ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesinde, dünyanın en başarılı yatırımcılarından biri olan Warren Buffett'ın bilgeliğinden ilham alarak, onun ilkelerinden, servet birikimini sadece mümkün değil aynı zamanda basit hale getiren bir yol haritası çıkarıyor. Buffett'ın öğretilerinden, yazılarından ve yaşam örneklerinden yola çıkarak hazırladığı bu yol haritası, çalışırken finansal başarıya giden yolu açabilecek beş adımı içeriyor.

Finansal yolculuğunuzu dönüştürmek ve uzun vadeli kolay servet yaratmanın sırlarını açığa çıkarmak için her biri Buffett'ın öğretilerine dayanan bu beş adıma daha yakından bakmak gerekiyor.

Çalışırken zengin olabilmek için beş tavsiye

Yaptığınız işi sevin

İBAN'la ödeme yaparken dikkat edin! İBAN'la ödeme yaparken dikkat edin!

“İş dünyasında en başarılı insanlar, sevdikleri işi yapanlardır.” - Warren Buffet.

Warren Buffett'ın görkemli kariyeri bu prensibin parlak bir örneğidir. Mesleğine olan sevgisi, 11 yaşında ilk hisse senedini satın almasından, yatırım yapma konusundaki inatçı tutkusuna kadar açıkça görülür. Buffett, 90’lı yaşlarında bile Berkshire Hathaway'in operasyonlarıyla derinden ilgilenmeye devam ediyor.

İşiniz konusunda tutkulu olduğunuzda, bu sadece görevin ötesine geçiyor ve bir çağrıya dönüşüyor. Bu coşku genellikle daha olağanüstü bir adanmışlığa, yeniliğe, sıkı çalışmaya, yaratıcılığa ve azme yol açıyor. Bunların hepsi başarının kritik bileşenleri olarak öne çıkıyor.

Çalışanlar için iç tutkularıyla örtüşen roller veya projeler bulmak ise çok önemli. Böyle bir uyum mutluluk getiriyor ve üretkenliği ve finansal büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırıyor. Bu nedenle, ilk adım, sevdiğiniz işi yapmaktan geçiyor. İşinizi sevmek neredeyse başarıyı garanti ediyor. Başarı, daha yüksek maaş ve terfilere yol açabiliyor.

Kendinize yatırım yapın

“Fakat sonuçta bir yatırım diğerlerinin yerine geçer: Kendinize yatırım yapın. Kendinize yatırım yapmak, yapabileceğiniz en iyi şeydir. Kendi yeteneklerinizi bu sayede geliştirebilirsiniz.” - Warren Buffet

Buffett'ın sürekli öğrenmeye olan bağlılığı sarsılmaz bir gerçektir. Mali raporlardan kitaplara kadar günde yaklaşık 500 sayfa okuduğu bilinir. Bilgiye olan bu doyumsuz iştah onun başarısının temel taşı olmuştur. Modern çalışanlar için bu, kariyer yolunuz için gerekli eğitimi almak ve yaşam boyu öğrenmeye bağlılık anlamına gelir çünkü sürekli gelişen bir iş piyasasında beceriler hızla geçerliliğini yitirebilir.

Çalışanlar kurslara katılarak, ek sertifikalar alarak veya okumaya zaman ayırarak, teknolojiyi takip ederek ve sektör bilgilerinde güncel kalarak değerli ve ilgili kalabilirler. Üstelik kendine yatırım yapmak, mesleki becerilerden daha kapsamlı bir olgudur. Kişisel gelişim, zihinsel sağlık ve fiziksel sağlık da aynı derecede önemlidir. Sonuçta zeka, deneyim ve güncel beceriler başarının temelini oluşturur. Eğitiminize, becerilerinize, yeteneklerinize, bilginize ve teknolojinin en son kullanımını öğrenmeye yatırım yapın. Yetenekleriniz iş piyasasında size büyük kazançlar sağlayabilir.

Tasarruf edin

“Harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin, biriktirdikten sonra kalanı harcayın.” - Warren Buffet.

Buffett'ın tutumluluğu iyice belgelenmiştir. Muazzam servetine rağmen 1958 yılında satın aldığı evde yaşıyor, büyük serveti için mütevazı bir araba kullanıyor ve aşırı harcamalardan kaçınıyor. Bu cimri olmakla ilgili değil, finansal güvenliğe ve gelecekteki büyümeye öncelik vermekle ilgili.

Çalışanlar için ise bu, harcamalara dalmadan önce tasarruf etme alışkanlığını geliştirmek anlamına geliyor. Gelirin bir kısmını yatırımlara, tasarruflara veya emekliliğe ayırarak gelecekteki finansal istikrarı garanti altına alabilirsiniz. Zamanla, bu disiplinli yaklaşım önemli miktarda servet birikimine yol açabilir ve öngörülemeyen zorluklara karşı bir tampon oluşturabilir ve daha sonraki finansal girişimler için fırsatlar sağlayabilir.

Tasarruf ve yatırım, servet biriktirme yeteneğinizin temelidir. Zenginlik oluşturma yeteneğiniz, harcamalarınıza ve kazanç gücünüze göre değişir. Sermayenizi oluşturmak için mali durumunuzu yönetmeye başlamanız gerekir.

Yatırım yapın

“Uyurken para kazanmanın yolunu bulamazsanız ölene kadar çalışırsınız.” - Warren Buffet

Buffett'ın yatırım felsefesinin özü, bileşik sermayenin gücüdür. Sık sık kalıcı rekabet avantajı olan ve kazançlarını yüksek getiri oranlarıyla yeniden yatırıma dönüştürebilen işletmeleri tercih ettiğinden bahseder. Her çalışanın borsaların derinliklerine dalmak için daha fazla anlayışa veya kaynağa ihtiyacı olsa da, paranızın sizin için çalışmasına izin vermek hala geçerli bir anlayış olmaya devam ediyor. Bu, endeks yatırım fonları gibi basit yollarla veya çok iyi tanıdığınız şirketlere yatırım yapmak yoluyla olabilir.

Önemli olan erken başlamak, tutarlı olmak ve kazançları birleştirme büyüsünün lehinize çalışmasına izin vermektir. Zamanla, küçük aylık yatırımlar bile önemli meblağlara dönüşerek finansal özgürlük ve güvenlik sağlayabilir.

Kendinize bir çevre oluşturun ve bir mentor bulun

“Senden daha iyi insanlarla vakit geçirmek daha iyidir. Davranışları sizinkinden daha iyi olan iş arkadaşlarınızı seçin; sizin de o yöne doğru sürüklendiğinizi göreceksiniz.” - Warren Buffet.

Buffett'ın Charlie Munger ile ortaklığı bu prensibin bir kanıtıdır. Birlikte tarihin en akıllıca iş kararlarından bazılarını aldılar. Kiminle zaman geçireceğiniz ve sizi etkilemesine izin vereceğiniz kritik bir karardır çünkü bu karar hayatınızı olumlu ya da olumsuz bir yola sokabilir.

Çalışanlar için çevre oluşturma, kartvizit toplamaktan daha fazlasıdır. Fırsatlara, işbirliklerine ve büyümeye kapı açabilecek gerçek ilişkiler kurmakla ilgili bir durumdur. Başladığınız yolda yürüyen bir akıl hocası bulmak, paha biçilmez iç görüler, geri bildirimler ve rehberlikler sağlayabilir. Bu tür ilişkiler kişinin profesyonel yolculuğunu önemli ölçüde hızlandırabilir, tuzaklardan kaçınmasına ve fırsatlardan yararlanmasına yardımcı olabilir.