Neredeyse dört yıldır liste fiyatının altında araç satmayan markalar, bazı modellerde yüzde 10'u bulan indirimler ve cazip kredi kampanyaları sunarak vatandaşları bayilere çekti. Mart ayında, belki de yılın en yoğun günlerini yaşayan otomotiv yetkili satıcıları, son kredi kampanyalarını kaçırmamak için adeta zamanla yarıştı.

Sıkı Para Politikası Beklentisi ve Talep Artışı

31 Mart yerel seçimleri sonrası enflasyonla mücadele için uygulanması beklenen sıkı para politikası, mart ayında tarihi rekor getirecek talebin arkasında önemli bir etken oldu. Talepte yaşanan artışın yanı sıra, geçen yıl zorla dayatılan aksesuarlar bu kez hediye olarak verildi.

Bayilerde Hareketlilik

Mart ayının son günlerinde bayilerde yaşanan yoğun trafiği yerinde izleyenler, indirimli fiyatlar ve özel kampanyalarla dolu bir ortamla karşılaştılar. İstanbul'daki birçok satış danışmanı, 2024 model araçlarda bile liste fiyatının oldukça altında fiyatlar sunduklarını aktardı.

Kredi Kampanyalarının Sonu

Otomobil satışlarında cazip faizli kredi kampanyaları, 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Bankalardaki aylık faizlerin yüzde 7-7.5 seviyelerine kadar gelmesi ve kredi taleplerinin geri çevrilmesi, kampanyaların sona ereceği sinyalini veriyor.

Mart Ayı Satış Rakamları

Mart ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, tüm zamanların rekorunu kırdı. Toplamda 110 bin satışla rekor seviyeye ulaşıldı. Özellikle engellilerin aldığı ÖTV muafiyetli araçlar ve filosunu yenileyen şirketlerin etkisi büyük oldu.

İlk Çeyrekte Artış Devam Ediyor

Ocak-Mart döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşti. İlk çeyrek satışlarındaki bu artış, sektördeki hareketliliğin devam edeceğini gösteriyor.

Zonguldak, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Düzce dahil 20 CHP il başkanından çay üreticisine destek ortak açıklama! Zonguldak, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Düzce dahil 20 CHP il başkanından çay üreticisine destek ortak açıklama!

En Çok Tercih Edilen Modeller

Gövde tiplerine göre değerlendirildiğinde en çok tercih edilen model yüzde 51,7 payla SUV otomobiller oldu. Onu sedan ve hatchback modeller takip etti. Satışların yüzde 67'sini benzinli araçlar oluştururken, otomatik şanzımanlı araçlar satışlardan büyük pay aldı.

HABER MERKEZİ

Gündem Haberleri