Tarih boyunca farklı isimlerle anılan Zonguldak'ın isim gelişimi nasıl olmuştur?

Zonguldak'ın isminin anlatılan hikayelere göre sazlık ve kamışlık anlamına gelen zongalıktan, sıtmanın titremesini tarifen zonklamaktan ve bir başka hikayeye göre de, sisli bir havada gemisiyle buraya giren kaptanın sis kalktıktan sonra burası zongalıkmış demesinden, semer otuna (kemer otu) zongura denmesinden dolayı Zonguldak'ın günümüzdeki ismini aldığı iddia ediliyor.

Şehir adını "Sandraka / Sandrake" adıyla bilinen yerleşim yeri, adını Sandra Çayından alarak Zonguldak şekline dönüşmüştür.

Diğer bir inanışa göre de  Göldağı’ nın nirengi noktası alınması sonucu, Göldağı kesimi ya da bölgesi anlamına gelen “ Zone Ghuel Dagh” ın Türkçe okunuşundan aldığı iddia ediliyor. 

Necdet Sakaoğlu’nu tespitine göre de “Daha çok şimdiki Zonguldak’ın bulunduğu yerde ocaklar açan Fransız girişimciler yörelerinin çok engebeli ve sık ormanlık oluşu sebebiyle buralara Jungle (Cangıl) adını vermişler, buna yerli halkın orman anlamında kullandıkları dav - dağ kelimesi de eklenince zamanla Zonguldak biçimini alacak olan "Jungle-Dağ" ismi doğmuştur.” 

Zonguldak'ın eksi ismi nedir-1

ZONGULDAK'IN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI MEDENİYETLER

Zonguldak geçmişten günümüze Frigyalılar'a, Yunanlılar'a ve Lidyalılar'a,Persler'e yani eski İranlılar'a, Makedonya İmparatorluğu'na, Büyük İskender, Bitinya ve Pontus Krallıkları Dönemi'ne, Romalılar Dönemi'ne, Bizans (Doğu Roma İmparatorluğu) Dönemi'ne, Anadolu Selçukluları Dönemi'ne, Beylikler Dönemi'ne, Osmanlı Dönemi'ne ve son olarak da Cumhuriyet Dönemi'ne ( mevcut yaşanan dönem) ev sahipliği yapmıştır. Zonguldak Kültür zenginliği, tarih zenginliği, turizm, liman ve ticaret açısından her dönemde de üzerine katarak gelişmiş bir şehirdir. 

Zonguldak'ın eksi ismi nedir (2)

ZONGULDAK'IN ÖNEMİ

Zonguldak Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyeti altına girdikten sonra ise Zonguldak ismi ile anılmaya başlanmıştır. Osmanlı'dan bu yana net ismi Zonguldak olarak bilinmektedir. 

Günümüzde Zonguldak hem liman hem sanayi hem de maden kenti olması açısından Karadeniz ve Türkiye açısından büyük öneme  sahiptir. 

Zonguldak'ın eksi ismi nedir (2)-1

Sahil şeridi ve plajları ile de şimdiler de turizme ev sahipliği yapan Zonguldak mevcut konumuna yılların birikimiyle gelmiştir. 

ZBEÜ Rektörü, Zonguldak Ticaret Fuarı'nda... ZBEÜ Rektörü, Zonguldak Ticaret Fuarı'nda...

Zonguldak'ın eksi ismi nedir-2