Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle Rusya ve Ukrayna üzerinden Karadeniz'i geçerek Avrupa'ya göç eden turnalar, kötü hava şartları sebebiyle Kastamonu'da mola vermeye karar verdi. Devrekani ilçesinde sis nedeniyle uçamayan yaklaşık 250 turna, tarlalara indi.

İlk Kez Bu Kadar Fazla Sayıda Turna Görüldü

İlçe sakinleri, bu olağanüstü manzaraya tanık olurken, ilk kez ilçede bu kadar fazla sayıda turnanın görüldüğünü belirtti. Turnaların hava şartlarının normale dönmesiyle birlikte ilçeden ayrılarak göçlerine devam etmeleri bekleniyor.

A W170574 01

Doğa Gözlemcileri ve Vatandaşlar Şaşkın

Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki bu nadir görülen olay, doğa gözlemcileri ve vatandaşlar arasında şaşkınlık yarattı. Turnaların geçici olarak mola verdiği tarlalarda, doğaseverlerin ilgi odağı haline geldiği bildirildi.

A W170574 06

Turnaların kar yağışı sırasında tarlaya inmek zorunda kaldığını belirten Enver Özkan, “Turnalar, dün öğle saatlerinde geldiler. Bir süre havada gezinip tarlaya inerken gördüm. Turnalar, sisli ya da yağışlı havalarda yolunu bulamıyorlar. Mecbur göç ederken bulundukları yere inmek zorunda kalıyorlar. Tabii ki hava açınca buradan gidecekler. Geçici olarak misafirimiz oldular. Sis ve soğuk hava nedeniyle yönlerini bulamadıklarını düşünüyorum, gökyüzüne yükselmesi için havanın açık olması gerekiyor. Turnaların göç etmesi yazın başlangıcının, kışın da bitmesinin işaretidir” dedi.

A W170574 04

200'den fazla turnanın olduğunu söyleyen Semih Doğan ise, “Dün öğle saatlerinde gelip Devrekani’de çayırlık alana konumlandılar. Hava şartlarından ötürü sanırsam göç ederken buraya inmek zorunda kaldılar diye düşünüyorum. Aç mıdırlar, bu kuşlar ne yer, bilemiyoruz. Çayırlık alana doğru bakıldığında 200-250’nin üzerinde turna olduğunu sanıyorum. İki gündür ilçemizde kar yağışı var. Siste bastırdı. Göç ederken kar yağışı ve sise yakalandıkları için havaların soğumasıyla ilçemize inmiş olabileceklerini sanıyorum. Turnaların burada dinlendiklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Kastamonu'da Jandarma'dan dev operasyon! Kastamonu'da Jandarma'dan dev operasyon!

İHA

Kastamonu Haberleri