Öykümüz tam olarak 5 kelimeden ve 2 cümleden oluşuyor. Tabi usta yazarın dünyanın en kısa öyküsünü yazmasının ardında ise bambaşka bir hikâye var. Öncelikle öykünün nasıl ortaya çıktığından bahsedeceğim sonrasında ise öyküyü paylaşacağım.

Hemingway, edebiyat dünyasında dil ve üslubundaki sadeliğiyle örnek gösterilen, bununla anılan büyük bir yazardır. Zamanında Hemingway, aralarında kendisini hiç sevmeyen, başarısından haz etmeyen yazarlarında bulunduğu bir toplantıya katılır. Burada, yazarı çekemeyen bu insanlardan biri ona, ne denli yetenekli olduğunu, sorar. Hemingway bu soruyu “Senin hayal bile edemeyeceğin kadar.” diye yanıtlar.

Ardından soruyu soran kişi bu defa da yazara, 10 kelimeyi geçmeyen çok etkileyici bir öykü kaleme alıp alamayacağını, sorar ve şunları ekler; Eğer bunu yazmayı becerebilirsen ve buradaki herkesi derinden etkilersen yeteneklerin önünde saygıyla eğileceğim.

10 kelimeye bile ihtiyaç duymayan Hemingway bir dram öyküsü kaleme alır.

“Satılık bebek patikleri. Hiç giyilmedi.”

Birkaç saniyelik sessizliğin ardından kopan alış tufanı ise yazarın ne denli büyük bir kalem olduğunu herkese bir kere daha gösterir.

Dünyanın en kısa hikâyesi olarak bilinen Hemnigway’ın iki cümle, beş kelimelik dram öyküsü okuyucu derin düşüncelere itecek cinstendir.

“Satılık bebek patikleri. Hiç giyilmedi.” diyor yazar ve biz okuyucular onlarca belki de yüzlerce senaryo yazıyoruz bu kısacık hikâyeye. Sayısız sebep veriyoruz hiç giyilmemiş bu bebek patiklerine… 

Kübra Akkuş