Karadeniz Bölgesi'nde fındık üreticilerinin başına bela olan ve ürüne büyük zarar veren kahverengi kokarca, bahçelerden çıkıp evleri, iş yerlerini, okulları istila etmeye başladı. Hızlı çoğalan ve günde 2 kilometre kadar yol gidebilen böceğin tarım ürünlerine çok büyük zararlar verdiği belirtildi.

Kozlu sahil yolunda feci kaza! Kozlu sahil yolunda feci kaza!

Karadeniz'de büyük tehlike! Fındık üreticisinin en büyük kabusu oldu! (3)

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Perşembe ilçesinde böceklerin istilasına uğrayan bir fabrikada inceleme yaparak yetkilileri uyardı.

EN ÇOK FINDIĞA GELİYOR!

Böceğin başta fındık olmak üzere diğer tarımsal ürünlere de zarar verdiğini belirten Adıgüzel, “Bu yıl fındığın randımanını 2-3 derece düşürdü. Yani kilo başına fındıkta 6 lira zarara yol açtı. Bu yıl sadece fındıkta ülkenin zararı yaklaşık 3 milyar lira. Bu zarar Artvin'den Zonguldak'a kadar bütün kıyı şeridinde var” dedi.

Karadeniz'de büyük tehlike! Fındık üreticisinin en büyük kabusu oldu! (4)

Perşembe'deki fabrikanın kapalı alanında inceleme yapan ve böcekleri gösteren Adıgüzel, “Bununla toplu bir şekilde biyolojik mücadele etmek lazım. Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı  ve müdürlükler bu işe bir el atmak zorundalar. Çok ciddi bir facia. Gelecek yıl bunun 200 katını göreceğiz. Bütün tarım ürünlerine zarar veriyor. Bütün üreticiler devletten yardım bekliyor ama şu ana kadar yeterli bir çalışma yapılmış değil. Bu sorunu bir an önce çözmek lazım” ifadelerini kullandı.

BU BİR PANDEMİ ŞEKLİ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, son günlerde popülasyonu artan kahverengi kokarca ile topyekün bir mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bunu bir Covid veya pandemi gibi görmeliyiz. Hep birlikte Covid 19'da olduğu gibi mücadele etmemiz lazım” dedi.