" width="560">

Zonguldak’ın en büyük açığı evde hasta bakım elemanına çözüm;

ZONGULDAK SAĞLIK KABİNİ

Zonguldak’ta bir ilk

 

  • Zonguldak’ta yaşayan emekli Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, Zonguldak’ta ilk ve tek olarak açılan Zonguldak Sağlık Kabininde, evde yaşlı bakım sağlık hizmeti başta olmak üzere sağlık alanında bir çok konuda hizmeti vatandaşın ayağına getirecek.

 

  •  Mesleği ve iş yeri hakkında İMZA’ya bilgilendirme ve açıklamalar yapan Zonguldak Sağlık Kabini sahibi Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, “Özel olduğu için insanlar yaklaşmakta sorun yaşanabilirler. Özel sağlık hizmeti pahalı diye düşünüyorlar. Ancak sağlığa verilen hiçbir ücretin boşa çıkmayacağına inanıyorum. Biz meslek donanımıza, hemşirelik altındaki uzmanlık hizmetlerimize halkın ödeyebileceği her kesimin kesesinin hitap edebileceği bir şekilde düzenledim” dedi.

 

TTK’dan madenciler için hayati önem taşıyan ihale! TTK’dan madenciler için hayati önem taşıyan ihale!

ÖZGEÇMİŞ

1977 Zonguldak doğumluyum. 1991 yılında Sağlık Meslek Lisesine yatılı olarak girdim, bitirdim. Sağlık Meslek Lisesi ebe hemşire çıkışlıyım. 13 yaşında başladım 17 yaşında mezun oldum. Mesleğe atandığımda 17 yaşındaydım. Hemşirelik kadrosu alana kadar ebe hemşire olarak çalıştım. İlk görev yerim Trabzon-Sürmene’den sonra Trabzon-Maçka’da görev yaptım. Daha sonra memleketim Zonguldak’a atandım. Kalan 21 yılı burada tamamladım. Atatürk Devlet Hastanesinde birçok departmanda çalıştım. Koroner yoğun bakım ünitesi, KETEM’de sorumlu hemşire olarak, acilde, kan alma biriminde, fizik tedavi ünitesinde, evde sağlık hizmetlerinde,112’de birçok departmanda çalıştım. Daha sonra 25 yılın üzerine emekliye ayrıldım. Şuanda emekli bir hemşireyim.

Rahim içi araç uygulama sertifikam var (Aile Çocuk Sağlığı Planlama). KETEM’de 3 yıl sorumlu olarak görev yaptım. Meme muayenesi konusunda muayene yapabiliyoruz. Kanserin ilk evrelerinde kişi kendisi nasıl muayene edebilir neler yapabilir bunun eğitimini de aldım. Smear alma sertifikam mevcut, smear alabiliyoruz. Meslekte mobing uygulamaları nedeniyle mobing sertifikam var. Ayrıca bilirkişiyim davalarda. İş yeri hemşireliği sertifikası aldım İSSG’de hala kayıtlıyım.  Eğitici eğitmenliği sertifikasını da MEB onaylı aldım. İlk yardım eğitmenliği de aldım. Bu tür sertifikalarımla danışmanlık hizmetini ücretsiz verebilirim. Zonguldak’ı bu konuda özellikle evde sağlık hizmetleri konusunda hemşire hizmetleri küçük girişimler, müdahale, pansuman, enjeksiyon, serum takma, sonda takma çıkarma, periyodik bakımlar, yaşlı hasta bakımı, hastaların öz bakımları sadece sağlık hizmeti değil mesela yatalak bir hastamızın yatak banyosundan tırnak kesimine kadar Allah izin verirse Allah utandırmazsa hedeflediğim amaçlar doğrultusunda yanlarında olmak istiyorum.

 

PLANLARIM VAR VE ÇOK GÜZEL HİZMETLERİM OLACAK!

Zonguldak Sağlık Kabini sahibi Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, “Bu kış aylarında evlerinden çıkamayan, taşıması zor olan insanlar biliyorsunuz ki merdivenli bir şehirde yaşıyoruz ve her yerde de asansör yok. Bu hastaların evlerinden çıkmadan üşütme veya enfeksiyon olayı olmadan yataklarında sıcak evlerinde hizmet verebiliyoruz. Konum atıp gerekli güvenlik sağlandıktan sonra ben hastanın kesin hasta olduğundan ve hastanın sıkıntılı olmadığından emin olduktan sonra kendi güvenliğimi sağladıktan sonra hastanın evine gidip hizmetimi sağlamayı planlıyorum” dedi.

ZONGULDAK’IN EN BÜYÜK AÇIĞI EVDE HASTA BAKIM ELEMANI…

Zonguldak’ın en büyük açığının evde hasta bakımı olduğunu ifade eden Zonguldak Sağlık Kabini sahibi Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, ”Bu konuda bana çok fazla teklif geliyor. Saatlik, 24 saat, yatılı, günlük veya sadece periyodik bakımlar için hemşire isteyen çok fazla vatandaş var. Bu konudaki talep doğrultusunda departmanlarım hazırlanıyor. Bazı hastalarda yatılı olması gerekmiyor periyodik, saatlik bunlara benim kendi elemanlarım gider bende onları denetlerim ya da ben giderim. Zaten hasta sürekli bizden alacaksa evde sağlık hizmetini yerinde teyit etmem gerekir daha sonra ona uygun elemanı yönlendiriyoruz. Yatalak, makineye bağlı, ms (emes), felçli hastalar oluyor teşhis ettikten sonra zaman dilimini belirliyoruz. Hastanın yatılı ihtiyacı varsa bunu da karşılamaya aracı ve denetleyici olarak hazırlanıyorum” dedi.

