Avrupa Zonguldaklılar Derneği başkanı Mehmet KarakulakAlmanya'da uygulamaya konulan yeni göç yasasının hangi meslekleri kapsadığı ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili yaptığı açıklamayla şu ifadelere yer verdi;

"Almanya'da uygulamaya konulan yeni göç yasası hangi meslekleri kapsıyor dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Almanya'da  yapılan çeşitli istatistiklere göre,yüksek sayıda mültecilerin ülkeye giriş yapmasına rağmen beklenilen kalifiye iş ve beyin gücü ihtiyacı giderilemiyor.

Ortalama yıllık 110 bin kalifiye elemana ihtiyacı var ve bunu  şu anda ülke karşılamakta zorlanıyor.

Bu iş gücü ihtiyacı giderilmesi konusunda ise tercih listesinde Türkiye'nin ilk sıralarda gelmesinin nedeni ,60 yıldır burada güven vermiş bir Türk toplumunun varlığının referansı bir gerçektir. 

Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu artık aşağıdaki Meslek gruplarına da acil ihtiyaç duyulmaktadır.

Resmi olarak uygulamaya konulan ama halen Almanya bu konuda düzenli sisteme geçemedi " Ülke Genelinde Yabancılar Dairelerinde Burokratik Altyapıya Henüz Sahip Değil " yani tam anlamıyla genelinde istenilen  noktaya ulaşılamadığından yani Yasa tam hayata geçirilmediğinden dolayı bu konuda sıkıntıların devam ettiğini  görüyoruz. 

Yasayı suistimal eden,yer mantarı gibi çoğalan, sırf  işçi transferi için  firmaların kurulmaya başlandığını, bir çok açık göz kişilerin insanları dolandırdığını duyuyoruz. 
Tavsiyemiz Almanya 'da tanıdığınız güvenli,güvenirliği olan Kurumların referans bilgi ve tavsiyelerini muhakkak dikkate alınız.

Yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı,Hemşire,Ziraatçi,Araba tamircisi, Şoför, Aşçı,Kuaför,Marangoz,Elektroniker,Tekniker, Elektrikci,Tesisatçı ,Kaynakçı,Öperatör,Makinist, İnşaat  Ustaları,Bilgisayar programcısı,WEB Master,Medya Teknoloji sektöründe Grafiker,  uzman kişiler gibi bütün meslek dallarından insanlar gerekli şartları  yerine getirerek Almanya'ya gidip yerleşebiliyorlar veya bu imkanlardan yararlanabilecekler .

Meslekkerin genelinde Diploma, az 3 yıl çalışmışlık ve tecrübe aranıyor.


Kanun Meclisten çoktan geçti,resmi olarak yürürlüktedir. 


Maalesef üzülerek ifade ediyoruz,uzun süredir anavatanımızda devam eden Ekonomik krizin ve Eğitim kalitesi  gibi sorunlar ülkeden beyin ve iş göçünün harekete geçmesine neden oluyor.

Bu da ülkede  derin bir yara açıp yeri zor doldurulacak bir durum meydana getireceği bilinen bir meseledir. 

Bir an önce gerekli önlemlerin alınması acil değişikliğe gidilmesi gereken refah çalışmalar ın yapılması hususunda devletin harekete geçmesi kaçınılmazdır. 


Yurtdışında yaşama ve çalışma umutları insanlarımızda çocuklarıyla ilgili geleceğe yönelik belirli kesimden insanlar planlarını yapmaya başladığını görüyoruz. 

Aracılara kapılmamaları, emin ve güvenli olmayan kişi ve kuruluşlardan kesinlikle uzak durulması gereken en önemli konulardır.

Almanya'ya bu konuda en önde tercih edilen ülkelerin başında geliyor. 

Göç yasası yeni uygulamayla kapılar açtı fakat bu işin en zor kısmı kesinlikle Dil eğitimidir. 

Bu konuda yani Dil Eğitimi bizim toplumumuzda pek alışık olmadığımız aşikardır durumdur.

TTK’ya noter kura çekimiyle 44 işçi alımı... TTK’ya noter kura çekimiyle 44 işçi alımı...

Almanya'ya gidecekler için en önce Dil şartı geliyor, bu her gruplar için geçerlidir, aile birleşiminden tutunda meslek eğitimi, üniversite eğitimibe devam etmek isteyen yada doktorluk için Almanya'ya gelmek isteyenler de dahi  kesinlikle belli bir dil seviyesi şartı var.

Eğitim Kursu ve Sınav şartları var ,sadece  resmi  Sertifikası olan kabul görmüş Dil Eğitim Merkezlerinde yapılan Dil Eğitimi ve Sınavlar  Almanya'ya tarafından kabul ediliyor  buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. 

Dil Eğitimi konusunda istenilen seviye o kadar zor olan veya yüksek bir seviye değil ; 


B1 DÜZEYINDE DİL SERTİFİKASI YANİ ORTA DERECE. 


B1 DÜZEYİ DİL SERTIFIKASI İLE 6 AY İŞ VE OTURUM VİZESİ VERİLİYOR.

İNSANLAR KENDİLERİNİ İFADE EDEREK  İŞ ARAYABİLŞR,TEMEL DÜZEYDE VE KENDİ  ASGARİ İHTİYAÇLARINI GÖRMEK İÇİN KARŞI TARAFA İFADE EDEBİLİR,RESMİ İŞLEMLERİNİ HALLEDEBİLİR.

B1 İLE İŞ BAŞI YAPANLAR 6 AY İÇİNDE DİL EĞİTİM GELİŞTİRME KURSLARINA BAŞLAMALARI VE B2 SEVİYESİNE ÇIKARTMALARI GEREKİYOR. 

C1 DÜZEYİNDEKİ  DİL EĞİTİM BELGESİ  GENELLİKLE DOKTORLARDAN İSTENİLMEKTEDİR.

DİPLOMA,SERTIFIKA HER TÜRLÜ  ÇEVİRİ/TERCÜME İŞLEMLERİNDE ÇOK HASSASİYET ARANIYOR BU KONUDA AVRUPA ZONGULDAKLILAR DERNEĞI CAMİASINDAN ÜCRETSIZ REFERANS DESTEĞI SAĞLANMAKTADIR.

Gerekli belge ve bilgilerin tamamlanmasıyla Vize işlemleri kolaylaşacaktır.

Aile birleşimi üzerinden yapılan başvurularda süre 1 yılı bulmaktadır,ayrıca şüpheli tespitler sonucu iptallerin sayısı gittikçe artmaktadır bu hususta inandırıcı güvenilir referanslar çok önemlidir ayrıca sabırlı olunması gerekmektedir. 

Saygılarımızla duyurulur."