Hacızade Gemisi Faciası ve Fırtınanın Başlangıcı

Gece yarısında başlayan şiddetli rüzgarlar, ertesi sabah Zonguldak'ı etkisi altına aldı. Karadeniz'in azgın dalgaları, limanın koruyucu mendireklerini aşarak şehre zarar vermeye başladı.

18 Ocak 1931 sabahı limana sığınmış olan kömür yüklü "Hacızade" gemisi, hızlı kömür yükleme iskelesi önünde yaşanan dev dalgalar nedeniyle 2 saat içinde batışına maruz kaldı.

Büyük fırtına Zonguldak'ın Limanına dehşet saçtı! Yıl 1931.. (3)

Ereğli'nin Uzunkumu'nda Yeşilırmak vapuru, Zonguldak mendireği arkasında Yunan bandıralı «Baron» vapuru ve Holanda bandıralı «Hendi» vapuru da gece boyunca oluşan fırtınada batan diğer gemiler arasında yer aldı.

Otuz parça motör ve mavna da bu doğal felaketin etkisiyle sulara gömüldü. Neyse ki, bu faciadan kaynaklanan can kaybı olmadı ancak maddi zararlar büyük ölçüde yaşandı.

Büyük fırtına Zonguldak'ın Limanına dehşet saçtı! Yıl 1931.. (2)

Fırtına nedeniyle limana iltica edemeyen birçok vapur açıkta sıkıntılı anlar yaşadı. Liman içinde meydana gelen zarar miktarı şimdilik bir milyon liraya yaklaştı, ancak daha büyük tehlikelerin olabileceği belirtildi.

Zonguldak, otuz senedir görülmemiş bir kar fırtınası ile sarsıldı ve şiddetli bir şekilde devam etmektedir. Açıkta bekleyen vapurların akıbeti belirsizliğini korurken, şehirdeki zararın çok daha fazla olabileceği endişesi hakim.

Yaşanan bu doğal felaket, Zonguldak'ı derin bir üzüntüye boğarken, limandaki endişe ve hasarın boyutları o dönemde idrak edilememişti. 

Büyük fırtına Zonguldak'ın Limanına dehşet saçtı! Yıl 1931.. (1)

Büyük fırtına Zonguldak'ın Limanına dehşet saçtı! Yıl 1931.. (4)

HABER MERKEZİ

Arabada yaşıyordu! Sevenlerini yasa boğdu... Arabada yaşıyordu! Sevenlerini yasa boğdu...