Zonguldak kömürle var olmuş, kömürle yaşantısını sürdürmüş ve burada yaşayan vatandaşlarına ekonomisiyle ilaç olmuş bir şehirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelerek madenlerde çabucak iş bulanlar Zonguldak ilinin her mahallesine dağılarak sahiplenmiş, çoluk çocuğuna başını sokacak evler yapmış ve 19 mahallesiyle daha da güçlenerek zaman içerisinde nüfusu 600 binlere kadar ulaşmıştı.

İşte bu Zonguldak’tı…

Dünya’nın en iyi “Genç Üniversiteleri” belli oldu! Listede Zonguldak, Karabük ve Bartın var mı? Dünya’nın en iyi “Genç Üniversiteleri” belli oldu! Listede Zonguldak, Karabük ve Bartın var mı?

70’li yıllardan 80’li yıllara kadar 40 bin maden işçisinin ocaklarda kömür üretimi yaparak ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayan Karaelmas diyarı Zonguldak, 1983 yılında rahmetli Turgut Özal’ın seçimle Başbakan olmasından sonra yıllar içerisinde maden işçilerinin devlete fazla yük getirdiği iddiasıyla ocaklarda sıkıntılar yaşanmış ve özellikle 1990 madenci grevinden sonra ciddi şekilde emeklilik başlatılarak  geldiğimiz noktada da 6-7 bin maden işçisiyle Zonguldak adeta kaderine terk edilmiştir.

İşsizliğin tavan yaptığı Zonguldak şehrinde özellikle gençler başka illerde iş aramak ve geleceğine yön vermek umuduyla şehri terk etmesiyle 30-40 bin dolayında göç olmuştur. Hal böyle olunca Zonguldak Büyük şehir olma şansını da şu an itibariyle kaybetmiştir.

Başka iller aldıkları desteklerle uçuşa geçerken güzelim Zonguldak emekli kentine dönüşmüştür. AK Parti’nin seçimi kazandığı bu dönemde Belediye Başkanı Dr. Selim Alan Başkanlığında başlatılan “Yeni Zonguldak” projeleriyle bakalım nasıl bir yeni şehir meydana gelecek bunu birlikte inşallah göreceğiz.

Hayati Yılmaz isimli bir vatandaşın Zonguldak’la ilgili yapmış olduğu aşağıda okuyacağınız bu paylaşım “Dünden bugüne Zonguldak” gerçeğinin tam da özetiydi.

Çok güzel ve anlamlı sözlerle işte o paylaşım ve Zonguldak…

 “Dün Zonguldak`ta;

Para vardı,

İş vardı,

Umut vardı,

Güven vardı,

Güç vardı,

Birlik vardı,

Coşku vardı,

İnanç vardı,

Bağlılık vardı.

Var da var çünkü varlık yıllarıydı.

Kim bilebilirdi, bu şehirde yokluk yılları da yaşanacak.

Bugün Zonguldak`ta,

Para yok,

iş yok,

Umut yok,

Güven yok,

Güç yok,

Birlik yok,

Coşku yok,

Bağlılık yok,

Yok da yok, çünkü yokluk yılları.

O eski ve güzel yılların yeniden yaşanması dileğiyle kalın sağlıcakla…