Merkez Bankası, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda konut fiyatları ve kiraların enflasyona gecikmeli etkisi konusunda çözüm önerilerini açıkladı.
 

İşte, Merkez Bankası'nın fiyat artışlarına karşı sunduğu 5 öneri:

Kiralık Konut Arzının Artırılması

Merkez Bankası, kiralık konut arzının artırılmasını fiyatların düşmesi için temel bir çözüm olarak önerdi. Bu bağlamda, özel sektör yatırımlarını desteklemek, çeşitli teşvikler sağlamak ve kamu arazilerini kiralık konut üretimine tahsis etmek gibi adımlar önerildi.

Sosyal Konut Uygulamasının Yaygınlaştırılması

Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olmasını kolaylaştırmak adına sosyal konut uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Merkez Bankası, TOKİ tarafından üretilen sosyal konut sayısının artırılması ve erişim şartlarının kolaylaştırılması önerisinde bulundu.

Hisseli Kiracılık Modeli

Kiracıların bir araya gelerek konut satın almasını teşvik etmek amacıyla "hisseli kiracılık" modelinin geliştirilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi.

Konut Sayısına Göre Kademeli Vergilendirme

Birden fazla konut sahibi olanlardan kademeli vergi alınmasının önerildiği raporda, bu sayede yatırım amaçlı konut alımlarının caydırılacağı ve kiralık konut arzının artacağı savunuldu.

Boş Konut Vergisi

Uzun süre boş tutulan konutlardan vergi alınmasını öneren Merkez Bankası, bu adımın boş konutların kiralama pazarına arz edilmesine ve kira fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

İbrahim Yıldız

Merkez Bankası kararını açıkladı! Altın ve dolarda rakam ne olacak? Merkez Bankası kararını açıkladı! Altın ve dolarda rakam ne olacak?

Gündem Haberleri