Secaattin Gonca’dan Şok iddia! Patlama hazır bomba 

AK Parti saki belediye başkanı Secaattin Gonca, çöp düküm alanında biyogaz’ın tespit edildiğini ve acilen ıslah edilmezse patlamaya hazır bir bomba olabileceğini açıkladı.

IMG-20230927-WA0022

Gonca açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“TOKİ KOCAELİ ÜNÜVERSİTESİ’NE

RAPOR HAZIRLATMIŞ.

      RAPORA GÖRE ESKİ ÇÖP DÖKÜM ALANINDA BİYOGAZ YANİ ÇÖP METAN GAZI TESPİT EDİLDİ.

      ACİLEN ISLAH VE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLANMALIDIR.

   

İnanış gazetesinden Sn Adnan Küçükvar kardeşimİz, 03-Eylül-2023 tarihli Kulis köşesinde Zonguldak-Kozlu arasında eski çöp depolama alanında yapılması planlanan ama bugüne kadar yapılmayan Millet Bahçesi projesini “ Millet Bahçesi hayaldi hayal kaldı! “ başlıklı yazısı İle gündeme getirmişti.

   Sn Küçükvar, yazısında özetle proje ile ilgili bilgiler verdikten sonra kimine göre ekonomik, kimine göre proje alanındaki sıkıntılar, kimine göre diğer yatırımlardan sıra gelmemişti görüşünde bulunmuştu.

       MİLLET BAHÇESİ PROJESİNİN YAPILAMAMA NEDENİ ÇÖP ALANINDAKİ BİYOGAZ YANİ ÇÖP METAN GAZIDIR.

     Sn Adnan Küçükvar Millet bahçesi projesini gündeme getirirken  aynı zamanda da yıllardır kanayan bir yaraya yani kapattığımız eski çöp depolama alanında Kocaeli Ünüversitesi’nce de  tespit edilen BİYOGAZ POTANSİYELİ sorununa parmak basmış oldu.

Milletvekili Eylem Ertuğrul'un önergesine yanıt! Ücretli ve atanamayan öğretmenlere ilişkin açıklama... Milletvekili Eylem Ertuğrul'un önergesine yanıt! Ücretli ve atanamayan öğretmenlere ilişkin açıklama...

     Millet Bahçesinin yapılacağı, karşısında benzin istasyonlarının, her iki tarafında da Zonguldak Biyolojik Arıtma Tesisi ile KYK Kız Öğrenci yurtlarının bulunduğu vahşi çöp depolama alanına yaklaşık olarak  50 yıl boyunca Zonguldak ve Çevresinin evsel ve tıbbi atıkları depolanıyordu.

     Belediye Başkanı olduğum dönemde 10-Ocak-2009 tarihinde bu çöp alanını kapatarak Zonguldak’a yakışmayan çirkin görüntüye son vermiştik.

    Çevre mühendisliği uygulamaları açısından bakıldığında, kontrolsüz bir şekilde depolama yapılan vahşi çöp depolama alanlarında çöplerin sıkışmasından dolayı metan gazı oluşumu ve sorunu önemli bir yer tutar.

     

       ÇÖP DÖKÜM ALANLARINDA SIKIŞAN VEATMOSFERİN HAVASI İLE KARIŞAN METAN GAZI GÜNÜN BİRİNDE ANİDEN PATLAYABİLİR.

    Çöp metan gazı teknik olarak kontrol altına alınıp zararsız hale getirilmezse ne zaman patlayacağı belli olmayan saatli bomba gibidir.

   Hiç bir zaman bunu küçümsemeye ihmale gelmez. Böyle ihmal ve önemsememe hem mal hem de can kaybına sebep olabilir.

    Maalesef ülkemizde yaşanan 28 Nisan 1993 Ümraniye çöplüğü deponi gazı( Metan ) patlaması hala hafızalarımızdadır.

    

     ZONGULDAK ESKİ ÇÖP DÖKÜM ALANININ  DEPONİ GAZ( METAN ) POTANSİYEL TEHLİKESİ YILLARDIR GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE DURMAKTADIR.

     

    Belediye Başkanı olarak görevde olduğum 10 Ocak2009 tarihi itibariyle kapattığımız eski çöp depolama alanı yaklaşık 15 yıldır kendi kaderine terk edilmiştir.

    Eski Belediye Başkanı olarak, bugüne kadar gerek sosyal medyam gerekse basın kanalıyla çeşitli tarihlerde eski çöp döküm alanında ıslah ve rehabilitasyon yapılması gerektiğini ve metan tehlikesini kamuoyu İle paylaştım.

   Ancak bugüne kadar maalesef önerilerimiz dikkate alınmadı. 

    Zonguldak’ın göbeğinde ve deniz kenarında bulunan 136403 m2 alan yıllardır halkımızın hizmetine sunulamadı.

    MİLLET BAHÇESİNİN YAPILAMAMASININ SORUMLULARI ISLAH VE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARINI YAPMAYANLARDIR.

   11-04-2023 tarihinde Zonguldak/İncivez Mahalle Koruma Güzelleştirme Derneğininin Çevre Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğüne eski çöp döküm alanına millet bahçesi yapılma talebinde bulunduğu, başvurunun kabul edilerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığına intikal ettirildiği, yapılan inceleme sonunda da cevabi yazının ilgili dernek başkanlığına ulaştığı belirtiliyor.

    DERNEK BAŞKANLIĞINA GÖNDERİLEN CEVABİ YAZIYA GÖRE MİLLET BAHÇESİ ŞU AN İÇİN YAPILAMIYOR.

     Yapılamama nedenlerini kamuoyunun dikkatine sunuyorum.

    a- TOKİ BAŞKANLIĞINA 23-01- 2020 tarihinde MİLLET BAHÇESİ yapımı için yetki veriliyor.

    b- Alanın vahşi çöp döküm alanı olması sebebiyle 30-04-2021 tarihinde rehabilitasyon çalışmalarından sonra tekrar değerlendirme yapılacağı belirtiliyor.

   C- TOKİ BAŞKANLIĞININ 21-06-2021 tarihli yazısı ile, millet bahçesi yapılması düşünülen alanının vahşi çöp depolama alanı olması sebebiyle KOCAELİ ÜNİVERSİTE’ ne hazırlattırılan raporda, sahanın mevcut BİYOGAZ potansiyeli ile MİLLET BAHÇESİ olarak değerlendirilemiyeceğinin bildirildiği, alanla ilgili yapılacak rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin plan,proje ve ıslah çalışmalarının iLGİLİ KURUMLARCA yapıldıktan sonra bahse konu alanda MİLLET BAHÇESİ projesine başlanabilecektir deniyor.

    Ç- ilgili Bakanlığın, Zonguldak Valiliği’ ne gönderdiği  ( çevre,şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü) 16-07- 2021 tarih ve 1211870 SAYILI yazısı  İle MİLLET BAHÇESİ’ ne ilişkin proje ve inşaat faliyetlerine ara verildiği bildirilmiştir

   

   Sonuç olarak,TOKİ BAŞKANLIĞI MİLLET BAHÇESİ PROJESİ’ ni yaklaşık 4 yıl önce başlatmış. İlgi yazıları İle çöp döküm alanının ıslah ve rehabilitasyon çalışmalarının ilgili kurumlarca yapılmasını istemiş.

  Ancak 15 yıldır ıslah ve rehabilitasyon çalışmaları yapılmadığı için Zonguldak halkı, deniz kenarında bulunan nefes alabileceği, çocuklarıyla birlikte vakit geçirebileceği 136403 M2 yaşam alanından mahrum bırakılmıştır”dedi.