Zonguldak-Bartın arası Karadeniz sahil yolu diye bildiğiniz, D.010 Karayolu’nun nereye kadar gittiğini bilir misiniz ?

Sakarya`nın Karasu ilçesinden başlayıp,tüm Karadeniz`i dolaşarak Kars`ın şehir merkezine çok yakın bir yer olan Çıldır Gölü‘nü çevreleyerek ,Kars Çayı kıyısında, Kars Şehir Merkezi‘ne 15 km mesafede Çamçavuş Köyü‘nde bitiyor.
Bu yolun Zonguldak-Bartın kısmı bozuk yol olduğu için D-010 Karayolu bağlantısı, geçici olarak Zonguldak Çaycuma Yolu (D-750) üzerinden sağlanıyor.
Yaklaşık 30 km mesafe olan Asma Tüneli ile Saltukova Bartın yol ayrımı yapımı senelerdir sürmekte.
Bazılarımızın sadece "Kilimli Sahil Yolu" olarak bildiği bu yol,Kilimli-Zonguldak arası tamamlandıktan sonra Alacaağzı`ndan Çatalağzı`na bağlanacağı,tünelin ise Doğancılar Mahallesi`ne yakın olan Yakasazlık`tan çıkacağını bilmez.Buradan Muslu ve Göbü tüneli ile Filyos`a kadar tüneller ve viyadükler ile yol Saltukova`ya ulaşacak.
yaklaşık 10 sene önce yolun geçeceği güzergahlarda kesilecek ağaçlar işaretlenmişti.
Yolun Amasra- Kurucaşile arasında kalan Karaman Köyü’ne kadar olan kısımda çalışmalar devam ediyor.Burada da 1080 m uzunluğunda Amasra-Kurucaşile arasında yer alan Çakraz Tüneli 2014`de tamamlanmıştır.
Bu yolun çok az bir kısmı otoban niteliği taşıyor.Samsun`un Çarşamba ilcesi ile Ünye arasında ve Ordu/Bulancak arası otoban niteliğinde.Bu yol da E-78 adı olarak da geçiyor.
Sinop-Hopa arası çift yol olarak gerçekleşiyor.
Yolun Samsun- Sarp Sınır Kapısı arası (491 km), E-79 uluslararası yolunun önemli bir parçasıdır. 3 parça ve 27 kısımdan oluşan yolun toplam uzunluğu 1453 km'dir.(Yol uzunluğu bile "slogan" 1453 İstanbul`un Fethi )
Yol, Artvin'den sonra rakımı 2000 metrenin üzerinde 3 geçitten geçmektedir: Şavşat-Ardahan arasında Çam Geçidi (2470 m), Ardahan-Çıldır arasında Mozeret Geçidi (2159 m), Çıldır-Arpaçay arasında Taşlıyarma Geçidi (2017 m).
Yani yol,Zonguldak Saltukova ve Kurucaşile-Sinop arası (Batı Karadeniz) kısmı bir türlü tamamlanamıyor.
Karadeniz Sahil Yolu, Sinop'tan Sarp'a kadar, 7 il, 64 ilçe, 17 bucak merkezi, 10 liman, 4 havaalanı bulunmaktadır. Eğer Zonguldak-Bartın bağlantısı tamamlanırsa havaalanı sayısı 5`e çıkacak.
Ama ne yazık ki Ordu‘ya denize dolgu yapılarak havaalanı yapılıp faaliyete geçmesine ramen Zonguldak`ta ki havaalanı da problemli.
2015 yılında açılan Ordu Havaalanı, denize dolgu yapılarak tamamlanmıştır.

Bakan Özhaseki "Yerel Seçimler, Geleceğimizi Belirler" Bakan Özhaseki "Yerel Seçimler, Geleceğimizi Belirler"

Karadeniz Sahil Yolu`nun en büyük ihalesi 1989 yılında yapıldı.

