Zonguldak'ta endüstriyel amaçlarla inşa edilen Varagel Tüneli, kömür atık taşıma konveyörleri için özel olarak yapılmış, yaklaşık 200 metre uzunluğundaki tarihi bir tüneldir. Tünel, limanın arkasından başlayarak Fener Mahallesi'ne kadar devam eder.

Kayaların oyulmasıyla oluşturulan bu tünel, ilk yıllarında sanayi alanında kullanılmış ve taşıma işlemlerinde önemli bir rol oynamıştır. Ancak günümüzde, tünelin içinden baştanbaşa yürüyerek, özellikle tünelin sonunda sizi karşılayan etkileyici deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Kapuz plajını ve Fener’i kim işletecek! Belli oldu Kapuz plajını ve Fener’i kim işletecek! Belli oldu

Zonguldak Varagel Tüneli Sanayi Mirası Bugün Turistlerin Gözdesi! (1)

Ziyaretçilere açık olan tünel, çevresinde yer alan yeme içme mekanları ile de dikkat çekmektedir. Yürüyüşünüzü tamamladıktan sonra bu mekanlarda dinlenip, muazzam manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Her mevsim ziyaretçilere açık olan Varagel Tüneli, nadiren yağmurlu havalarda ziyaret edilmektedir. Ancak genel olarak turistler ve yerel halk tarafından ilgi gören bu tünel, Zonguldak'ın endüstri mirası ile turistik cazibesini bir araya getiriyor.

Zonguldak Varagel Tüneli Sanayi Mirası Bugün Turistlerin Gözdesi! (4)

LİMAN ARKASININ TARİHİ MİRASI "VARAGEL TÜNELİ"

Zonguldak'ın liman bölgesinde bulunan ve "Liman Arkası Tünelleri" olarak bilinen alanda, şehri çevreleyen 4 farklı tünel, şimdi halk ve turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Bu tünellerden biri kapalıyken, diğer üçü ziyaretçilere açık durumda. Rotanızı oluştururken bu tünellerin konumlarını ekledik.

Zonguldak Varagel Tüneli Sanayi Mirası Bugün Turistlerin Gözdesi! (3)

Eskiden kömür taşımacılığı için kullanılan bu tüneller, zamanla kömürcülük faaliyetlerinin azalmasıyla birlikte restore edilerek halka açılmıştır. Toplamda 4 tünel arasından 1 kapalı olanı haricinde diğer üçü, tarih kokan atmosferiyle ziyaretçilere ilginç bir deneyim sunuyor. Bu tünellerin uzunlukları arasında yaklaşık 100 metre olanları olduğu gibi, 300 metre uzunluğundaki etkileyici bir tünel de bulunmaktadır.

Ayrıca, bu bölgeye giriş yapmak için limana gidip diğer tünelden de kullanım sağlayabilirsiniz. Ziyaretçilere açık olan tüneller, Zonguldak'ın tarihini ve kültürünü daha yakından tanımak isteyenlere eşsiz bir fırsat sunuyor.

Zonguldak Varagel Tüneli Sanayi Mirası Bugün Turistlerin Gözdesi! (6)

Unutulmaz bir detay da, Yılmaz Erdoğan'ın yönetmenliğini üstlendiği ve Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Belçim Bilgin Erdoğan ve Farah Zeynep Abdullah gibi oyuncuların başrolde yer aldığı "Kelebeğin Rüyası" adlı filmde kullanılan tünelin "Varagel Tüneli" olduğudur. Filmdeki atmosferi birebir yaşayarak Zonguldak'ın bu tarihi mirasını keşfetmeye davetlisiniz.

HABER MERKEZİ