Bu değişiklikler, 32 milyon çalışanı doğrudan etkileyecek. İş kanunlarında yapılacak değişiklikler arasında ücretten çalışma saatine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok konuda yeni düzenlemeler yer alıyor.

CEZALAR ARTACAK

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, ücret ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda cezalar artacak. Ücretin günlük veya maktu olarak belirlenmesi netleştirilecek ve genel tatil ücreti ödenmeyenlere daha kesin cezalar getirilecek.

Uzman İslam Memiş Uyarıyor! Altın Fiyatlarındaki Düşüşler Alım Fırsatı mı? Uzman İslam Memiş Uyarıyor! Altın Fiyatlarındaki Düşüşler Alım Fırsatı mı?

ÇOCUK ÇALIŞANLAR İÇİN YENİ MEVZUAT

Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri etkinleştirilecek ve çocuk çalışanlarla ilgili mevzuat düzenlenecek. Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda, 20 farklı kanundaki çalışma hayatındaki mevzuat karmaşası giderilecek.

SENDİKALI İŞÇİ SAYISINDA ARTIŞ

Türkiye genelinde sendikalı işçi sayısında artış yaşandı. Ülke genelindeki işçilerin %15.22'si sendikalı, yani toplam 2 milyon 495 bin 423 işçi sendikaya üye durumda. En fazla işçinin bulunduğu sektör ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı 4 yıllık stratejik planda, yapılacak düzenlemelere dair bazı ipuçları da bulunuyor. Bu düzenlemeler arasında ücretin eksik ödenmesine veya ödenmemesine yönelik yaptırımların yeniden düzenlenmesi ve idari para cezalarının netleştirilmesi öne çıkıyor.

Ücret Düzenlemeleri: Ücretin günlük veya maktu olarak belirlenmesi netleştirilecek. Ayrıca ücreti ödemeyen veya eksik ödeyen işverenlere daha yüksek cezalar getirilecek.

Genel Tatil Ücreti: Genel tatil ücreti ödemeyen işverenlere yönelik ceza miktarları belirlenerek netleştirilecek.

Esnek Çalışma Düzenlemeleri: Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri etkinleştirilecek. Esnek çalışma modelleri daha belirgin hale getirilecek.

Çocuk Çalışanlar: Çocuk çalışanlara yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacak.

İş Sözleşmesi Feshi: İş Kanunu'nda iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshi ile ilgili ölçütler belirlenecek.

İzin Düzenlemeleri: Yıllık ücretli izin hükümleri gözden geçirilecek ve düzenlenecek.

Kaynak: Sabah Gazetesi