 

SGK’NIN ŞİMDİLİK KARŞILAMIYOR…

Verdikleri hizmetin SGK tarafından şimdilik karşılanmadığını ifade eden Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, “Türkiye’de sağlık kabini eski olmakta birlikte Zonguldak’ın alt yapısında Nigar hemşire vardı. Zonguldak’ta bilinen tek kabin hemşiresi Nigar hemşireydi. Yıllardır yapılmayan bir hizmet. Ama hemşire olmak, yüksekokul mezunu olmak, 4 yıllık mezun olup bu konuda donanımlı olmak, sertifikalı olmak bu konuda hizmet vermeme yetiyor. İş yerimde asıl yapılması gerekenler ve hizmet sınırı hepsi belli.

SGK’nın ücreti karşılama gibi bir durumu söz konusu değil ancak ilerleyen zamanlarda ne olur bilmiyorum. Çünkü şuanda Türkiye’de mantar şeklinde sağlık hizmetine yetişilmiyor. Devletimiz bu hastaların her birinin olanaklarına cevap veremeyecek konumda. Gerek sıra alarak bekliyorlar ya da imkanları kısıtlı devletimizde her şeye yetişemeyebilir. O yüzden bu sağlık kabini çığ gibi büyümekte” dedi.

 

ZONGULDAK’TA BİR İLK VE EMSALİ YOK!

Zonguldak Sağlık Kabini sahibi Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, amacını şu şekilde açıkladı: “Ben bu işi çok düzgün ve başarılı yapmak istiyorum. İlçelerde dahil olmak üzere Zonguldak’ta bir ilk ve emsali yok. Ücret konusunda bir skala hazır. Bu işi yapan insanlar ve sağlık kabinlerimiz var. Ancak devletin bize verdiği belli bir para yok. Yapılan hizmetlere uygulanacak ücretlerin açılımları var. Hastanın enjeksiyonu varsa kendi getiriyorsa, reçeteli yazılmış enjektörü dahil geliyorsa ücret farklı uygulanıyor. Sarf malzemeleri ve ilacı eğer benden olacaksa farklı. Eğer ben Kozlu’nun bir köyünden çağırılıyorsam mazotumu üzerine ekleyip evde verdiğim hizmetin ücreti farklı. Ancak hepsi halkımızın karşılayabileceği oranlarda oluyor. 7/24 olunca özellikle gece elemanı bulmak sıkıntılı olduğu için rakamlar daha farklı oluyor. Rakamlar hakkında biraz ön bilgi almanız açısından bahsedelim;

Öncelikle rakamlar mesafeye, hastanın getirip getirmediğine, kullanılan malzemelerin benden olmasına göre farklılık gösteriyor. Bazı rakamlar şöyle; Tansiyon ölçümü 5 TL, şeker ölçümü 10 TL, enjeksiyon 10 TL, serum takmak 35 TL (serum bendense farklı hasta kendi serumunu alıp gelirse rakam farklı olur.), sonda takımı 50 TL. evde sonda takımı 80 TL.

En pahalı olarak verdiğimiz hizmetimiz kanser hastalarımıza olan Kolostomi bakımı, yoğun bakım gibi evde hastalar aspire ediliyor uzmanlık gerektiren bir alan. Evlerinde steril ortamda gerekli yetkiler çerçevesinde her türlü bakımlarını yapabiliriz. Bunlar 50-100 lira ağırlıklı yapılan müdahaleye göre değişen rakamlardır. 

Gebelik ve bebek eğitimi konusunda da bir oda açıp bunun eğitimini de vereceğiz. Bebek bakımı eğitiminde kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmak için 3 günlük bir hizmet vererek anne bebek ve aile açısından sorunsuz bir dönem geçirmeleri için hizmet vereceğiz.”

 

ÖZEL OLMASI PAHALI OLMASI DEMEK DEĞİL!

Zonguldak Sağlık Kabini sahibi Uzman Hemşire Hanife Yılmaz, “Her türlü hizmet başına ilaçta yazdırılsa müdahalede edilse, acil girişi de olsa, herhangi bir cerrahi müdahale, pansuman, tansiyon, enjeksiyon da olsa devletimizin bizim maaşlarımızdan kestiği SGK‘sı olan vatandaşlardan da ücret aldığı bir skalası var. Benim hizmetim bu skalanın çok altında.  Özel olduğu için insanlar yaklaşmakta sorun yaşanabilirler. Özel sağlık hizmeti pahalı diye düşünüyorlar. Ancak sağlığa verilen hiçbir ücretin boşa çıkmayacağına inanıyorum. Biz meslek donanımıza, hemşirelik altındaki uzmanlık hizmetlerimizi halkın ödeyebileceği her kesimin kesesine hitap edebileceği bir şekilde düzenledim. Zamanla SGK kapsamına girer mi bunu bilmiyoruz ancak böyle bir çalışmalar var takip ediyoruz. Olursa onu da bildiririz inşallah. Özel kurumlar belki hizmet alabilir fabrika ve kurumlar fakat bu konuda Zonguldak kör ve fakir bir şehir olduğu için şuanda bir çalışma yapmadım ama zamanla düşünüyorum” dedi.

 

İletişim: