KPSS şartsız personel alınacak! KPSS şartsız personel alınacak!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut satışlarının 2023 yılında yaşadığı yüzde 15'lik düşüşü değerlendirdi. Rapora göre, konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artış, piyasadaki yavaşlamanın ana sebepleri arasında yer aldı.

KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 15'LİK GERİLEME

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş'nin "Bir Bakışta Konut Piyasası 2023" adlı araştırma raporuna göre, konut satışları 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adede gerileyerek 2015 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Maya, bu düşüşte konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtti.

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Rapora göre, 2023 yılında konut satışlarındaki en dikkat çekici veri, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının yüzde 16'ya gerilemesi oldu. İlk kez satılan konut adedinin 328 bin 299, ipotekli olarak satılan konut adedinin ise 171 bin 706 olduğu belirtildi.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ

Maya, 2023 yılında konut fiyatlarındaki yüzde 15 oranındaki gerilemede konut finansmanına erişimdeki zorluk ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu vurguladı. 2024 yılında ise konut fiyatlarındaki hızlı artışın önemli bir konu başlığı olacağını öne sürdü.

YABANCI YATIRIMCI ARTIŞI

Raporda, yabancıların konut satışlarındaki oranın 2023 yılında yüzde 3'e gerilediği ve Rusya Federasyonu vatandaşlarının en fazla konut satın alanlar arasında olduğu bilgisi verildi. Ayrıca, son altı yılda ortalama 200 bin net göç alındığı ve bu durumun konut fiyatları üzerinde etkisi olduğu belirtildi.

Maya, 2024 yılına ilişkin beklentilerini paylaşırken, konut kredilerindeki sıkılaşmanın devam etmesi durumunda konut piyasasında yavaşlamanın sürebileceğini ifade etti. Ancak, sıkılaşmanın azalmasıyla birlikte 2024'ün ikinci yarısından itibaren daha olumlu bir tablo beklediğini söyledi.

Konut piyasasındaki genç nüfusun konut sahipliğinde sınırlanmasına dikkat çeken Maya, ilk kez ev satın alacaklara sağlanacak teşviklerin kira piyasası üzerindeki baskının hafifletilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, dar ve orta gelirli tüketicilere yönelik çözümlerin artırılması, göç ve finansman zorlukları gibi faktörlere karşı çözüm önerileri de raporda yer aldı.

HABER MERKEZİ