Sual: Teravih namazının fazileti nelerdir? Ramazan duası nasıldır?

Cevap: Teravih namazı kılmanın faziletini, emîrülmü’minîn hazret-i Alîden “radıyallahü teâlâ anh” sordular. Cevabında buyurdu ki, (Her kim Ramazan-ı şerifin birinci gecesinde teravih namazı kılsa, Hak teâlâ, o kimsenin bütün [tevbelerini kabul ederek], günahlarını bağışlar, ikinci gecesini kılan kimsenin ana babasının günahları afv olunur. Üçüncü gece kılsa, melekler, o kula derler ki: “Sana müjdeler olsun, Hak teâlâ hazretleri senin ibadetini kabul buyurdu, istediğin şerefe kavuştun, günahlarını afv etti.” Dördüncü gece teravih namazını kılınca, Kur’ân-ı kerimi hatmetmiş gibi sevab kendisine ihsan edilir. Beşinci gece kılınca, Mescid-i aksâda, Mekke’de ve Medine’de kılmış gibi, Hak teâlâ hazretleri sevab ihsan eder. Altıncı gecesi kılsa, Beyt-ül ma’mûru tavâf etmiş gibi, yedinci gecesi kılsa, Firavun ile yapılan gazâda bulunmuş gibi, sekizinci gece kılsa, Bedir muharebesinde Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” ile bulunmuş gibi, dokuzuncu gecesi için hazret-i Dâvüd aleyhisselâm ile beraber ibadet etmiş gibi, onuncu gecesi için, dünya selâmet ve saadeti ihsan edilir.)

Ramazan-ı şerifin sonuna kadar olan bütün gecelerin böylece ayrı ayrı birer fazileti ve yüksek derece ve sevabları vardır. Böylece âdâb ve erkânına riayet ederek, orucu tam olarak, bütün azâları ile tutup, teravih namazlarını kılarak ve haramlardan sakınarak otuzuncu gecesini ikmal edince, Hak teâlâ hazretlerinin emri ile, Arş-ı a’lânın altından bir sözcü hitap ederek der ki: Her gece teravih kılan kullar Cehennemden kurtulmuş kullardır. Korktukları Cehennemden kurtulup arzu ettikleri nimete, Cennet ve cemâl-i ilâhîye nail oldular. Hak teâlâ hazretleri, azamet-i şâniyle buyurur ki, izzim ve celâlim hakkı için, bu kullarıma afv ile muamele eyledim. Bundan sonra, Hak teâlâ hazretleri emreder, o kullara birer berat yazılır. Bütün kadın ve erkeklerden, bu şartlar dâhilinde ibadetini ifâ ederek, cenâb-ı Hakkın bu lütfuna muhatap olanlara, Cehennem azabından kurtulup, sıratı kolaylıkla geçmek için, ellerine birer berat verilir.

Öyle ise, hulûs ve itikat üzere Ramazan-ı şerif orucunu tutup, kaza namazlarını ve sonra teravihleri eda ederek ve haramlardan kaçınarak, cenâb-ı Hakkın rahmetine kavuşalım.

Zonguldaklı komedyenden kebap yorumu! Zonguldaklı komedyenden kebap yorumu!

Yâ Hannân, yâ Mennân, yâ Deyyân, yâ Burhân. Yâ Zel-fadlı vel-ihsân! Nercül-afve vel gufrân. Vec’alnâ min utekâi şehr-i Ramazan, bi hurmetil Kur’ân! (Ramazan duasıdır.) (İslâm Âhlâkı s. 433)