Zonguldak İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Çaycuma Belediyesi'nin vidanjörünün bir vatandaşın bodrum katından çektiği yağmur suyunu "atık su" olarak değerlendirerek kestiği 131.560 lira idari para cezasını iptal etti.

Denetimde Olumsuzluk Tespit Edilemedi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü denetim ekibi, 3 Ekim 2022 tarihinde Çaycuma Belediyesi'nin Atık Su Tesisinde inceleme yaptı. İrmağa deşarj edilen çıkış suyundan alınan numune sonucunda herhangi bir olumsuzluk tespit edilemeyince denetim ekibi tesisden ayrıldı.

Zonguldak İdare Mahkemesi Çaycuma Belediyesi hakkında karara vardı! (2)

Varsayımlar Üzerine Cezalandırma

Ancak, aynı gün Belediyenin vidanjörü, şehrin doğu yakasında atık suyu toplayan terfi istasyonunun yanında bir vatandaşın bodrum katından çektiği yağmur suyunu deşarj ederken denetim ekibi tarafından görüldü. Denetim ekibi, bu suyun "atık su" olduğunu varsayarak tutanak tuttu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, belediyeye 131.560 lira idari para cezası uyguladı.

 İndirimli Ödeme

Başkan Dökmeci; "Bunu yapanlar yataklarında rahat rahat uymasınlar!" Başkan Dökmeci; "Bunu yapanlar yataklarında rahat rahat uymasınlar!"

Belediye, vidanjördeki suyun bir vatandaşın bodrum katından çekildiğine dair tüm belgeleri İl Müdürlüğüne iletti. Ancak, para cezasının uygulanması üzerine Belediye, kamu zararı oluşmaması için süresi içinde cezayı indirimli olarak ödedi.

İdare Mahkemesinin Kararı 

Zonguldak İdare Mahkemesi, Çaycuma Belediyesi'nin sunduğu tüm kanıtlayıcı belgeleri değerlendirerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü denetim ekibinin aynı gün atık su tesisinden numune almasına rağmen olumsuzluk tespit edemediğini ve tutanakta numune alınmadığını belirledi. Mahkeme, "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, yağmur suyunun atık su arıtma tesisinde bertaraf edilmesinin yasak olmasından dolayı, atık su niteliği taşımayan yağmur suyunun vidanjör ile dereye boşaltılmasının kirletme yasağını ihlal etmediği" gerekçesiyle idari para cezasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

HABER MERKEZİ