Ticaret Bakanlığı Kararıyla Yürürlüğe Girecek

Ticaret Bakanlığı, zincir marketlerde geçerli olacak yeni düzenlemeleri içeren "Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımladı. Yönetmelik, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi

Bakanlık, üretici, tedarikçi ve işletmeler arasındaki ticari ilişkileri düzenlemek amacıyla perakende ticarette önemli değişikliklere gidiyor. Halktan gelen görüşleri dikkate alan Bakanlık, mevcut kanunlarla uyumlu bir yönetmelik hazırladı.

Haksız Ticari Uygulamalar Yasaklanıyor

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ticari ilişkilerde karşı tarafı olumsuz etkileyen ve haksız ticari uygulama olarak tanımlanan faaliyetler yasaklanıyor. Bu, özellikle üretici ve tedarikçileri koruma amacı taşıyor.

İdari Cezalar Getiriliyor

Haksız ticari uygulamalara karşı getirilen yasaklara uymayanlara idari para cezaları uygulanacak. Bu kapsamda, kampanya maliyetlerinin karşı tarafa yansıtılması, ticaret ilişkisinin şartlarının yazılı veya elektronik ortamda belirlenmemesi gibi durumlar ceza gerektirecek.

Ödeme Süreleri ve İhtilaflar

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süreleri belirleniyor. Ayrıca, alacaklının ve borçlunun ölçeğine göre ödeme süreleri düzenlenerek küçük işletmelerin korunması amaçlanıyor. Taraflar arasında yaşanabilecek ihtilafların azaltılması hedefleniyor.

Glütensiz ve Laktozsuz Ürünler

Düzenleme kapsamında glütensiz, laktozsuz, düşük proteinli gibi özelliklere sahip gıda ürünlerinin arzını artırmak ve taleplerini karşılamak için zincir mağazalara yeni sorumluluklar getiriliyor.

Tıbbi Beslenme Tedavisi Gerektiren Hastalıklara Yönelik Gıdalar

Ticaret Bakanlığı, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı yapan zincir mağazalara, şube sayısı 200'den fazla olanlara ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip şubelere yükümlülük getiriyor.

OYAK Grubu'nun stratejik yatırımı! Almatis'ten yeni atılım OYAK Grubu'nun stratejik yatırımı! Almatis'ten yeni atılım

Düzenlemeyle Beklenen Etkiler

Bu yeni düzenlemelerin, perakende sektöründe adil ticaretin sağlanması, haksız uygulamaların önlenmesi ve tüketicinin korunması adına olumlu etkiler yapması bekleniyor. Özellikle üretici ve tedarikçilere yönelik getirilen koruma tedbirleri, sektördeki dengeleri olumlu yönde etkileyebilir.

Ocak 2024'te Yürürlüğe Girecek

Belirlenen değişikliklerin tam anlamıyla yürürlüğe gireceği tarih 1 Ocak 2024 olarak belirlendi. Bu süre zarfında işletmelerin, yeni düzenlemelere uyum sağlaması ve gerekli önlemleri alması bekleniyor.

HABER MERKEZİ