Tarım ve Orman Bakanlığı Zonguldak Şube Müdürlüğü, yurt genelinde avlanma takvimini belirleyen Merkez Av Komisyonu Kararları doğrultusunda, ülke genelinde av hayvanlarının avlanma sürelerinin 03.03.2024 tarihinde sona erdiğini duyurdu. Doğal hayatın sürdürülebilirliği ve geliştirilmesine yönelik koruma hizmetlerinin önemine vurgu yapılırken, bu süreçte avcılar, avcı kulüpleri ve halkın katılımının büyük bir rol oynayacağı belirtildi.

Açıklamada, doğadaki tüm canlıların bir emanet olduğu bilinciyle hareket edilerek, Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu Kararlarına uyulması gerektiği vurgulandı. Avcılar ve avcı kulüpleri başta olmak üzere halkın, yaban hayvanlarının korunması ve kollanması için önemli sorumlulukları olduğu ifade edildi.

Türkiye'de illerin gelişmiş ilçeleri belirleniyor... Sizce Zonguldak'ın en gelişmiş ilçesi neresi? Türkiye'de illerin gelişmiş ilçeleri belirleniyor... Sizce Zonguldak'ın en gelişmiş ilçesi neresi?

Yapılan uyarılarda, yasa dışı avlanmanın engellenmesi, doğal avlaklara sahip çıkılması ve koruma önlemlerine uyulması gerektiği belirtildi. Geçtiğimiz av sezonunda avcıların duyarlılık gösterdiği ve yasaklara uydukları vurgulanarak, bu tür hassasiyetin devam etmesinin doğa koruma açısından kritik olduğu ifade edildi.

Ağustos ayına kadar devam edecek olan av sezonu öncesinde, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemlerine dikkat çekilerek, toplumun doğal ortamlara çıkarken daha hassas olması ve yavru/yumurta toplamamaları gerektiği hatırlatıldı. Yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması, rahatsız edilmemesi ve yasal işlemlerle karşılaşılmaması için toplumun dikkatli olması önemle vurgulandı.