2023 zamların yılı olarak seneyi devam ettiriyor. Zamlar yağmur gibi yağarken bir yandan da enflasyon artmaya devam ediyor. Artan enflasyon oranı, gelen zamlar emekliyi de derinden sarsıyor. Enflasyon artması gelen maaş zamlarına yansırken asgari ücretlinin korkuları artıyor. İşsizliğin giderek artması ve asgari ücretin 11,402 işsiz ordusuna daha da işsizin eklenmesine mi sebep olacak? 

2023 YILINDA TÜM GELEN ZAMLAR

- %18’lik KDV oranı %20’ye, %8’lik KDV oranı %10’a yükseldi

-%18 olan KDV oranı %20’ye, %8’e tabi olan mal ve hizmetlerin KDV oranı ise %10’a çıkarıldı.

-Deterjanlara, dezenfektanlara ve kağıt ürünleri gibi temizlik malzemelerinin ithal ve teslimlerinde KDV oranı %10 olacak.

-Gıda maddeleri olmak üzere, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan yüzde 1'e tabi mal ve hizmetlerin KDV oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

-Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV oranı ise % 20 olacak.

-Tüketici kredilerinde ise BSMV oranı %10'dan % 15'e çıkarıldı.

-Şans Oyunları Vergisi, at yarışlarında % 14'e, vergi spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde %10'a ve diğer şans oyunlarında % 20'ye yükseltildi.

-Borsa İstanbul'da işlem gören tam mükellef sermaye şirketi payları için %0 tevkifat uygulanmasının devamı öngörülüyor.

-Sermaye şirketlerinde ise bugünden önce iktisap edilen kendi hisse senetlerine ilişkin olarak tevkifat oranı % 0 olarak, bugünden itibaren iktisap edilen hisse senetleri için ise %15 olarak uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı 36 Bin personel alımı ne zaman? Başvurular başladı mı? Sağlık Bakanlığı 36 Bin personel alımı ne zaman? Başvurular başladı mı?

- Pasaport, vize, noter ve IMEI harç ücretlerine %50 oranında zam geldi. 

Gelen bu zamların hepsi Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Ayrıca ekmek, benzin, mazot, lpg olmak üzere çeşitli ürünlere de zam geldi. 

Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı. 

Gelen bu zamlar devam edecek mi? Emekli vatandaş, memur ve asgari ücretli zamların devam edip etmeyeceğini merak ediyor.

2023 YILI ENFLASYON ORANI

2023 Haziran'ın 5'inde TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranına göre Haziran ayı TÜFE oranı bir önceki aya göre %3,92 artış gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise %38,21'e geriledi. 

zam enflasyon işsizlik

-Ocak ayında TÜFE oranı %6,65 artış göstermiştir. Ocak ayı verileri göz önünde bulundurulduğunda enflasyon, bir önceki aya kıyasla %6,59 azalmıştır. Enflasyon oranı ise %57,68 olarak açıklanmıştır.

-Şubat ayında TÜFE oranı %3,15 artış göstermiştir. Şubat ayı artışı göz önünde bulundurulduğunda enflasyon, bir önceki aya kıyasla 2,50 puan azalmıştır. Enflasyon ise %55,18 olarak açıklanmıştır.

-Mart ayında  TÜFE %2,29 oranında artış göstermiştir. Mart ayı TÜFE verileri hesaplandığında enflasyon, bir önceki aya kıyasla 4,67 puan azalmıştır. Mart ayı enflasyon oranı ise %50,51 olarak açıklanmıştır. 

-Nisan ayında TÜFE %2,39 oranında artış göstermiştir. Nisan ayındaki artış da hesaplandığında yıllık enflasyon bir önceki aya oranla 6,82 puan azalmıştır. Nisan ayı enflasyon oranı %43,68 olarak açıklanmıştır.

-Mayıs ayında TÜFE oranı %0,04 oranında artış göstermiştir. Mayıs ayında yaşanan artışın ardından yıllık enflasyon, bir önceki aya kıyasla 4,09 puan azalmış ve %39,59 olarak açıklanmıştır.

Açıklanan bu oranlarla birlikte enflasyon giderek artmış ve emekli, memur ve asgari ücretliye yansımıştır. Enflasyonun artışı maaşlara zam olarak yansırken tükettilen her şeye de zam olarak geri dönmüştür. Enflasyonun hızlı artışı yaşanan işsizlik vakalarına tekrar yansıyacak mı? İşsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesindeyken yaşanan yüksek enflasyon ve asgari ücretlinin artan maaşı ile işsizlik seviyesi daha da yükselecek mi? 

2023 İŞSİZLİK ORANI

Enflasyonun giderek artması ve asagari ücrete gelen zamdan dolayı işsizlik oranında artma yaşanabilir. Bu Ağustos ayında asgari ücretlinin maaşının 11,402 olması işten çıkarılmalarda artış yaşanacağına işaret ediyor. 10 Temmuz'da açıklanan bu yıl ki işsizlik işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 8,8 seviyesinde ilerledi. İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 821 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,7 şeklinde oldu. İşsizlik oranı 8,8 seviyesindeyken bu oran Ağustos ayından sonra artacak mı?