Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak, www.imzagazetesi.com sitesi Yazı İşleri Müdürü Aybüke Ünal'a özel açıklamalarda bulundu.

Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak ile Avrupa'da yaşayan Zonguldak, Bartın, Karabüklü vatandaşlarımızın sorunları hakkında sizler için röportaj yaptık. Zonguldak'ın yatırımcı çekebilmesi, turizmin adresi olabilmesi için Karakulak'ın engin görüşlerini aldık. Sizler için ve Batı Karadeniz'in ulaşım, turizm ve ekonomik sorunlarını aydınlatabilmek için Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak ile İmza Gazetesi olarak röportaj yaptık.

Kurumunuz ve kendiniz hakkında yaptığınız çalışmalar hakkında biraz bahsedebilir misiniz?

İsmim Mehmet Karakulak Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanıyım aslen Zonguldak Devrekliyim ailem ile birlikte küçük yaşta aile birleşimi ile Almanya'ya göç ettik. Devrek Tohumlar Köyü kütüğüne kayıtlıyım ve Zonguldak doğumluyum. Tüm eğitim hayatını Almanya'da tamamlayan gurbetçi değil Avrupalı Zonguldaklı olarak karşınızdayım. Ailemin beş çocuğu arasından tek erkek çocuğum. Temsil ettiğim kurum Avrupa Zonguldaklılar Derneği Mart ayına kadar kamu yararına bir kuruluş olarak devam ederken, uluslararası toplumların anlaştırılabileceği, barış içinde yaşayabilecekleri ve ortadaki engelleri kaldırmak için çaba sarf eden uluslararası yardım kuruluşu sıfatına ulaşan bir kurum olduk. Almanya'da Türkiye kökenli tek kuruluşuz.

Şubat ayının 6'sında Güneydoğu'da 11 ili etkileyen büyük deprem felaketi için Almanya'da, Belçika ve Hollanda dahil olmak üzere yardımlarımız ve çalışmalarımız ile kurumumuzun adından bahsettirdik. Düsseldorf, Köln Brüksel, Essen başkonsoloslukları ile iş birliklerimiz neticesinde bölgemize 178 tonun üzerinde sıfır yardım eşyası ulaştırdık  ve birebir takip ederek ulaştırdığımız yardımları da gerçekten ihtiyaç sahiplerine yakın temas halinde olup eşyaları dağıttık. Zonguldak Avrupalılar Derneği temsilcisi olarak bundan gurur duyuyorum ve övünçle bahsediyorum.

Almanya'da sivil toplum kuruluşları arasında siyaset üstü, partiler üstü ve Alman kurumları ile çok barışık ve iç içe omuz omuza iş birliği içindeyiz. İki bölgenin arasında bir köprünün oluşmasında, ulaşım ve iletişimde üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Kurum olarak da Batı Karadeniz bölgesi ile çok barışık bir noktadayız. Biz bağlarımızdan vazgeçemeyiz ve bizden sonraki nesillerinde vazgeçmemesi gerektiği görüşünde olduğumuz için ciddi anlamda çalışma yapıyoruz. İletişim olabilmesi için ulaşım olması gerekiyor bunun içinde başta Zonguldak Havalimanı gelmektedir. Avrupa'dan Zonguldak'a gelmek karadan üç gün sürüyor. Ankara ve İstanbul üzerinden aktarma yoluyla gelmek 20 saatte aşağıya sürmüyor. Fakat direkt Zonguldak Havalimanı'na inildiği takdirde 3 buçuk 4 saat gibi ulaşım sağlanabiliyor. Zonguldak Avrupalılar Derneği olarak bunun için çok mücadele ettik ve bizden önceki dernek yöneticileri de hep bunun için uğraştı. Dernek için çalışmış başkanlar, yöneticiler ve dernek üyeleri için hayatta olanlar için teşekkür ediyorum. Vefat edenler için Allah'tan rahmet diliyorum ve şükranlarımı arz ediyorum.

Zonguldak Havalimanı için neler yapılabilir?

Zonguldak Havalimanı için öncelikle havalimanının iyi bir noktaya ve elverişli noktaya gelmesi için ne gerekiyorsa yapılması için mücadele etmek istiyoruz. Başta yeni göreve gelen sayın Zonguldak İl valimiz Osman Hacıbektaşoğlu'na çalışmalarında başarılar diliyoruz ve hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Zonguldak'ta görev yapan eski valilerimiz de çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu konu hakkında son beş dönemdeki valilerle çalışmalarımız oldu.

