15 Şubat tarihinde Essen Belediyesi'nde düzenlenen resepsiyon ile başlayan ziyaret programı, ticaret, yeşil dönüşüm ve göç konularında iş birliği fırsatlarını değerlendirmeyi amaçladı.

Program, Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen'in verdiği resepsiyon ile başladı. Kufen, Zonguldak ve Essen arasındaki tarihi bağlara vurgu yaparak, yeşil adil dönüşüm konusunda ortak çalışmalara olan ilgilerini belirtti.

Göç ve uyum konularında çalışmalar yapan vakıf ziyaret edildi. Zonguldak heyeti, vakfın faaliyetleri hakkında bilgi alarak, tecrübe paylaşımında bulundu.

Essen Belediyesi Fuar Alanında düzenlenen etkinlikte, Zonguldaklı 30 firma temsilcisi, kendilerine ayrılan stantlarda Alman firmaları ile B2B görüşmeler gerçekleştirdi.

Whatsapp Image 2024 02 19 At 15.16.16

Essen Belediye Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta, Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı ve iş dünyası temsilcileri, Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen ve Essen-Mülheim-Oberhausen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Jutta Kruft Lohrengel ile bir araya geldi. Ticaret ve yeşil dönüşüm konuları ele alındı.

Düsseldorf Ticaret Ateşesi İrem Ekmekçi, Zonguldak Belediyesi Özel Kalem Müdürü Buğra Özçelik ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır, panelde kurumlarının iş dünyasına sunduğu destekleri anlattı ve soruları yanıtladı.

Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, yapılan görüşmelerin ardından Essen ile süregelen iş birliği çalışmalarını özetledi. Yeşil ve adil dönüşüm konusunda Essen’in tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirten Demir, ticari ilişkilerin artarak devam etmesini temenni etti.

Whatsapp Image 2024 02 19 At 15.15.53 (1)

Heyet halinde gerçekleşen programı değerlendiren Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir” Temelleri çok geçmişe dayanan ama 2019 yılından itibaren yoğunlaşarak devam eden Essen-Zonguldak ekonomik iş birliği çalışmaları kapsamında 30 firmamız ile Essen Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak Almanya’ya geldik. Çok faydalı bir program gerçekleştirdik. Hem bürokratik açıdan hem de ikili iş ilişkileri açısından önemli bağlantılar kurduk. Mevcut bağlantılarımızı güçlendirdik. Zonguldak TSO olarak  üyelerimizin dışa açılmasını istiyoruz. Bu bağlamda belirli faaliyetler gerçekleştirerek üyelerimize dışa açılma  fırsatı sunuyoruz. Dış ticaretin Ülkemizin kalkınmasında, zenginleşmesinde çok önemli bir yeri var. Essen Bölgesini bu anlamda büyük bir şans olarak nitelendiriyoruz. Essen coğrafi olarak Avrupa birliğinin tam ortasında bulunmakta ve Zonguldak ile çok büyük benzerlikler gösteren bir tarihe sahip. İki şehir de maden kültüründen geliyor. Ayrıca bu bölgede çok sayıda Zonguldaklı hemşerimiz de yaşamakta. Biz hem bu ortak tarihi mirası, hem hemşerilerimizin buradaki gücünü kullanarak artık ekonomik iş birlikleri kurmak istiyoruz. Bu ziyaretimizle bunun başlangıcını yaptık. Firmalarımızı getirdik, görüşmelerde bulunduk. Ekonomik işbirliği bağlamında İlk ciddi adımı atmış olduk. Bundan sonra artık sektör sektör ilerleyerek ilişkileri kuvvetlendirme zamanı. Bu yıl içerisinde Essen bölgesinden bir ticaret heyetini İlimize getirerek iş insanlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Heyetimizi çok iyi şekilde ağırlayan Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen’e, bizi yalnız bırakmayan Başkonsolosumuz Taylan Özgür Aydın’a, Düsseldorf Ticari ateşemiz İrem Ekmekçi Konuk’a, Muhammet Balaban’a; hazırlık sürecinde ve ziyaretin gerçekleşmesinde her türlü desteği veren Valimiz Osman Hacıbektaşoğlu’na ve Belediye Başkanımız Dr.Ömer Selim Alan ile emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra Almanya ile ticari ilişkilerimiz artarak devam edecek. Üyelerimizi yaptığımız bu tür etkinliklere katılmaya davet ediyorum” dedi.

Aybüke Ünal

‘Eşimden, çocuğumdan, işimden feragat ettim’ ‘Eşimden, çocuğumdan, işimden feragat ettim’

Zonguldak Haberleri