Zonguldak’ta Güzellik Salonu işletmeciliği yapan Güzellik Uzman ve aynı zamanda hemşire Çağla Sarıtaş, lazer epilasyonunda dikkat edilmesini gereken şeyleri açıkladı.

Güzellik Uzmanı Çağla Sarıtaş,”Eğer uzman eller tarafından uygulanmazsa, ömür boyu kalıcı olabilecek yanıklar ile karşılaşılabilir. Bu yüzden lazer epilasyon merkezi seçerken eğitimli uzman personellerin bulunduğu hastane veya doktor klinikleri olmasına dikkat etmek gereki”dedi.

Sarıtaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Lazer epilasyon nedir ne işe yarar?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda etkili olan lazer epilasyon, estetik kaygıya yol açan istenmeyen vücut tüylerinin lazer cihazı ile yok edilmesidir. Lazer epilasyonun etkinliği kişinin fiziki ve hormonal yapısına, cilt ve kıl rengine, uygulama yapılacak bölgede bulunan kılların sertliğine göre değişkendir.

Lazer Epilasyon Merkezi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazer epilasyon merkezi seçerken daha önceden duyduğunuz veya tavsiye üzerine gidebileceğiniz bir yer olması sizin için avantaj olacaktır. Özellikle Zonguldak ‘ta lazer epilasyon merkezi sayısı oldukça fazladır ancak bunların güvenilir lazer epilasyon merkezleri olmaları çok önemlidir. Lazer epilasyon işlemi hastane veya doktor kontrolündeki işletmeler dışında güzellik merkezlerinde de uygulanmaktadır. Kuaför ve güzellik merkezlerinde lazer epilasyon uygulamak yasal değildir ve tehlikelidir. Bu kurumlarda çalışan personellerin lazer epilasyon yapma yetkileri yoktur. Lazer epilasyonu sadece uzmanları yapabilir. Eğer uzman eller tarafından uygulanmazsa, ömür boyu kalıcı olabilecek yanıklar ile karşılaşılabilir. Bu yüzden lazer epilasyon merkezi seçerken eğitimli uzman personellerin bulunduğu hastane veya doktor klinikleri olmasına dikkat etmek gerekir.

Güzellik Salonların da hangi cihazlar yönetmeliğe uygundur?

02.02.2022 tarihinde Danıştay 17. Dairesinin kararıyla  Güzellik salonlarındaki "yasak işlemler"  yeniden düzenlendi. Buna göre Lazer veya IPL ile akne, cilt yenileme, vasküler damar tedavisi, pigmentli lezyon tedavisi ve benzeri hiç bir tıbbi işlem ve bunlara ilişkin hiçbir surette reklam ve diğer tür tanıtım faaliyetleri yapılamayacak.

Buna göre, mesleki ya da teknik ortaöğretim diplomasına veya en az dördüncü seviye kurs bitirme belgesine veya en az dördüncü seviye mesleki yeterlilik belgesine sahip kişiler de güzellik salonlarında sorumlu müdür olarak görev alabilecek.

Güzellik salonlarında yer alan ve güzellik uzmanlarınca kullanılacak tüy alma uygulamalarına yönelik cihazlar "600-1200 nanometre dalga aralığındaki yoğun atımlı ışık (IPL)" ve "sadece epilasyon endikasyonuyla üretilmiş 20j/cm2 enerji sınırını geçmeyen seri atışlı diode lazer cihazı" olarak belirlendi.

Lazer Epilasyon Merkezi Seçerken Cihazları Araştırın

Öncelikle lazer epilasyon cihazlarının FDA ve CE onaylı olmaları çok önemlidir. Lazer epilasyon merkezi seçerken epilasyon cihazlarını iyi araştırmalısınız. Ancak şunu unutmamak gerekir ki her epilasyon cihazı her kıl tipine uygun değildir. Birkaç tip epilasyon cihazı olan merkezler seçmeniz sizin için büyük avantaj olacaktır. Birçok kuaför ve güzellik merkezi yasal olmadığı halde lazer epilasyon uyguluyor. Bu da yaptıran kişiler için büyük bir risktir. Maalesef ruhsatsız güzellik merkezlerinde lazer epilasyon, bot0ks, dolgu, mezoterapi gibi işlemler uzman olmayan kişiler tarafından uygulanıyor. Sağlığınız açısından lazer epilasyon merkezi seçerken bulduğunuz kurumun geçmişte yapmış olduğu işleri, kurum hakkındaki yorumları ve uzman personelleri mutlaka incelemelisiniz. Bulduğunuz kurumun ne kadar zamandır var olduğunu ve ne kadar çok işlem yapıp yapmadığını araştırmanız sizin için büyük fayda sağlayacaktır. Hatta kurumu arayıp detaylı bilgi alıp mümkünse kuruma gidip birebir görüşmelisiniz. Eğer tanıdıklarınız varsa onların gittikleri yerlere gitmeniz veya önceden onlardan bilgi almanız işinizi, kolaylaştıracaktır.

Hizmet Alacağınız Güzellik Salonun Ruhsatlı ve Sağlık Bakanlığının Yönetmeliğine Uygun Çalışıp Çalışmadığını kontrol edin.

Güzellik Salonlarında Kimler Çalışabilir?Güzellik Uzmanı: 3308 sayılı Çıraklık ve Meslekî Eğitim Kanunu kapsamında güzellik uzmanlığı meslek dalında ustalık belgesine sahip olan kişileri ve bu konuda ön lisans veya lisans eğitimi düzeyinde diploması olanlar ile yurtdışında gördükleri eğitimlerinin ilgili mevzuat uyarınca denklikleri kabul edilmiş kişileri,

Uygunluk Belgesi: Sağlık kuruluşunun faaliyet gösterebilmesi amacıyla Müdürlük tarafından düzenlenen belgeyi,

Personel Çalışma Belgesi: Sağlık kuruluşunda çalışacak personelin tamamı için Müdürlük tarafından düzenlenecek belgeyi,

O seçimlerde siyasetçiler baskı yapıyor mu? O seçimlerde siyasetçiler baskı yapıyor mu?

ifade eder”dedi.

Emre Can Bayram