Dumanlar yükseldi! Ekipler sevk edildi Dumanlar yükseldi! Ekipler sevk edildi

Avrupa'ya giden birinci nesil 85, 90 yaşlarına ulaştı. Göçmen, gurbetçi işçilerimiz madenci, demir-çelik ve diğer sektördeki işçilerimiz artık 85, 90 yaşlarına ulaştı. Hatta artık birçoğu hayatta bile değildir. Ama orada bulunan ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil derken gençlerimiz Zonguldak, Batı Karadeniz bölgesine ilgi ve alakalarının kesilmemesi, canlı tutulması için Zonguldak Havalimanı'nın daha da gelişmesi ve genişletilmesi gerekiyor. Başta Antalya ve İzmir olmak üzere İstanbul yeni havalimanı iç hatlar seferleri var. Ama bu yeterli gelmiyor. Haftada beş sefer olan uçak seferleri artık üç sefere düşürüldü. Bu bölgede üç üniversite var. Öğretmenler, öğrenciler ve ailelerin bu bölgeye gelmesiyle birlikte neredeyse 200 bin kişi bölgeye gelmiş oluyor. Havalimanını kullanarak gelebilecek olan bu insanlar  için iç hat seferleri çok önemlidir. Avrupa'da bulunan gençlerimiz Antalya'da tatil yaptıktan sonra yurt dışına geri dönmeden Antalya üzerinden Zonguldak'a, Zonguldak üzerinde Avrupa'ya geçmek istiyor. Bu yüzden iç hat seferleri büyük önem taşıyor. Başta sayın valimiz Hacıbektaşoğlu'na ve beş Zonguldak milletvekiline büyük görev düşüyor. Haftada 13 sefer yapılan havalimanında uçak başına 190 yolcu geliyor ve yolcuları Türkiye'ye en az 2500-3000 euro getiriyor. Zonguldak Havalimanı'nın bu verilerini yıllık hesapladığımız da Zonguldak iline gelen döviz milli servet kazandırıyor. Bu durumu Zonguldak milletvekillerine proje halinde ileteceğiz. Cumhurbaşkanlığına ve Ulaştırma Bakanlığı'na da bu konuyu götüreceğiz ve kararlıyız.

Zonguldak Havalimanı'nın eksiklikleri nelerdir?

Son 1, 2 yıldır çalışmalar yapılıyor. Şu anda içerisi inşaat halinde ve bitme noktasına geldi. Havalimanındaki bagaj bant bölümü ve gümrük bölümü var. Havalimanında dört gümrük memuru var; fakat uçaktan indikten sonraki alanda yağmurun altında, soğukta, karda, kışta, sıcak havanın altında yolcular eziyet çekiyor. Bu konuda çalışma yapılması gerekiyor. Yolcuların geçtiği güzergahın üzerine bir koruma yapılması yahut yeni bir tesis yapılması gerekiyor. Bakarız, geçeriz, idare ederiz ile olmaz. Çünkü burası gelir getiren bir tesis. Bazı küçük illerdeki havalimanları uluslararası düzeyde olurken en çok gurbetçiye sahip Zonguldak için halen daha 30, 40 yıl geriden gelen bir havalimanı Batı Karadeniz'e yakışmıyor. Gerçekten bölgenin insanına cevap veremeyen, o insanlara saygısızlık ve yok sayma noktasındayız. Ben bu kurumun ortağı değilim sadece sivil toplum kuruluşunun temsilcisiyim.

Amacımız insanlarımızın ve gurbetçilerimizin sıkıntı yaşamamasıdır. Geri dönüş zamanları yaz aylarında uçaklar yolcu bagajlarını geri bırakıyor ve bu sürekli yaşanan bir durum. Bunun sebeplerinden bir tanesi de pistin yetersiz olmasıdır. Bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor. Pistin uzatılması lazım ve başka illerde bu kadar küçük bir pist yok. Bizim 20, 30 yıllık uğraşımıza rağmen son dönemlerde bir suskunluk var. Zamanında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın baş danışmanı Saadet Oruç sayesinde cumhurbaşkanımıza ulaşılmış ve havalimanı şu anki olduğu duruma getirilmiştir. Avrupa'dan gelen gurbetçi sayısıyla bölge neredeyse birinci sırada yer alıyor. Zonguldak Havalimanı bu konuda rekor kırıyor ve gelen yolcu döviz bırakıyor. Buyurun size havalimanı büyütün, genişletin  ve Batı Karadeniz'in incisi yapın ekonomiye katkı sağlatın. İnsanlar akın akın buraya geliyor. Tur operatörleri düzenlediği turlar ile buraya sürekli olarak insanların gelmesini sağlar; ama maalesef on sene önceki durum halen devam ediyor. Sadece karayolunda bir gelişim var. O da Kilimli yönü üzerinde bir yol var ve henüz yarısının açılışı gerçekleşti. Bu yolu Zonguldak ilçelerinin ve Bartın'ı havalimanına bağlama açısından önemli buluyorum. Ama havalimanının yetersizliği yüzünden sıkışıp kalacağız. Zonguldak'taki milletvekillerimize ve valimize tekrardan sesleniyorum. İsyanlarımıza ve feryatlarımıza kulak verilirse güzel bir çalışma yapılacağını düşüyorum. Gurbetçiler isyanda çünkü birçoğunun bavulları gelmiyor ve sonradan peşlerinden gönderiliyor. Bavulların içinde ilaçları olan gurbetçiler mağdur oluyor.

