Konut fiyatları, özellikle son 5 yıllık süreçte ciddi seviyelere kadar yükselirken fahiş fiyatlar nedeniyle artık değil dar gelirli, eskiden orta gelir grubunda olup şimdi dar gelirli grubuna geçiş yapan vatandaşlar bile ev almaya yanaşamıyor. Fahiş seviyelere kadar çıkan Konut fiyatları için son dakika açıklaması geldi ve fiyatlara devlet müdahalesinin geleceği bildirildi.

Hükümete yakın Türkiye Gazetesi'nde yayınlanan haberde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi'nin kurulacağı bildirildi.

2024 ile 2028 yılları hedeflerine baktığımızda bu konunun yer aldığı görülürken planda, Türkiye'de her geçen sene daha da gelişen gayrimenkul sektörü ve buna bağlı olarak sektör hizmetlerinin ekonomininin temel dinamiklerini oluşturduğuna dikkatler çekildi.

Artık evin fiyatı belirlenirken tapu, kadastro, imar hakları, mimari projeleri gibi her türlü bilgi ele alınacak ve fiyat değer verileri bir araya getirilerek evin fiyatı belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla akaryakıtta yeni dönem başlıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla akaryakıtta yeni dönem başlıyor!

Türkiye için uygun toplu değerleme modeli geliştirilecek ve taşınmaz değer haritaları oluşturulacak. Veri havuzu için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.

Evin konumu ve yeri, büyüklüğü ile diğer değişkenlere göre fiyatı belirlenecek ve bu sayede gayrimenkul değer değişimlerinin takibi sağlanacak ve fiyat artışları bu sayede engellenecek. Evin alım satımına esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi, vergilendirme sistemlerinde harç ve vergilerin gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak ve bu şkeilde vergi kayıplarının önüne geçilecek.

NASIL OLACAK?

Tapu bünyesinde kurulacak Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi'nde evin durumuna göre bir harita hazırlanacak ve haritanın üzerinde ortalama fiyatlar verilecek. Ev satışları bu fiyatlar üzerinden yapılacak.

HABER MERKEZİ