Sigortalılar, yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına ulaşamadıklarında, prim ödemelerini toplu olarak geri alabilirler. Mali Müşavir Onat Benlioğlu, bu konuda yaptığı açıklamada, "Yaşın dolmasına rağmen emeklilik için gerekli prim gün sayısını dolduramayanlar, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunarak ödedikleri prim tutarlarını toplu olarak iade alabilirler" dedi.

Hangi Primler Geri Alınabilir?

Prim iadesi talebinin önemine değinen Benlioğlu, çalışanlar için SGK'ya ödenen primlerin %34,5'i oranında olduğunu belirtti. Toptan ödeme kapsamında iade alınması durumunda, sadece işçi payına düşen ve uzun vadeli sigorta kollarını ifade eden emeklilik primlerinin (%9) iade edilebileceğini söyledi. İşveren payları ve işçi adına ödenen genel sağlık sigortası payının iadesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bağ-Kur 4/1-(b) Kapsamında Prim İadesi

Bağımsız çalışan sigortalılar için de aynı prensiplerin geçerli olduğunu belirten Benlioğlu, bu sigortalıların da %34,5 oranında prim ödediğini ve iade oranının %20 olduğunu ifade etti.

Tavanı Aşan Primlerin İadesi

Tavanı aşan primlerin iadesinin mümkün olduğunu belirten Benlioğlu, bu durumun işçinin birden fazla işverene bağlı olarak çalışması veya yüksek ücret alması durumunda ortaya çıktığını dile getirdi. Bu durumda, işçinin adına fazla ödenen tutarı SGK'dan geri talep edebileceğini vurguladı.

Örneğin; 2023 yılında iki ayrı işverene ait iş yerinde çalışarak toplamda 120.000 TL brüt ücret alan bir işçinin tavanı aşan primi iade edilecektir.

HABER MERKEZİ

Ekmek zammının ilk kurşunu İstanbul’da atıldı! Ekmek zammının ilk kurşunu İstanbul’da atıldı!

Gündem Haberleri