VALLA KANYONU

Valla Kanyonu, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 117 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile Kastamonu Daday Yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Valla Kanyonu, Kastamonu'nun gözde yerlerinde biridir.  Devrekani Çayı ile Kanlı Çay’ın birleştiği yerde başlayan kanyon, ziyarete gelenleri büyülüyor. Kanyonun en büyük özelliği Türkiye'nin en büyük kanyonu olmasıdır. Yaklaşık 12 km uzunluğa ve 800 m-1300 m arası yüksekliğe sahiptir. Doğal yaşam olanı olan bölgede birçok yırtıcı hayvan yaşamını sürdürmektedir.

kastamonunun doğal güzellikleri

Kanyonu geçmek çok zor olduğundan rehbersiz hareket edilmemelidir. Macera tutkunlarının tercihi olan kanyonda seyir terası vardır. Kanyona doğa fotoğrafçılığıyla ilgilenen herkesin gitmesi gerekir.

Belli ziyaret saatleri yoktur: fakat bölgede vahşi ve yırtıcı hayvanlar bulunduğundan en uygun ziyaret saatleri gündüz saatleridir.

Valla Kanyonu’nu ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

HORMA KANYONU

Horma Kanyonu, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinin Ilıca Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 100 km uzaklıktadır. Şahsi aracınızla Kastamonu Daday Yolu ve Eflani-Daday Yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

kastamonunun doğal güzellikleri-1

Zara Çayı’nın içinden geçtiği kanyon, Kastamonu’nun görülmeye değer doğal güzelliklerinden biridir.  Kanyon doğa severlerin tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Bölgede ahşap yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Kanyonun çevresinde yürüyüş sırasında birçok doğa harikası şelale vardır.

Kanyonun bitiminde doğal bir havuz mevcuttur. Doğa severlerin doğa fotoğraflarını çekebileceği yerlerden biridir.

Horma Kanyonu’na giriş ücreti kişi başı 6 TL’dir.

ILICA ŞELALESİ

Ilıca Şelalesi, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 107 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile Kastamonu Daday Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ilıca Şelalesi, görülmeye değer doğanın sunduğu harika bir yerdir. Kanyona gelen ziyaretçileri harika bir görsel şölen eşliğinde karşılamaktadır. Hızlı bir şekilde akan şelalenin oluşturduğu görüntü gidenleri büyülüyor. 

kastamonunun doğal güzellikleri (2)

Sürekli akan şelalenin çevresinde de keşfedebileceğiniz bir çok yer vardır. Yerden yüksekliği yaklaşık 15 metre olan şelalenin döküldüğü yerde küçük bir havuz mevcuttur. Burada oluşan havuza girip yüzebilirisiniz. Ayrıca şelalenin etrafında ATV motorları için tur yerleri de mevcuttur.

Ilıca Şelalesi’ne giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Haftanın her günü ziyarete açıktır.

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI

Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine bağlı Çalkaya Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 100 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile Kastamonu Daday Yolu ve Eflani-Daday Yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

kastamonunun doğal güzellikleri-2

Küre Dağları Milli Parkı, 2000 senesinde milli park ilan edilmiştir. Parka gelen ziyaretçiler alanda  birçok farklı aktivite yapma imkânına sahiptir. Bölge birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

Parkın büyük bir bölümü Kastamonu ilinin sınırları içerisinde yer alan parkta yeşile doyabilir ve piknik yapabilirsiniz. Bölgede birçok şelale, kanyon, vadi ve mağaralar bulunmaktadır. Bölgede çadır kurabilir ve kamp yapabilirisiniz.

Küre Dağları Milli Parkı’na kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir. Kamp ücretleri ise 25-30 TL arasındadır.

