-22 MİLYONLUK YATIRIMI ONLAR MI İŞLETECEK, İL GENEL MECLİSİ KARAR VERECEK
-ZONGULDAK İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ KARAYILMAZ:
-‘’İLİMİZİN ENDÜSTRİYEL MİRASI ‘’ÜZÜLMEZ KÜLTÜR VADİSİ, LAVUAR VE ATÖLYE BİNALARI KORUMA VE YENİDEN İŞLEVLENDİRME PROJESİ’’NİN TURİZM SEKTÖRÜNE KAZANDIRILMASININ HEYECANINI YAŞIYORUM’’

Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz, 2023 yılı sonuna dek eksiksiz tamamlanması planlanan ve 22 milyon liraya mal olması beklenen ilin endüstriyel mirası ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’nin turizm sektörüne kazandırılmasının heyecanını yaşadıklarını, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın da (ZTSO) burayı işletmek için müracaatta bulunduğunu bildirdi.

Genel Sekreter Karayılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) daha önce ait olan Üzülmez Atölyesi ve Türkiye’nin ilk Lavuarı (kömür yıkama ve zenginleştirme tesisi) alanının turizme kazandırılması amacıyla Zonguldak İl Özel İdaresi’ne devredildiğini, tamamlanan restorasyon çalışmalarının dışında kısa zamanda sonlandırılacak yol ve çevre düzenlemesinin ise sürdürüldüğünü söyledi.

WhatsApp Image 2023-10-22 at 11.00.31 (1)

‘’İL GENEL MECLİSİ, KASIM AYINDAKİ TOPLANTISINDA KARARINI VERECEK’’

İl Genel Meclisi’nin, bu yılın Kasım ayındaki toplantısında, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’ni işletmek isteğini görüşerek olumlu ya da olumsuz yönde büyük olasılıkla karara bağlayacağına dikkati çeken Karayılmaz, ‘’Zonguldak Belediyesi de buranın işletilmesine talip olmuştu, ancak sonradan vazgeçti. Buranın şu anda tek taliplisi ZTSO’dur, İl Genel Meclisi’nin önümüzdeki ay yapacağı toplantıda konuyu ele alarak karara bağlaması beklenmektedir’’ diye konuştu.

Kozlu sahilinde hareketli saatler! Kozlu sahilinde hareketli saatler!

‘’İLİMİZİN ENDÜSTRİYEL MİRASININ TURİZM SEKTÖRÜNE KAZANDIRILMASININ HEYECANINI YAŞIYORUM’’

Karayılmaz, Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Asma Mahallesi’ndeki Hazine adına kayıtlı 1619 ada, 18 parselin 10641,37 metrekarelik kısmının Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğü’nce idareleri adına tahsis edildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
‘’Söz konusu taşınmaz üzerinde Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.02.2009 tarih ve 1189 sayılı kararı ile tescil edilen endüstriyel amaçla inşa edilmiş Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binası bulunmaktadır. Eski Üzülmez Atölyesi ile bir dönem Üzülmez Atölyesi Mekanizasyon binası olarak kullanılan eski Lavuar binasına işlev kazandırılarak, parsel üzerinde kamusal açık alanlar yaratmak suretiyle kent hayatına ve sosyal yaşama ivme kazandırılması amaçlanmıştır. 
Proje kapsamında; Tescilli Kültür Varlığı olan Üzülmez Eski Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binasının rölöve, restitisyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılmış, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmıştır.
Restorasyon projesinde; eski Lavuar binasının Zonguldak Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi, atölye binasının müze restoran olarak işlevlendirilmesi, atölye binası altında kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları ile yöresel ürünler satış birimi, açık alanlarda ise çocuk parkı, otopark ve çok amaçlı gösteri alanı yapılması planlanmıştır.
Bu arada 14.07.2020’de ihale edilen projeye, 25.09.2020 tarihinde başlanmıştır. 2023 yılı sonu tamamlanması planlanan ve 22 milyon liraya mal olması beklenen ’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’nin, ilimizin endüstriyel mirası olarak turizm sektörüne kazandırılmasının heyecanını yaşıyoruz, kentimizin yanı sıra ülkemiz turizmine hayırlı olmasını diliyorum.’’

WhatsApp Image 2023-10-22 at 11.00.30

‘’PROJEDE YER ALAN ATÖLYE BİNALARININ İŞLETİLMESİNE TALİBİZ’’

ZTSO Başkanı Metin Demir de konuya ilişkin sorumuz üzerine yaptığı açıklamasında, şöyle dedi:
‘’Buranın turizme kazandırılacak olmasının kentin tanıtımına fevkalade katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Zaman zaman ‘bacasız sanayi’ diye ifade edilen bu sektörde de kalıcı yer edinmemiz açısından turizm bizler için kırmızı çizgilerimiz olmalıdır. 
ZTSO olarak projede yer alan atölye binalarının işletilmesine talibiz. Burada neler mi olacak? Ağırlıklı olarak yöresel yiyeceklerin yanı sıra hediyelik eşyaların satışı gerçekleşecek, yerli ve yabancı turistlerin rahatlıkla gelebilmelerine katkı sağlanarak ihtiyaçları giderilecek. Bölgemizin turizm sektöründe de ağırlıklı söz sahibi olması açısından bu proje önem arz etmektedir, kentimize ve ülkemiz turizmine hayırlı olmasını diliyorum.’’

HABER: ORHAN AKYÜZ
FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ

WhatsApp Image 2023-10-22 at 11.00.30