Cumhuriyet’in ilk sosyal güvenlik kuruluşu Amelebirliği’nin, 7 bin 800 üyesi bulunuyor.

Zonguldak’taki Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nın Başkanı Veli Köktürk, yüz akları olarak nitelendirdiği göz bebekleri Cumhuriyet’in ilk sosyal güvenlik kuruluşu Amelebirliği’nin, 7 bin 800 üyesi olduğunu bildirdi.

14 yaşındaki kız kayıplara karıştı! 14 yaşındaki kız kayıplara karıştı!

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz, 3 yıllık Amelebirliği Başkanlığı görevi 4 Mart 2024 Pazartesi günü sona eren Şenol Yücel’in yerine ataması yapılan 
Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde şube müdürü görevinden emekliye ayrılan Veli Köktürk’e, “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu.

“AMELEBİRLİĞİ, CUMHURİYETİMİZİN ANIT KURUMLARINDANDIR”

Amelebirliği’nin, Cumhuriyetin kurduğu ilk sosyal güvenlik kurumu olduğuna dikkati çeken Başkan Köktürk, şöyle konuştu:
“Sandığımız; 10 Eylül 1921 tarihinde yürürlüğe giren 151 sayılı ve ‘Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Mütealik Kanunu’ ile temelleri atılmış ve ilgili kanunun 4. maddesine istinaden 22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 2608 Sayılı Kararname ile kurulmuş Cumhuriyetimizin anıt kurumlarındandır. 
Amelebirliği, idari ve mali acıdan özerk ve tüzel kişiliğe sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur.
Sandığımız; Zonguldak taş kömürü havzasında çalışan madencilerin çalışma koşularının düzenlenmesinde etkin rol oynamıştır. Günümüze bakıldığında son derece doğal bir hakmış gibi görünen ancak o günkü koşularda emekçinin yaşamında devrim niteliğinde değişim sağlayan yenilikler getirmiştir.”

“7 BİN 800 ÜYEMİZ VAR”

Başkan Köktürk, şöyle devam etti:
“Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yer altında ve yer üstünde istihdam edilen 7 bin 800 işçi sandığımıza üye durumundadır. 
Üyelerimize geçici iş göremezlik ve çocuklarına öğrenim yardımı, son yardım, iş kazaları yardımları, iş kazaları maluliyet aylığı, iş kazaları maluliyet toptan ödemesi, iş kazaları hak sahipleri aylığı, iş kazaları öğrenim, ödünç para (ikraz), evlilik ve doğum, gayrimenkul ikraz ve misafirhane hizmeti gibi sosyal yardımlar sunulmaktadır.”

Bu arada ziyaretten ziyadesiyle memnuniyet duyduğunu dile getiren Başkan Köktürk ikramlarda bulundu, ayrıca günün anısına fotoğraf çekimi yapıldı.

HABER: ORHAN AKYÜZ

Whatsapp Image 2024 04 16 At 12.50.46