Zonguldak'ta kadın elleri temizliğe ilham veriyor... Zonguldak'ta kadın elleri temizliğe ilham veriyor...

İMZA Gazetesi olarak Covit-19 virüsü gündemimize girdiğinden bu yana ve tehlike boyutları ciddi noktaya gelmesinden itibaren bıkmadan usanmadan yayınlar yaptık, yapıyoruz. Tüm meslektaşlarımız da bu konuda üzerine düşen görevi yaptı, yapıyor.

Konu toplum sağlığı olunca elbette bu ciddi hastalığı hepimiz adına yazmak kamuoyunun bilgisine sunmak asli görevimizdi ve bunun bilinci içerisindeydik. Hatta öylesine yazılar yazdım ki bu virüsü umursamayanlara, yayılması için ne gerekiyorsa yapanlara, “Maske-Mesafe-Temizlik” kurallarına uymayanlara veryansın ettim. Dünden bugünü görür gibiydim.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan  başta olmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri her akşam televizyon ekranlarında gelinen nokta konusunda dikkat ve uyarıda bulunmuş bizler basın mensupları olarak da sorumlu gazetecilik görevimiz gereği tüm bu uyarıları dikkate alarak yayınlar yapmıştık ama maalesef bu uyarıları dikkate almayan sorumsuzların verdiği zarar ve getirdikleri hastalığı “BULAŞ” tüm ülkede olduğu gibi Zonguldak’ı da KIRMIZI noktaya getirdi.

 

HASTANELER SİNEK AVLIYOR

Korana Virüs tehlikesi doruk noktaya ulaşırken Zonguldak’taki Hastanelerdeki yoğunluk günden güne en düşük seviyeye inerken vatandaşlar korku sebebiyle sıkıntılarını evde geçirmeye tercih edince hastaneler de sinek avlamaya başladı. Büyük bir yoğunluğun olduğu Atatürk Devlet Hastanesinde hemen her doktorun kapısında 10 dolayında hasta olduğu gözlemlendi. Bu konuda bizzat kendim yaptığım gözlemlerde ve doktorlarla yaptığım görüşmede iğne atsan yere düşmez misali olarak görülen hastanede hasta sayısının azlığı sebebiyle şaşkına döndüklerini ifade ederken vatandaşları sorumluluk almaya ve virüsün yayılmasını önlemede maalesef sınıfta kaldıklarının altını çizidiler.

 

YOĞUN BAKIMLAR DOLDU

Kuralların uyulmadığı, cadde ve sokakların sorumsuzların cirit attığı “Maske-Mesafe-Temizlik” kuralların hiçe sayıldığı Zonguldak şehri sonunda yüzde 50 hastalık seviyesine yükselirken yani 2 kişiden biri Covit-19 virüsü taşıyıcısı oldu. Hal böyle olunca da hastanelerdeki yoğun bakım odaları dolunca hasta alacak yer kalmayınca gelen hastaların başka hastanelere ve Devrek’e yönlendirildiği öğrenildi. Yazık değil mi toplumu bu kötü korkutucu duruma düşürmeye ne hakkınız vardı.? “Hastalık gelmez bunlar uydurma” kanısıyla hareket edenler ne yaptı etti ve en sonunda Zonguldak’ı kırmızıya boyamayı başardı.

Geçen hafta  bir yazımda da aynı uyarılarda bulunarak sorumlu olanlara, sebep olanlara “Kına yakın” demiştim. Aynı şekilde yine söylüyorum sebep olanlar rahat mısınız? Tabi ki sözüm meclisten dışarıdır. Maskeleri çenesine indirenler, koluna takanlar hatta hiç takmayanlara sözümdür. Virüsü bile bile yayanlara sözümdür. Hepimizin ailesi var. Hiç kimsenin başkasının ailesinin canının yanmasına, yüreğinin dağlanmasına hakkı yoktur, olamazda.

Geldiğimiz duruma bir bakar mısınız?

Tüm Türkiye’de yasaklar.

Her şehirde vaka artışı.

Her şehir kıpkırmızı.

Demek ki, bu duruma düşülmesinin tek sebebi kurallara uyulmamasıdır. Oysa biraz dişimizi sıksaydık, biraz belirlenen kurallara riayet etseydik bunları korku dolu yaşamak zorunda kalmayacak ve hatta sevdiklerimizin hayattan kopmasına şahitlik etmeyecektik. Bizlerde bu vahim olayları haber yapmayacaktık.

Ne olur, aman ne olur bu defa olsun aklımızı başımıza toplayalım ve Korana virüsüne yenilmeyelim ve hep birlikte bu virüsü bertaraf edelim, hayatımızdan çıkaralım ve normal yaşantımıza başlayalım.

Ele ele, hep birlikte. Kalın sağlıcakla…