ÇATAK KANYONU

Çatak Kanyonu, Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 85 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile Ağlı Azdavay Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Çatak Kanyonu, dünyanın en büyük dördüncü kanyonu olarak biliniyor. Kanyondaki sarp kayalıklar erişimi biraz zor olmakla birlikte birçok yırtıcı hayvan da mevcuttur. Ortalama 1200 m yüksekliğe sahip olan kanyonda seyir terası vardır.

kastamonunun doğal güzellikleri-3

Bölgede yürüyüş yapabilirsiniz ve kanyondaki terastan fotoğraf çekebilirsiniz.

Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.00 arası ziyarete açıktır.

Çatak Kanyonu’na giriş ücreti 6 TL’dir. Öğrenci giriş ücreti ise 3 TL’dir.

ILGARİNİ MAĞARASI

Ilgarini Mağarası, Kastamonu’nun Cide ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 130 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile D759 üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ilgarini Mağarası, dünyanın en büyük dördüncü mağarası olarak biliyor. Denizden ortalama 1250 m yükseklikte yer alan mağaranın uzunluğu yaklaşık olarak 800 m’dir. Mağaranın içerisinde birçok tarihi kalıntı vardır. Mağarada Roma ve Bizans dönemlerinden kalan pek çok tarihi kalıntı vardır.

kastamonunun doğal güzellikleri-4

Mağarayı hem kendiniz gezebilir hem rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Mağaranın içindeki kalıntılar ve doğal güzellikler sizleri büyülecektir.

Ilgarini Mağarası’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

LOÇ VADİSİ

Loç Vadisi, Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Çamdibi Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 117 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile D759 üzerinden ulaşabilirsiniz.

Loç Vadisi, Küre Dağları’nda yer alan doğal bir vadidir. Vadi endemik bitki türünden çok zenginidir. Vadide toplam 29 bitki türü bulunmaktadır. Bölge; kanyon, mağara, göl, şelale gibi birçok doğal yapı vardır. 

kastamonunun doğal güzellikleri-5

Yaklaşık 8 km’lik bir uzunluğa sahip olan bölgedeye arkadaşlarınızla ve ailecek de gidebilirisiniz. Ayrıca vadide bölgede birçok köy halkı halen yaşamaktadır.

Loç Vadisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

ŞERİFE BACI TABİAT PARKI

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı, Kastamonu’nun merkezine bağlı Ümit Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Şahsi aracınız ile Kastamonu Doğu Çevre Yolu ve Çankırı Kastamonu Yolu/D765 üzerinden ulaşabilirisiniz.

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı,giden ziyaretçileri yemyeşil bir alan piknik yapmak için üstü kapalı oturma alanları karşılıyor. 

kastamonunun doğal güzellikleri-6

Parkta mangal yapabilirsiniz. Çocuklu aileler için de çocuk oyun parkları bulunmaktadır. Ayrıca ATV safari aktivitesi yapmanıza fırsat sunan bir de işletme mevcuttur. 

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı’na giriş ücreti 15 TL’dir. Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Kastamonu, Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da operasyon! Kastamonu, Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da operasyon!

ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Bostan Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 42 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Çankırı Kastamonu Yolu/D765 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ilgaz Dağı Milli Parkı, 1976 senesinde milli park ilan edilmiştir. Özellikle yaz ve bahar aylarında turist çekmektedir. Yaz ve bahar ayları dışında kış mevsiminde de kayak merkezi mevcuttur. Kayak merkezi içerisinde ortalama 800 m ve 1500 m uzunluklarında toplam iki kayak pisti bulunmaktadır.

kastamonunun doğal güzellikleri-7

Kayak yapmak isteyenlerin Mart ve Aralık ayları arasında parka gidilmelidir. Parkta bulunan teleferiği kullanabilir ve çevredeki birçok güzelliğin fotoğrafını da çekebilirsiniz. Ayrıca bölgede yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz cafeler de bulunmaktadır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı’na giriş ücreti 4,5 TL’dir. Özel araçla giriş ücreti ise 15 TL’dir.