Beslenme uzmanı Güneş, araştırmalar düzenli ve dengeli bir kahvaltının okul başarısını olumlu etkilediğinin de altını çizdi. 

Gizem Güneş açıklamasında, “Okul çağındaki çocuklar ortalama iki öğünü evden uzakta yemek zorunda kalıyor. Aileden uzakta şekillenen beslenme modeli sağlıklı olmazsa okul başarısını da kötü yönde etkiliyor. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin ilk kuralıysa sofraya ailece oturmak ve iyi bir diyetle onlara rol model olmaktan geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gunes çocukların sağlıklı beslenmesi için ailelere tavsiyelerde bulundu.

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Erken uyanıldığı için iştahsız veya okula yetişme telaşı nedeniyle kahvaltı atlanabiliyor. Oysa araştırmalar düzenli ve dengeli bir kahvaltının okul başarısını olumlu etkilediğini; gece açlığından sonra kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, yetersiz enerjiye bağlı düşük konsantrasyon, zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliği gibi sorunlar geliştiğini gösteriyor.

SAĞLIKLI ARA ÖĞÜNLER HAZIRLAYIN

Önemli olan ara öğünde tüketilen besinin türüdür. Okulların kantinlerinde satılan abur-cuburdan ziyade evde hazırlanan sağlıklı ara öğünler tercih edilmeli. Okul çağı çocuklarına beslenme çantası alışkanlığı kazandırmak aileye düşen en büyük görev. Ara öğünde fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, kuru meyve-taze meyve, ev yapımı peynirli küçük sandviçler, ayran-yoğurt veya sütle taze sıkılmış meyve suları sağlıklı alternatifler. 

TÜM BESİN GRUPLARINI TÜKETMESİ ŞART!

Tek bir besin veya öğün yerine, günlük beslenmenin üzerine odaklanarak çocuğunuzun bir günde tüm besin gruplarını (süt ve süt ürünleri, et/yumurta/kurubaklagiller, ekmek-tahıllar, sebze ve meyveler) tüketmesini sağlamanız oldukça önemli.

FAST-FOOD TARZI BESİNLERİ SINIRLANDIRIN

Fast-food gıdaların fazla oranda trans ve doymuş yağ içermesi beyin hücrelerinde olumsuz etki oluşturarak öğrenmeyi ve hafızayı kötü yönde etkiliyor. Çocuklar evde böyle bir alışkanlık kazanmasalar bile arkadaşlarından etkilenerek bu besinlere alışabiliyorlar. Çok sık fast-food tüketiyorsa 15 günde bir veya ayda bir şeklinde sınırlama getirebilirsiniz. Evde düzenli sofra hazırlanması, ailenin tüm bireylerinin sofranın başında bir araya gelmeleri ve hazır gıdalar yerine evde hazırlanan yiyeceklerin tüketilmesi, çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşmasında çok önemli.

POĞAÇA, AÇMA VE BÖREKTEN KAÇININ

Zonguldak ve Kastamonu Hafız öğrenciler finalde yarıştı Zonguldak ve Kastamonu Hafız öğrenciler finalde yarıştı

Poğaça, açma, simit ve börek gibi yağ oranı yüksek hamur işlerinden uzak durmak gerekiyor. Yağlı ve basit karbonhidrat grubunda oldukları için kan şekerinin hızla yükselmesi ve sonrasında hızla düşmesi sonucu çocukta derste uyuklamaya ve dikkat dağınıklığına sebep olabiliyorlar. Ayrıca tüketildikten sonraki öğünde çocuğun daha hızlı acıkmasına yol açabiliyorlar. Sütün, yumurtanın ve peynirin olduğu proteinden zengin bir kahvaltı çok daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.”

Haber: Aytaç Öztürk