- Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde yer alan ve “Karadeniz’in Efesi” olarak adlandırılan Tieion Antik Kenti’nde 2020 yılı kazı çalışmaları başladı. Çalışmaların ödenek azlığından ancak 2 ay sürebileceği öğrenildi.

 

- Karabük Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Filyos Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım'ın yürüttüğü 8 Haziran 2020 tarihinde başlayan kazıda 25 kişilik ekip çalışıyor. Geçen sene 200 bin liralık ödenekle 4 ay süren çalışmalarda tarihi kalıntıların ortaya çıkartılmasında gözle görünür yol alınmıştı.

"Karadeniz'in Efes'i" olarak adlandırılan Zonguldak'taki Tieion Antik Kenti’nde 2020 yılı ödeneğinin 150 bin lira olduğu öğrenildi. Bakanlığın ilk etapta 35 bin lira gönderirken kazı çalışmaları 10 gün önce başlatıldı. 

Valilik ödeneğinin proje ve gezi güzergahı için kullanılacağı belirtilirken bu ödenekle ancak 2 ay çalışılabileceği öğrenildi. 

Zonguldak İl Özel İdare'de yolsuzluk iddiası! Zonguldak İl Özel İdare'de yolsuzluk iddiası!

 

VERİMLİ ÇALIŞMA 6 AY, ÖDENEK 500 BİN LİRA OLMALI...

2006 yılında kazı çalışmalarının başladığı ve şimdiye kadar ödeneğin az gelmesi nedeniyle senede en fazla 4 ayın çalışılabildiği Zonguldak'taki Tieion Antik Kenti’nde verimli çalışma yapılabilmesi için senede en az 6 ay çalışılması gerektiği vurgulandı. Bunun için de senede ayrılması gereken ödeneğin en az 500 bin lira olması gerektiği belirtildi.  

 

10 YILDA BİTER

Uzmanlar, yaklaşık 10 sene boyunca 500 bin liralık ödenek sağlanıp senede en az 6 ay kazı yapılması durumunda,  antik tiyatro, hamam gibi büyük yapıların ortaya çıkarıla bileceğini vurguladı. 

Tieion Antik Kenti

Zonguldak’ın Kuzeydoğusundaki sahil kenti Filyos’ta yer alan Tieion Antik Kenti, “Tios” adlı rahibin önderliğindeki Miletos kolonisi tarafından kuruldu. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris’in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı olarak varlığını sürdürdü. Romalılar tarafından yıkılıp yağmalanan kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etti. Antik kayıtlarda adı “Tius, Tium, Tieium, Tios, Tion”, olarak da geçer. Antik çağ coğrafyacısı Strabon’a göre Pergamon Krallığı’nın kurucusu Attalos oğlu Filetairos’un doğum yeridir.

Bölge, sonraki dönemlerde ise balıkçı kasabasına dönüştü. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte 2006’da başlatılan kazı çalışmalarının, Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması amaçlanıyor.