Alerjik rahatsızlıkları olanlar için önümüzdeki üç gün oldukça zorlu geçebilir.

Hava Forum'dan yapılan uyarıyla vatandaşlar uyarıldı. Yapılan uyarı şu şekildeydi;

"Alerjisi olanlar dikkat! Polen risk haritamız maalesef önümüzdeki 3 gün kızarıyor. İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bolu, Bilecik, Düzce, Zonguldak en yüksek seviye olan "Very High" klasmanına çıkıyor. Hapşırma, boğazda yanma, burun içinde acıma, gözlerde batma..."

Polen seviyelerindeki artış nedeniyle İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bolu, Bilecik, Düzce ve Zonguldak gibi bölgeler "Çok Yüksek" seviyede risk altında. Bu durum, hapşırma, boğazda yanma, burun içinde acıma ve gözlerde batma gibi alerjik semptomlara neden olabilir. Alerjik reaksiyonlardan etkilenenler, dışarıda uzun süre kalmaktan kaçınmalı ve uygun koruyucu önlemleri almalıdır. Bu süreçte sağlık durumlarına özel dikkat göstermeleri önemlidir.

Resim

POLENLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Bahar geldiğinde güneşle birlikte içimiz ısınır. Doğa canlanırken renklenir ve yeşerir. Bu güzellikler kimileri için tehlikeli olabilir. Zira çiçek, çimen, ot ve ağaçlardan dağılan polenler alerjik bünyelerde hapşırma, burun tıkanıklığı ve gözlerde sulanmaya neden oluyor. Alerjik rinit olarak tanımlanan polen alerjisinde, vücudu virüs ya da bakterilerin neden olduğu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemi, poleni tehlikeli olarak tanımlıyor ve ona karşı savunmak için kimyasallar üretmeye başlıyor. Gözler ve burun da buna tepki veriyor. Ağaçlardan, çimen, ot ve çiçeklerden gelen küçük, kuru polenler atmosfere yayılıyor ve rüzgarın da etkisiyle ağız, burun, göz ile ciğerlere kadar ulaşabiliyor. Bazı süs bitkileri çiçeklerinin polenleri ise ağır olduğu için hava yolu ile değil, arı ve böceklerle çevreye yayılıyor. Alerjik yatkınlığın yanı sıra, yorgunluk, burunda kemik eğriliği ve stres polen alerjisinin ortaya çıkmasını tetikliyor.

Polen alerjisi belirtileri

En tipik bahar alerjisi, bahar nezlesi şeklinde görülüyor. Alerjik yatkınlığı olan kişilerde, burun mukozasına (zarına) yapışan polenlere karşı alerjik reaksiyon gelişiyor. Reaksiyonla birlikte burun zarında şişme, kızarıklık ve kaşıntı oluşuyor. Buna bağlı burun tıkanıklığı, hapşırık ve nezle şikayetleri de olur. Alerjik maddenin gözlere temas etmesi durumunda gözde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı meydana geliyor. Burun tıkanıklığı olanlarda ağız solunumu olması nedeniyle daha kolay bir şekilde akciğere kadar ulaşan alerjik maddeler öksürük, hırıltılı solunum, solunum sıkıntısı ve balgam çıkarmaya neden olabiliyor.

Polen alerjisi nasıl anlaşılır?

Zonguldak'ın merkez köyleri günlerdir susuz! Zonguldak'ın merkez köyleri günlerdir susuz!

Alerjenlerin ortadan kalkmasıyla belirtileri de kendiliğinden düzeliyor. Genel bir muayene sonrasında alerjik rinit tanısını koymak mümkün oluyor. Alerji testleriyle ise özellikle hangi polenlere yatkınlık olduğu tespit edilebiliyor. Kişinin tanı aldıktan sonra mevsimi rahat geçirmeleri için hemen tedaviye başlanması gerekiyor. 3 ay boyunca burun spreyi kullanmak yaşam kalitesini artırıyor. Kişinin klinik semptomlarının şiddetine göre koruyucu ve tedavi edici ilaç tedavisi uygulanıyor. Alerjiye bağlı kronik sinüzit, burun eti büyümeleri ve polip gelişmesi durumunda ise cerrahi tedaviye geçiliyor.

Polen alerjisine ne iyi gelir?

Polenlere karşı alınacak bazı önlemlerle alerjik reaksiyonların önüne geçilebiliyor. Polen alerjisinden korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır:

Bahçe işlerini yaza bırakın: Bahar bahçelerin de yenilenme mevsimi. Ama polen alerjiniz varsa bahçelerden uzak durmalısınız. Çiçeklerle ilgilenmemek, özellikle çiçeklerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmak, çim biçmemek ve böyle ortamlarda bulunmamak sizin tetikleyicilerden uzak kalmanızı sağlayacaktır.

Duşunuzu gece alın: Gün içinde dışarıdaysanız gece yatmadan önce duş alın. Böylelikle, cilt üzerinde ve saçlara yerleşebilen polenlerden kurtularak geceyi daha rahat geçirilebilirsiniz.

Güneş gözlüklerinizi kılıfından çıkarın: Özellikle gözlere ve saçlara polenlerin girişini önlemek için dışarıda güneş gözlüğü ve şapka kullanın.

‘Ev kıyafetleri’nizi giyin: Polenlere maruz kalınmaya neden olacak dış mekan aktiviteleri sonrasında kıyafetlerinizi değiştirmek konusunda özenli olun. Ayrıca, kıyafetlerinizi de yıkadıktan sonra dışarıda değil, kurutucuda ya da kapalı bir yerde kurutmaya çalışmalısınız.

Polenleri gözleyin: Alerjik reaksiyonlardan korunmanın başında polenlerden uzak durmak geldiği için, polenlere daha az maruz kalarak belirtilerin de önüne geçilebilirsiniz. Bunun için polenlerin fazla olduğu dönemde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın.

Sabah saatlerine dikkat: Polenlerin yayılmasını hızlandırdığı için rüzgarlı havalarda ve yine polenlerin yoğun olarak salgılandığı sabah saat 05.00-10.00 arasında açık havada aktivite yapmamaya çalışın. Mecburiyetiniz varsa gerekli önlemleri alın.

Pencereleri açmayın: Polen mevsimi boyunca ev ve otomobilin penceresini kapalı tutarak polen maruziyetini azaltabilirsiniz. Bu nedenle mümkünse klimalı ortamlarda hepa filtre kullanmaya çalışın.