Zonguldak'ta, Minnoş adında 2 yaşında tekir cinsi bir kedi, mide bulantısı ve solunum güçlüğü yaşadığı için Zonguldak Veteriner kliniğine getirildi. Veteriner hekim Önder Alkan tarafından yapılan muayene sonucunda Minnoş'un kansızlık problemi olduğu tespit edildi.

Kan Grubu Tespiti ve Nakil

Minnoş'un kan grubunun belirlenmesinin ardından, kardeş kediden kan alındı ve Minnoş'a nakledildi. Bu kan nakli işlemi sayesinde Minnoş'un sağlığına kavuşması sağlandı.

Kan Nakli Ile Hayata Döndü!-1

ZBEÜ Rektörü, Zonguldak Ticaret Fuarı'nda... ZBEÜ Rektörü, Zonguldak Ticaret Fuarı'nda...

Veteriner Önder Alkan, “Kansızlık bu bir semptom. Hayvanın 2 yaş isimli minnoş isimli kedimiz. Kansızlık tespit ettik. Bu geldiğinde bize şikayeti solunumda güçlük, yemek içme yok ve kusma vardı. Kansızlıkla ilgili bir durum meydana geldiğini ve müdahale edilmezse kan nakli yapılmazsa hayvanı kaybedeceğimiz anlaşıldı. Ve bir kan nakli yaptık. Başka bir donör kedi bulduk. Onun tahlillerini yaptık temiz çıktı. Ondan aldığımız kani bu minnoş isimli kedimize nakil ettik. Dolayısıyla hayvanın hayatı kurtulmuş oldu. İlk etapta kan nakli semptomları ortadan kaldırdı kedimizi normale döndürdü. Kan naklinin altında ki hastalığı bulmak gerekiyor. O altındaki hastalığı bulduktan sonra hayvan tedavi edilerek taburcu edildi. Kan nakli hayvanlarda uygulanan ve yapılan birşey. Bizim işletmemizde de kan nakli yapılmaktadır. Hayvanlarda da kan grupları insanları gibi 4 tane değil. 100 üzerinde kan grupları olanlar var. Kan gruplarını belirlemek için belirli testler var. Acil durum olursa kan gruplarını belirlemek için küçük testler yapılıyor. Pıhtılaşmalara bakılıyor. 2’inci 3’üncü kan nakillerinde sıkıntı olabiliyor”dedi.
 

Emre Can Bayram 

Zonguldak Haberleri