Şehirli olmak bir kültür meselesidir, şehirli olmak medeni olmayı gerektirir,  Şehirler tarımsal faaliyetin olmadığı, çoğunluğun genelde, ticaret, sanat, sanayi, hizmet ve yönetimle insanların bir araya gelerek toplu yaşadıkları,kendine has kuralı,kaidesi,usulü ,adabı  olan alanlardır.

 

Zaman içerisinde buralarda ilime, bilime ve insanlığın gereği olan güzelliklere dayalı şehirlilik kültürleri oluşmuş, buralarda yaşayan insanlara da medeni insanlar denmiştir . Medeni  insan ilimden, bilimden, teknolojiden ,madden ve manen faydalanan ve gelişen insandır. Dolayısı ile medeni insanlarda  gayri ahlaki ve insanlık dışı  kötülükler ,çirkinlikler beklenilmez. 

Bu gün maalesef  şehirlerimizde bu olguların sadece kırıntılarını görebiliyoruz, yüz yıl içinde artan nüfusla birlikte, kırsal kesimlerden şehirlere olan göçlerin,şehirlerin  mevcut nüfusların  kat kat üstüne çıkarması ve göç edenlerin bir kısmının  şehir kültürüne uyumsuzluğu neticesinde şehirlilik kültürü de ortadan kalktı. 1927 de 13 Milyon 600 olan Türkiye nüfus ,1960 lar da  27 milyon 700, 1970 de 35 milyon 600, 1980 de 44 milyon 700, hasılı her 10 senede  10 milyon un üzerinde bir nüfus artışı ile  bu gün Türkiye nüfusu 83  milyonun üzerine çıkmıştır, buna  birde son yıllarda komşu ülkelerden gelen  5,5 milyon luk mülteci göçü de eklenince  Türkiye de 90 milyon a yakın bir nüfus oluştu, böylece de şehirli olmak şehirlilik  ve şehir kültürü de maalesef  sizlere ömür. Devletin en üst kademesinden itibaren, Bakanlar,Valiler  bas bas bağırılıyorlar meske,mesafe ve temizlik  covit 19  salgını için çok önemli diye , hey hat  sanki kulaklar sağır, gözler kör olmuş,sonra bu cahil cesaretlilere  ceza yazmak zorunda kal , bu sebeple insanlara para ceza yazılması bile şehirliliğin bittiğinin göstergesidir,  Kanun tanımazlık ,kurallara uymamak, komşusuna ,yoldaki vatandaşa saygı göstermemek, boşanmalar, öldürmeler, gayri meşru ilişkiler, bu ahlaksızlıkların sanatçı geçinen  bir takın kimseler tarafından topluma magazin adı altında sunulması, yeni yetişen nesillerin ve bir kısım insanların bunları taklit  etmesi ve daha sayabileceğim ,gerçek  şehirli insanlarımızın  son derece rahatsız olduğu bir çok menfi olay ve hadiseler şehirliliğin öldüğünün göstergesidir.  Giyim ,kuşamı ile bir şey sandığınız insanların konuşmasını duyunca iğreniyorsunuz.

Utanmak,sıkılmak,çekinmek,hakkına razı olmak bitmiş ,adam  sokak ortasında telefonda konuştuğu kişiye en yüksek tonda ana avrat sövüyor,Hastanede,doktora saldırıyor, polise yumruk atıyor, gündüz gözü ile soygun,kapkaç yapıyor, bakıyorsunuz adama suç makinesi imiş ,ne demek suç makinesi olmak, hırsızlık, rüşvet, kapkaç, uyuşturucu  defalarca ,say sayabildiğin kadar, şimdi birde  denetimli serbestlik çıktık ki, bu fiilleri işleyene adeta gün doğmuş, sonrada suç makinesi ha.Bu bozuk yapı ve zihniyet sahiplerinin bir kısmının idarede de söz sahibi olması ile de ,rüşvet,irtikap,yolsuzluk, yetkiyi kötüye kullanmalar ayyuka çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. 

Netice şehirlilik kültürünü ve şehirleri hep beraber öldürdük, geçmiş olsun. Bundan sonra düzelir mi, çok zor çokkk.  

Hutbeyi iyi okuyarak bölge birincisi oldu... Hutbeyi iyi okuyarak bölge birincisi oldu...