Avrupa'da yaşayan Zonguldak, Bartın ve Karabüklü gurbetçiler için neler yapılabilir?

Avrupa'dan gelen gurbetçileri burada horlamamak adına bir şeyler yapılabilir. Bize şikayetleri horlandıkları adına oluyor. Bizlere yazılı ve sosyal medya üzerinde ulaşarak "Biz Almanya'da yabancıyız, Türkiye'de kendi vatanımızda da Almancıyız, biz artık oraya gitmek istemiyoruz" diyen gurbetçiler İspanya, İtalya, Fransa, Bosna Hersek, Hırvatistan gibi ülkelere tatile gidiyorlar. Avrupalı Batı Karadenizli'ler için il genelinde gurbetçiler gecesi yapılabilir. Bu etkinliklere Ereğli Belediyesi başlamıştı. Sayın Ereğli Belediye başkanı Halil Posbıyık bu etkinlikleri yapıyordu. Sonrasından eski belediye başkanı Hüseyin Uysal etkinliklere devam etti. Gurbetçiler sahiplenildiğini hissediyordu ve dışlanmadıklarını hissediyordu. Ereğli'de, Çaycuma'da yapılan festivaller bölgesel oluyor. Bu etkinlikler farklı yapılırsa gurbetçiler ekonomik olarak da güç getirir. Gençler bölgeye çekilebilirse onlarında kendi çocukları bir gün buraya gelecek. Biz hep bunu söylüyoruz. Bu neden hala yapılmıyor bilmiyoruz. Gurbetçilere sahip çıkılması gerekiyor.

İnsanlar ata yurtları Trabzon, Rize, Giresun buralara İstanbul, Ankara üzerinden gidiyor. Üçken beşe düşürülen sefer sayıları insanlarda güvensizliğe sebep oluyor. Turizm için Antalya- Ege çok sıcak oluyor ve Batı Karadeniz'e turlar düzenlenip bölgenin turizmi canlandırılabilir. Ulaştırma Bakanlığı'na çağrıda bulunuyorum. Bölgenin milletvekillerine ve valilerine sesleniyorum. Bazı şeylere susmamak gerekiyor. Bölgenin canlanması gerekiyor. Bir de sezon içinde Zonguldak'a Türk Hava Yolları'nın daha büyük uçaklarla yurt dışına seferler düzenlemesi elzem bir durum. Yolcular özellikle çocuklu aileler bilet fiyatlarını ödemekte zorlanıyor. Neredeyse gidiş dönüş 1000 euro olduğundan bu bizim vicdanımızı sızlatıyor. Bu konuda gerekli yerlere siyasetçilerimizin şikayetlerimizi iletmesi gerekiyor.

Batı Karadeniz nasıl turizme kazandırabiliriz?

Batı Karadeniz'de tarihi ve kayda değer birçok noktamız var. Mesela Filyos Antik Kenti, Cehennemağzı Mağarası, Maden Müzesi, Gökgöl Mağarası, Safranbolu, Amasra, demir-çelik fabrikaları, maden ocakları var. Bu görülmeye değer yerlere tur operatörleri tur düzenlerse ve yerli- yabancı turistleri buraya geçmek için düzenli olarak uçak seferi düzenlenmelidir. Hava ulaşımı gerçek anlamda kesintisiz devam etmelidir. İstanbul- Zonguldak iç hatlarına Antalya- Zonguldak, Ankara- Zonguldak'ta eklenmelidir. İstanbul- Zonguldak seferlerinin 5'ten 3'e düşmesi yetersiz kaldı. Bu düzensizlik güvensizlik hissettiriyor. Ayrıca son anda iptal edilen uçak seferleri yolcuları mağdur ediyor. Gurbette bulunan iş adamları, yatırımcılar havalimanında mahsur kalıyor ve iş görüşmesine başka yollardan gitmek zorunda kalıyor. Zincirleme reaksiyon olarak çok şey kaybediyoruz. Tekrar sıfırdan düzenleme ve güven oluşturma zaman alıyor. Bu bölgede görmeye değer tarihi yerlerimiz var. Zonguldak2ta turizm platformu oluşumu var. Yurt dışındaki tur operatörleri ile iletişime geçilebilir. Hava ulaşımının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz.

Aybüke Ünal