Zonguldaklı gemi modelcisi Kadri Dilmen'in başarıları görenleri hayrete düşürüyor. 

Dilmen gemi modelciliği yaparken aynı zamanda Kültür Bakanlığı tescilli kabak kemane ustalığı da yapıyor. Dilmen'in baba mesleğini yapan iki oğlu  Ersen ve Orçun Dilmen de  gemi modelciliği ile uğraşıyor. Dilmen kardeşler babaları gibi bilindik firmalarla çalışıyor. Deniz Kuvvetleri, Aselsan ve Havelsan'a gemi maketi yapan iki kardeş babalarının izinden gidiyor.

Zonguldak'ın adını uluslararası camiada da Türkiye'de de duyuran Dilmen'in başarıları saymakla bitmiyor. 1993'te Almanya'ya giden ve orada müzisyen Barış Manço ile çekim yaparak mesleğini tanıtan Dilmen, Manço'nun 7'den 77'ye ve Adam Olacak Çocuk programlarında konu olmuştur.

Zonguldak'ta kaybolmuş yavru ayılara köylülerden yardım eli... Zonguldak'ta kaybolmuş yavru ayılara köylülerden yardım eli...

İki kez Avrupa şampiyonluğu ve iki kez de gemi modelciliği dalında Türkiye şampiyonluğunu tadan Dilmen bu kez de Karadeniz'de META'nın sismik araştırma yaptığı gemi Oruç Reis'i modelledi. Gemi modelinin yapımı yaklaşık üç ay sürdü ve geminin 1/100 ölçekli maketini yaptı. 

Bunların yanı sıra Dilmen Arjantin'de Dünya'da tek patlayan toplara sahip ve gerçek barutla patlayan korsan gemi yaparak Dünya ikinciliğini Türkiye'ye getirmişti.

Kariyerine başarı ekleyerek devam eden dilmen birçok yerde sergi açmıştır. Zonguldak Devrek Baston Festivali'nde, Ankara'da Ankara Farabi Salonu'nda Murat Yalçın döneminde, İzmir'de Kültür Bakanlığı sergisinde yer alarak gemi modellerini sergilemiştir.

Aybüke Ünal