Ürünlerde Fahiş Fiyat Artışına Son! Yeni dönem başlıyor... Ürünlerde Fahiş Fiyat Artışına Son! Yeni dönem başlıyor...

TMO’nun 2023 fındık alım fiyatları geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre Giresun kalite fındık 84 TL’ye, Levant kalite fındık 82,50 TL’ye ve Sivri kalite fındık da 80 TL’ye satılabilecek. Ancak bu fiyatlar sadece TMO’nun alım fiyatları olacak. Serbest piyasa için TMO fiyatları referans olsa da fiyatlar bir miktar daha düşük olabiliyor.

TMO YERİNE SERBEST PİYASA NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

TMO’nun fındık fiyatlarının serbest piyasaya göre daha fazla olmasına karşın fındık üreticilerinin neden fındıklarını daha çok TMO’ya sattıkları da merak konusu olabiliyor. Bunda tek bir sebep yer almıyor. TMO’da fındık alımları randevu sistemi ile yapılıyor. Bu randevu sistemine girilmesi ve uzun kuyruklar beklenmesi geçmiş yıllarda üreticileri oldukça bunalttı. Fındık alım noktalarını TMO artırmış olsa da çoğu üretici serbest piyasadan yana tercihlerini kullanıyorlar.

TMO’nun fındıkta randıman ölçümünü uzun yıllardır uygulanan fındık randıman sisteminin çok dışında yapması da üreticileri kaçırıyor. Üreticiler alıştıkları sistemde serbest piyasaya fındıklarını satarken TMO’nun kapısından fındıklarının yeterince kurutulmadığı gerekçesi ile geri çevrilebiliyor. Ayrıca TMO’da dönüm başı belirli bir kota uygulanıyor ve fazlası alınmıyor. ÇKS sisteminde yer almayan üreticiler bu kota engeline takıldıkları için serbest piyasayı tercih ediyorlar.

SERBEST PİYASADA FINDIK

Serbest piyasada fındık fiyatları oldukça merak ediliyor ve fındık üreticileri tarafından her gün araştırılıyor. İl il farkı bir fiyatlama olduğu dikkat çekiyor. Yeni sezon fındıkları yavaş yavaş pazara çıkarılmaya hazırlanırken En yüksek serbest piyasa fındık fiyatının Ordu’da olduğu bildirildi. Ordu’da 66 TL ile serbest piyasada satılabiliyor. Giresunda ise fındık fiyatı 65 TL, Trabzon’da 63 TL olarak uygulanıyor. Sakarya ve Düzce’de fındık fiyatlarının 64 TL olduğu bildirilirken Samsun’da da fiyatların 63 TL olduğu açıklandı.