Altın, imalat sektöründeki beklenmedik genişleme ve ABD'deki enflasyonun gerilemesi gibi verilerin etkisiyle rekor seviyelere yükseldikten sonra Pazartesi günü bir miktar sakinleşti.

Zonguldak, Bartın, Karabük illerinin Türkiye ekonomisindeki yeri belli oldu! Zonguldak, Bartın, Karabük illerinin Türkiye ekonomisindeki yeri belli oldu!

Tüketici Harcamaları Endeksi ve Faiz İndirimleri Beklentisi

Cuma günü beklenenden daha düşük gelen tüketici harcamaları endeksi, önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin yapılabileceğine yönelik spekülasyonları destekledi. Bu durum, altının ons başına 2.265,73 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu. Ancak, fabrika baskısı daha sonra bu iyimserliği bastırdı ve Hazine getirilerinde bir artış gözlendi.

ABD'de Faiz İndirimi İhtimali

Swap piyasaları, Haziran ayında ABD'de faiz indirimi olasılığını yüzde 56 olarak fiyatlıyor. Bu oran, Pazartesi günü üretim verileri öncesindeki yüzde 61'e göre biraz düşüş gösterdi.

Altının Değer Kazanması ve Gelecek Beklentiler

Altın, Fed'in beklenen pivotu işaretlerinin artmasıyla Şubat ayının ortasından bu yana yüzde 13 oranında değer kazandı. Bu yükseliş, artan jeopolitik gerilimler ve altının güvenli liman varlığı olarak kabul edilmesinde etkili olan Çin ekonomisindeki sorunlarla desteklendi. Ayrıca, merkez bankalarının da altına yatırım yapması trendini güçlendiriyor.

Güncel Durum

Pazartesi günü yüzde 1'lik bir yükselişin ardından spot altın, Singapur saati ile 08:13 itibarıyla yüzde 0,1 düşerek ons başına 2.249,08 dolara geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi sabit kaldı. Diğer değerli metaller arasında gümüş stabil seyrederken, platin ve paladyumda düşüş gözlemlendi.

HABER MERKEZİ

Ekonomi Haberleri