1995 yılında Manisa'dan Bolu'ya tayin oldum. Çevremdeki birkaç kişi hisse senedi alım satım işlemlerini ilde yeni açılan X şirketi aracılığı ile yaptıklarını ilettiler.

1995 yılında Manisa'dan Bolu'ya tayin oldum. Çevremdeki birkaç kişi hisse senedi alım satım işlemlerini ilde yeni açılan X şirketi aracılığı ile yaptıklarını ilettiler. Ben de elimde bulunan hisse senetlerini W bankasından şu anda ortada olmayan X acentesine virman ettirdim. 

Aradan 2-3 ay geçti; şehirde birçok kişinin tanıdığı, siyasetle, ticaretle de çok ilgili birkaç kişi tarafından açılmış olan X aracı kurum acentesinin sahiplerinin tüydüğünü öğrendik.  

150-200 kadar kişinin hisse senetlerini, yatırımcıların izni olmadan satıp ortadan kaybolan 4 kişiyi mahkemeye verdik.  

Aramızda para toplayarak ne idüğü belirsiz, sıradan bir avukat ile anlaştık. Sanki Bolu’da avukat yokmuş gibi taa Uşak ilinden ukala bir tip karşımıza çıkarılmıştı.  

Bu karikatür tip bizimle 2 kez toplantı yaptı. Yağlı, ballı laflar ile kitleyi uyuttu. Mahkeme süreci sanırım 5 yıl kadar sürdü. Bir duruşmaya dinleyici olarak ben de katılmıştım. 50’li yaşlardaki bir yargıç alelacele, uykulu gözlerle kürsüye oturdu. Yazmana fısır fısır birkaç cümle söyledi. İleri bir tarihe erteleme kararı vermişti. 

Image (1)-7

Sonuç olarak hem hisse senetlerimiz gitti hem de avukata ödediğimiz paralar boşa gitti. Zira uzun seneler sonunda “hava” aldık. O zaman sadece benden çalınan hisse senetleri şu anda 200 bin TL dolayında bir bedel tutmaktadır.  

Suçu işleyenler yasalardaki boşluklardan geçerek hafif bir ceza aldılar. O da ertelendi. 5 yıl boyunca suç işlemezlerse ceza silinecek şeklinde garip bir karar çıktı. 

Aradan 29 yıl geçti... Hala Bolu’da her yerde karşımıza çıkan, ticaret ve siyasetle meşgul olan borsa acentesi kurucusu 3 kardeşin servetlerinin kökeninde bizden yürüttükleri paralar da var diye düşünüyorum. 

Ne idüğü belirsiz, işin uzmanı olmayan acente ve aracı kurumlarla çalışıp yatırım yapmayınız. Maalesef düzgün işleyen hak-hukuk-ticaret-ekonomi-borsa sistemi ortada yoktur. 

Ali Özdemir  

0505 220 83 85 

www.aliozdemir.net 

08.01.2024