin farkındalığıyla onlara sımsıkı sarılarak hedefimizi seçmeliyizdir. Başarımızın getirdiği mutluluğumuz neşelenir. Bunlarla birlikte tutunabileceklerimizle, bize faydası olamayacakları ayrıştırarak yeni verimli özgün yöntemimizi kabullenmeliyizdir. Kritik yaşam kararlarımızda sosyal desteğe daha fazla ihtiyaç duymaktayızdır.

    ARAŞTIRMACI YAZAR

    VOLKAN YAŞAR BERBER