Bir rüşvet duyumu üzerine internette araştırma yapmak istedim, keşke bakmasaydım, keşke girmeseydim.

Değerli okurlar İnternet Gazeteleri başta olmak üzere haber kanalları binlerce rüşvet haberi ile dolu.

Bazı Gazete siteleri özel rüşvet haberleri bölümleri açmışlar. Bir tanesinde diyor ki : Rüşvet haberleri sayfasında Rüşvet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 15581 Rüşvet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır.Bu sadece bir gazetenin rüşvet haberleri sayfasında olanlar.Diğerlerini de üst üste koyarsak her halde sayı 100 binleri geçecek.

 Rüşvet kokusu ortalığı kaplamış gidiyor.Haberlere baktığınızda genellikle Belediyeler ve Kamuda olan rüşvet ve yolsuzluklar ilk sırada.

  Hepsinin ortak noktaları,ihaleler,kat artırımları,arsa işleri,yani rantın bulunduğu yerler.Rantın kapısını tutanlar rüşveti alanlar,Rantın kapısı açanlar da rüşveti verenler.Bütün bunların olması için akla hayale gelmeyen her türlü düzen ,dümen,tezgah ve kılıf hazırlanmış.

  Şimdi Rüşvet nedir bir kez daha bakalım.

  Sözlükte, yaptırılmak istenilen bir işe yasadışı kolaylık sağlaması için ilgili görevliye ya da görevlilere el altından verilen para, mal vb.

  Hukuki olarak TCK da Rüşvet , kamu görevlisinin hukuki olmayan bir işin yapılması ya da yapılmaması için haksız bir menfaat elde etmesi halinde rüşvet veren kişi suç işlemiş olacaktır. Rüşvet suçundan yalnızca rüşvet alan kişi değil rüşvet veren kişi de suçlu olacaktır, deniliyor.

   Rüşvetin dindeki yerine  gelince;
   Dinimiz, gasp edilmiş malı ve zulüm, hırsızlık ile alınan, rüşvet, faiz, kumar ücretleri ve diğer hıyanet yollarından biri ile ele geçen kazancın yenilmesini ve başkalarına yedirilmesini yasak etmiştir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Birbirinizin mallarını, aranızda [kumar, sahtekârlık, hırsızlık, gasp, rüşvet gibi] bâtıl sebeplerle yemeyin!) [Bekara 188]
   Haksızı haklı, yanlışı doğru, kötüyü iyi, liyakatsizi liyakatli göstermek için bir kimseden para, mal almak rüşvettir. Böyle gayrı meşru hareket için, para, mal verilmesine vasıta olmamalıdır! Çünkü hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Rüşvet alana, verene ve bunlar arasında rüşvete vasıta olana da Allah lanet etsin.) [Hakim]
(Rüşvet alan da, veren de Cehennemdedir.) [Taberani]
  Kızın babasının veya akrabasının, kızı vermeye razı olmaları için damattan istedikleri para veya mal rüşvet olur.
   Ayakbastı parası almak da rüşvettir, haramdır.
Layık olmayan kişileri işe almak için rüşvet istemek, ülke idaresini ehliyetsiz ellere terk etmek demektir. Bu da bir milletin yıkılmasına sebep olur.
   Bir öğretmenin, kabiliyetsiz bir talebeyi rüşvetle geçirmesi de, layık olmayan kalitesiz, kimselerin iş başına geçmesine vesile olur.
   Alt sırada olan bir evrakı, rüşvetle üste çıkarıp hemen muamelesini yapmak, diğer sırası gelen insanların haklarına tecavüzdür, zulümdür.
  Bir doktorun rüşvet alarak sağlam memura rapor vermesi, düzenin bozulmasının, ülkenin yıkılmasının sebeplerindendir.
Belediyelerce, kanunsuz binalara ruhsat vermek veya ruhsatsız yapılara rüşvet alarak göz yummak veya daha başka şekilde rüşvet almak vazifeye ihanettir.
   Dinsiz bir kimse, Allah’tan korkmadığı için, kanunun görmediği yerlerde her rezaleti işleyebilir. Fakat bir Müslüman, Allahü teâlânın her zaman kendini gördüğünü bildiği için, rüşvete karışmaz ve diğer günahları işlemez. Eğer Müslüman bir kimse, rüşvet gibi kirli işlere karışmışsa, Allah’tan korkmadığı veya az korktuğu anlaşılabilir. Bunun için Müslüman bir kimsenin rüşvet alması, sadece kendini günaha sokmakla kalmaz, aynı zamanda İslamiyet’e de ihanettir. Neticede, rüşvet bir milleti manen ve maddeten çökerten bir illettir. İlgililere yardımcı olmak, her ferdin vazifesidir.(Dinimiz İslâm)

  Başka bir şey yazmaya gerek yok sanırım.Geçmişte de ,günümüzde de ,Milletimizin genelini ve mütedeyyin  insanımızı son derece rahatsız eden bu illetten,yarın da, gelecekte de kurtulmak dileğiyle, değerli okuyucular...