CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Amasra maden faciasından 35 gün önce ‘Risk İnceleme Ekspertiz Raporuyla” yetkililerin uyarıldığını tespit ettiklerini belirtirken raporu paylaştı. Yavuzyılmaz, 9 Eylül 2022 tarihli 6419 numaralı Komite Risk İnceleme Raporu’nu kaynak gösterirken raporun sonuç kısmındaki “Maden ocağında asgari sigortalama şartlarının devam etmediği kanaatine oybirliğiyle karar verilmiştir” ifadesi dikkat çekerken 42 madencinin hayatını kaybettiği Amasra Maden Faciasının göz göre göre yaşandığıyla ilgili çarpıcı bir tespit daha ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz’ın ortaya çıkarttığı belgelerle, 42 madencinin hayatını kaybettiği facia yaşanmadan önce maden ocağının iş güvenliği bakımından sigorta uzmanlarınca incelendiği ve tespit edilen noksanlıklarla ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkililerinin 35 gün önce uyarıldığı anlaşıldı. Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgelere göre; maden ocağında tespit edilen eksikliklerin sonucunda sigorta şirketince “Risk İnceleme Ekspertiz Raporunun” oluşturulduğu ve sahanın asgari sigortalama şartlarını dahi sağlamadığı kanaatine varıldığı bilgisine yer verildi.

İşte o ifadeler...

Polisten kaçarken kaza! Polisten kaçarken kaza!

Meydana gelebilecek olası kazaların sorumluluğunun işverene bırakılmasına vurgu yapılan 9 Eylül 2022 tarihli 6419 numaralı Komite Risk İnceleme Raporu’nda şu ifadelere yer verildiği görüldü:

“Türk Nippon Sigorta A.Ş ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 15,08,2022 tarihinde yapılan talep üzerine Bartın İli Amasra İlçesi adresindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Yer Altı Kömür Maden Ocağı işletmesinde imzası bulunan sigorta eksperleri, maden mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan heyet hazır bulunarak Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 06.05.2015 tarih ve 2015/11 sayılı Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Sigortası (Sigorta) Kapsamında Yapılacak Risk İncelemesine İlişkin Genelge çerçevesinde işletmenin asgari sigortalama şartlarını sağlayıp sağlamadığı hususunda risk incelemesinde bulunulmuş olup bulgu ve saptamalar işbu raporda ilgililerin bilgisine sunulmuştur.

Komitemizde Risk inceleme ve ekspertizi yapılan Maden İşletmesi olduğundan çalışma ortamı sürekli değişen ve dinamik bir yapıya sahip olup, işbu tutanak düzenlendiği tarih itibariyle teftiş konusu ve kapsamı dahilinde işyerindeki mevcut durumu yansıtmaktadır. İşyeri ortamının iş mevzuatına uygunluğunun sağlanması işverenin yükümlülüğündedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeni ile meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalığı sorumluluğu işverene aittir.

Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Asgari Sigortalanma Şartları Kapsamında değerlendirmesi yapılan Bartın ili Amasra İlçesi’nde bulunan IR72582 nolu maden sahasında faaliyet gösteren Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından işletilen Yeraltı Kömür ocağının komitemizce yukarıdaki tespit ve tavsiyeler doğrultusunda asgari sigortalama şartlarının devam etmediği kanaatine oy birliği ile karar verilmiştir. 8.maddedeki tahkimat eksikliğinin giderilmesi için müesseseye yasal süre verilmiştir.

İşbu ekspertiz raporu; imzası bulunan sigorta ekspertizleri, maden mühendisi, iş güvenliği uzmanı tarafından herhangi bir önyargıya bağlı kalmaksızın ilgili maden ocağının asgari sigorta şartlarına haiz olup olmadığının tespiti için yapılmış olup, rapor tarafların haklarına ve sigorta poliçesi hükümlerine halel getirmemek kayıt ve şartı ile tanzim edilmiştir.”

  -