Emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) bir müessese müdürünün yaklaşık 3 yıldır, bazı işletme müdürlüklerinin de büyük çoğunluğunun maden ocağına girmedikleri iddia edildi.

‘’GENEL MÜDÜRLÜK ACZİYET İÇİNDE Mİ?’’

TTK’ya bağlı müessese müdürlüklerinden Üzülmez, Kozlu, Armutçuk, Karadon ve Amasra’daki yönetim kadrosunda istihdam edilen bir müessese müdürünün yanı sıra çok sayıda müdürün uzun süredir maden ocağına girmediklerini savunan kurumun maden işçilerinden bazıları, şöyle konuştular:
‘’Bizlerin çalıştığı müessese müdürlüğündeki müessese müdürümüz ile hemen hemen işletme müdürlerimiz ve mühendislerimizin çoğunun maden ocağına girmediklerine şahidiz. Bu durum vicdanları yaralamaktadır. Müessese müdürünün maden ocağına girmediğinin resmi kayıtlarda mevcut olduğu ‘ayyuka’ çıkmış, istendiği takdirde hangi müdür olduğu ortaya çıkacaktır. Müessese müdürünün maden ocağına girmeme gibi yetkisi var mı? Bu müdür, ocak mühendislerini de yanına alarak 3 yıl içinde bir gün bile olsa ocağa girmez mi? Müdürümüzün bu uygulaması kötü örnek teşkil etmektedir, bu müdürü örnek alan yönetici konumundaki çok sayıda alt yönetim kadrosunda yer alanların ocağa girmeyip mesailerini yer üstünde tamamladıkları dilden dile konuşuluyor. Müessese müdürü maden ocağına girmediği gibi yer üstündeki iş yerlerini bile ziyaret etmiyormuş, çalışanlarını ziyaret ederek moral motivasyon sağlasa olmaz mı? 
Tüm bu gelişmelerin genel müdür beyin bilgisi dahilinde olmadığını düşünüyoruz, gerçekten yaşananlar genel müdürün uhdesi dahilinde ise ‘genel müdürlük acziyet içinde mi’ sorusu aklımıza geliyor. Benimsenmesi mümkün olmayan bu anlayış güzide kurumumuzun kolunu kanadını kırmakta, bu zihniyetin kurumun sonunu hazırladığı gün gibi aşikardır. 
‘Yarın hakkın huzuruna varınca,
Senden ahını alır minicik karınca’ sözü fani dünyada herkesin kulağına küpe olmalı.’’

‘’OCAKTA FACİA YAŞANIRSA SORUMLULUĞU ALACAKMISINIZ?’’

Doğanın bağrından cevheri koparıp yeryüzüne çıkartmalarının yanı sıra Türkiye’nin sanayisini geliştirmek uğruna yer altında binlerce şehit verdiklerine dikkati çeken bazı madenciler, ‘’Bartın’ın Amasra ilçesinde kurumumuzun Amasra Müessese Müdürlüğü kömür ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen ve 43 mesai arkadaşımızın hayatını kaybettiği maden faciası hafızalarımızda ‘acı’ anı olarak yerini almışken, müdürümüzün beraberindekilerle birlikte ocakta çalışmaları yerinde incelememesi izah edilemez. Allah göstermesin, müdürün sorumluluk alanındaki maden ocağında olası benzer bir durumun yaşanması halinde vebalini ödeyebilece mi? Ödese bile ne olacak ki? Müdüre sesleniyoruz, ocakta facia yaşanırsa sorumluluğu alacak mısınız? Ne yazık ki sadece ateş düştüğü yeri yakmış olacak’’ diye konuştular.

‘’O MÜESSESE MÜDÜRÜ SORUMLULUK ALMAMAK İÇİN EVRAKLARI DA İMZALAMIYORMUŞ!’’

Maden işçileri, şunları söylediler:
‘’Bizim çalıştığımız müessese müdürlüğünde olduğu gibi ayrıca duyumlarımıza göre diğer müessese müdürlüklerinde de yönetim kademelerinde başı bozukluk had safhaya ulaşmış. Düşünebiliyor musunuz, konuşulanlara göre müessese müdürü sorumluluk almamak için evrakları bile imzalamıyormuş... Bu anlayış bürokrasi de tıkanıklığa sebep vermez mi? Yazık oluyor kuruma, yazık... Yani tabiri caizse bahse konu müessese müdürlüğündeki üst düzey yönetim ‘fokur fokur’ kaynamaktadır.
Güzide kurumumuzun ‘yan gelip yatma’ zihniyetine sahip yöneticilerden kurtularak ‘dirilişe geçmesi’ için iş ahlakının yanı sıra liyakatli kişilere ivedilikle ihtiyaç var. 
Serzenişlerimizle toplumumuzun sesi siz medya aracılığıyla üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimiz kanaatindeyiz. İnşallah umarız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da bizler gibi duyarlı olup gereğini kusursuz uygular.’’

Madende göçük! Ekipler sevk edildi Madende göçük! Ekipler sevk edildi

HABER: ORHAN AKYÜZ