Araştırma sonuçlarına göre, konut kiralarındaki artış oranı %65.2 seviyesine geriledi. Bu dönemde enflasyon rakamı ise %67.07 olarak açıklanmıştı. Dolayısıyla, 4 yıl sonra ilk defa kira artışı enflasyonun altında kaldı.

Reel Bazda Kira Fiyatlarında Düşüş Gözleniyor

Özellikle reel bazda, kira fiyatlarında son 8 aydır bir düşüş gözleniyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

Merkez Bankası'ndan rekor zarar! Merkez Bankası'ndan rekor zarar!

Mevsimsel Etki ve Konut Arzı Fiyatları Etkiliyor

Özelmacıklı'ya göre, konut kira piyasasında mevsimsel etki önemli bir rol oynuyor. Nisan ve eylül arasında talepte artış yaşanırken, kış aylarında talep azalıyor. Ayrıca, konut arzındaki artış da fiyatları etkiliyor. Özellikle günlük kiralamalara getirilen yasal düzenlemeler sonrasında, konutların kısa dönemli kiralanması piyasada artışa neden oldu.

Kentsel Dönüşüm ve Etkileri

Özelmacıklı, kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin inşaat sektörünü canlandırmak için kentsel dönüşüme yönelik destekler vereceğini belirtti. Bu desteklerin, kira fiyatlarını etkileyeceği öngörülüyor.

İstanbul'da Kira Fiyatlarındaki Artış

Özellikle İstanbul'da, şehir merkezlerine uzak bölgelerde kira fiyatlarında artış gözlendiğini belirten Özelmacıklı, buna bağlı olarak Silivri, Çatalca, Sultanbeyli, Şile, Sancaktepe gibi ilçelerde kira fiyatlarının daha fazla arttığını ifade etti.

Kira Fiyatlarındaki Ortalama Değerler

İstanbul'da metrekareye göre ortalama kira fiyatlarının 180 TL seviyesinde olduğu belirtilirken, sıfır dairelerde ise 210 TL seviyesinde olduğu kaydedildi. Özellikle 16 yaş ve üzerindeki binalarda ise metrekare fiyatlarının yaklaşık 160 TL seviyelerinde olduğu bildirildi.

HABER MERKEZİ

Ekonomi Haberleri