Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) ve İstanbul Medipol Üniversitesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmada, kanser tedavisinde kullanılabilecek yeni bir ilaç adayı patentlendi.

"Kanser Tedavisinde İlaç Adayı Olarak Kullanılabilecek Arilidin Barbitürat Türevi Özgün Moleküller" başlıklı çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

Başkan Dökmeci; “Belediyemizin borcu, orta ölçekli iş insanının borcu kadar!” Başkan Dökmeci; “Belediyemizin borcu, orta ölçekli iş insanının borcu kadar!”

I M G 2787

ZBEÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek'in liderliğinde gerçekleştirilen sentez kısmı, ZBEÜ'nün 2021-72118496-02 numaralı BAP projesi kapsamında tamamlandı. Sentetik olarak üretilen moleküllerin anti-kanser aktivitesi ise İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Güzel ve doktora öğrencisi Betül Yaşin tarafından belirlendi. Yapılan testler sonucunda, bu moleküllerin Tirozin Kinaz inhibitörü olarak kullanılabileceği ortaya çıktı.

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bu çalışmanın kanser tedavisi alanında önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek'in başarısının üniversitenin bilimsel potansiyelini bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Özölçer, Prof. Dr. Gerçek'e çalışmalarında başarılar diledi.

Aybüke Ünal

Zonguldak Haberleri