Yolun üzerinde bulunan tünellerden,Akçakoca-Alaplı arasında 5 Tünel yapım aşamasında.
Akçakoca-Alaplı arasında ki 4 tünelde 2011 yılında tamamlanmıştır.
Ereğli-Kozlu arasında bulunan Değirmenağzı 1-2-3 tünelleri ise 2017 yılında açılmıştır.
Asma D-010 karayolu tüneli açıldığında Zonguldak`ın Şehir Merkezi`nde ki trafiğin yoğunluğunun hafifletileceği düşünülmektedir.Fakat yolun bu kısmında çalışmalar ödeneksizlik yüzünden çok ağır işlemektedir.
D-010 üzerinde toplam 82 tane tünelin çoğu 2005 yılı ile 2012 yılları arasında tamamlandığı görülüyor.
Yani ABD`nin Ortadoğu Projesi kapsamında ABD politikasının Türkiye ayağında kendisini destekleyecek bir hükumet için "Güçlü Türkiye "sloganı ile iktidarı destekleme amaçlı yaptığı ekonomik uygulamaların sonucudur. Dolar`ın oldukça düşük seyretmesini sağlayarak, özelikle yol projelerini hayata geçmesini sağlamıştır.Fakat zamanla ABD çıkarları ile hükumetin ters düşmesi ile FETÖ`nün operasyonları (17.25 Aralık.15 Temmuz) durumu tersine çevirmiştir.O gün doları düşürenler, 2015 sonrasında doları fırlatmışlardır.Türkiye o yıllarda tüm işlerini dolara endeksledi için bugünlerde çok sıkıntı çekiyor.
Üretim yerine, tüketim projeleri ile ithal ürünlere eğilmesi,hatta doların 1.5 seviyesine kadar düşmesi Zonguldak kömürünün çok pahallıya çıkarıldığı gerekçesi ile maden ocaklarının hemen yanına, dışarıdan "dolar üzerinden" kömür alan santraller de yapılmıştı.Türkiye kata külliyeye getirildiğini çok sonradan anlamıştı.
Bu da, başta D-010 üzerinde ki projelerle birlikte Filyos Projesi ve Havalananı çalışmalarını sekteye uğratmıştı.

 

EMPERYALİSTLER BABASININ HAYRINA YAPMIYOR!

Aslında bakarsanız ; Türkiye Cumhuriyeti`nin hazırladığı ve hedefe koyduğu tüm projelerin bir ABD operasyonu ile nasıl hızlandığına daha öncede şahit olmuştuk.1945 sonrasında Soğuk Savaş sürecinde Rusya`ya karşı Komünizm ile mücadele kapsamında "Marshall Yardımları" ile de bir çok yatırımlar yapılmıştı.Bunların başında Zonguldak Lavuarı,Zonguldak Fevkani Köprüsü. Çatalağzı Lavuarı,Çaycuma Köprüsü gibi projeler kısa sürede hayata geçirilmişti.Menderes ile "Güçlü Türkiye" algısı yaratılarak, ABD politikalarını bölgede çıkarlarını kollamak ile gerçekleşmişti.Köprü`nün ihalesi İnönü zamanında yapılmasına ramen ancak Menderes zamanında finansmanı sağlanmış ve 1956 yılında "Marshall Yardımları" ile köprüde tamamlanmıştı.Bu yüzden Menderes Köprüsü de deniliyor ,İnönü köprüsü de...Fakat İnönü`nün projelendirdiği Menderes`in açılışını yaptığı köprüye bu sebep ile ikisininde adı yerine Fevkani Köprüsü olarak adlandırılmıştı.
Anadolu topraklarına yapılan " DÖRT BÜYÜK EMPERYALİST OPERASYONU VE ZONGULDAK" yazımı takip edersiniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacağınıza kaniyim , bu konuyu orada daha ayrıntısı ile yazacağım.

Bugünlerde "asma tünelinde ışık görülmek üzere" diye haberler yapılıyor ama;
Zonguldak-Kars D-010 Karayolu`nun Sinop`a kadar tamamlanması,Sinop sonrasında ki yol kalitesine ulaşması yıllar süreceğe benziyor.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih