Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde kısa vadede istihdam sağlayacak ancak uzun vadede yüksek risk taşıyan Organize Sanayi Bölgesi'nin inşa edilmesi planlanıyor.

İstihdam sağlama planı ve Organize Sanayi Bölgesi fikri Zonguldak’ın Gökçebey ilçesini geliştirmeye yönelik çok güzel fikir ancak arazi seçmeye gelince yine sınıfta kalındı. Karadeniz kıyıları yıllık yağış miktarı açısından en çok yağış alan bölge olarak bilinmektedir ve yükselti bakımından en yüksek bölgelerden bir tanesidir. Yoğun yağışlar nedeniyle debinin yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle dere yatakları taşar ve sel felaketi yaşanır. Bu dere yataklarının olduğu bölgelere ya da yakınına yapılan projeler çok riskli olup Kastamonu, Giresun gibi illerde yaşanan sel felaketlerine neden olur. Sel felaketleri nedeniyle ülke geneli ve Karadeniz bölgesinde çokça insan kaybı yaşadık özellikle son dönemlerde yaşanan kayıpların nedeni ‘’Dere Yatakları’’na bağlı olarak yapılan inşaatlardı ve çokça gündemi meşgul etmişti.

Kısa vadede istihdam sağlayacak olsa da uzun vadede büyük kayıplara yol açabilecek riskli bir proje olduğu çıplak gözle görülebilen bir gerçektir ve bu gerçek göz ardı edilmemelidir. ‘’Fay Hattı, Dere Yatakları’’ adını verdiğimiz riskli bölgelere neden inat ile inşaat yapmaya devam ediyoruz?

Doğadan bahsetmiyorum, yeşil alan bırakmamaktan bahsetmiyorum ya da doğa katliamı olur demiyorum. Kısa vadede istihdam sağlar ancak uzun vadede can kaybına yol açar diyorum. Bu ve benzeri alanların üzerine değil inşaat yapmak, 10 kilometre yanına bile tek bir temel atılmamalıdır.

Zonguldak’ın ilçelerinde uyuşturucu operasyonu! Zonguldak’ın ilçelerinde uyuşturucu operasyonu!

Organize Sanayi Bölgesi, Filyos Projesi bunlar çok güzel projeler hatta Zonguldak’ı geliştirecek projeler ancak bu projeler için seçilecek araziler de bir o kadar kritiktir.

Zonguldak ve Gökçebey’de istihdam sorununu çözebilecek, şehrin ve ilçenin gelişiminde rol alabilecek, yıllar sonra bile ayakta durup binlerce yıl sonraki nesillere ekmek kapısı olabilecek böylesine güzel bir projenin uzun vadede felakete kurban gitme ihtimaline daha da önemlisi yaşanacak can kayıplarına önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.

Gökçebey Belediyesi, ZTSO ve ilgili kurumların bu konuda daha dikkatli ve titiz davranış göstermesi gerektiğini düşünüyor ve göstereceklerini de umuyorum.

Umarım uzun süredir süregelen bu yanlıştan dönülür ve daha uygun bir arazi üzerine yapılarak olası felaketlerin önüne geçilir.

Yazan/Düzenleyen: Emre Sezer