Deneyenlerin hiç birisi tüm çabalarına rağmen deveyi hendekten atlatamadıkları için böyle bir tabir ortaya çıkmıştır.

Tüm uğraşı ve çabalara rağmen başarılı olunamayan işlemlerin hepsi bu kategoriye girer tıpkı 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu gibi.

Yıllardır mesleğimin en önemli bir parçası gibi iş güvenliği uzmanlığı yaparım, gördüğüm noksanlıklar ve kanunun yetersiz kaldığı konuları iletmediğim yer kalmadı, en yetkililerden tutunda yerel ve ulusal basın araçlarıyla resmen çocuk gibi yalvardım ve dedim ki:

Bu söz konusu kanunun asıl amacı iş kazaları ve meslek hastalıkların önlemek olmasına rağmen bu hali ve bu uygulama şekli ile ülkemizin gerçekleriyle örtüşmüyor, kağıt üzerinde çok mükemmel gibi durmasına rağmen uygulamalarda; kağıt, insan ve zaman israfından başka bir işe yaramıyor.

Bir kere kanun ilk çıktığında ölü doğdu, uygulamada muaf tutulanlar, ayrıcalıklı sektörlere iltimas geçmeler ve kanun zoruyla iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak zorunda olan işletmelerin de iş güvenliği ile ilgili elemanları sırtlarında bir kambur gibi görmeleri bir nevi mobbing uygulamaları kanunun kağıt üzerinde mükemmel duruşunu uygulamada rezil rüsva ettiğini bir türlü yetkililere anlatamadık, tüm çabalarımıza rağmen sanırım deve insafa gelir, doğasına uygun olmamasına ve sakatlanma pahasına hendekten atlamaya kalkardı da bu işi çözecek olanlara bir türlü derdimizi anlatamadık.

Ankara’da masa başında yazılan ithal kurallar ve işin mutfağından gelenlere hiçbir şey sorulmadan uygulama yapılmasını istemeler de bir nevi mobbing sayılır.

Bir kanun çıkmış ve uygulamaya geçilmiş, bu kanun amacı ve kapsamı dahilinde beklenen; amacına ve kapsamına uygun olarak iş yaşamını güvenli hale getirmektir, getirdi mi? Hayır. O zaman bir yerde bir büyük noksanlık var ve bunu düzeltecek olan da siyasi iradenin işin uzmanlarından ve işin mutfağında çalışanlardan görüş almasıdır.

Bütün bu haykırışlara rağmen ağlayan ve sızlayanlara kulak asıldı mı? Hayır. Kanun çıktığından beri iş kazalarında belirgin bir düşüş oldu mu? Hayır, belirgin bir artış oldu mu? Evet.

Şimdi eğri oturun ve düzgün karar verin lütfen: Bu neyin ısrarıdır? Olmadı kardeşim kanunun özüne uygun olarak iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemede yetersiz kalan bu kanunu lütfen ülke gerçeklerine uygun hale getirin ve daha fazla canlarımız yanmasın.