Altın Fiyatları Yükselişle Başladı! Altın Fiyatları Yükselişle Başladı!
    Çatı yalıtım açısından bir ev için en önemli detaylardan biridir. Aynı zamanda konut mimarisinin estetiği bütünleyen olmazsa olmazlarından biri. Evlerin çatısı yağmur ve kar suyunun eve girişine engel olur. Sıcak ve soğuk havalarda evin iklimlendirmesine ve dolayısıyla enerji tasarrufuna büyük katkı sağlar. Bunun yanı sıra evlere güzel bir örtü oluşturarak bina ömrüne büyük katkı sağlar.   Her konut için önem taşıyan bu uygulama prefabrik ev çatısı için de aynı öneme sahip. Prefabrik ev çatısı konutun kullanım konforuna doğrudan etki eder. Profesyonel uygulamalar enerji tasarrufuyla kazandırır. Çok iyi uygulanmış prefabrik ev çatısı evin ömrüne ömür katar. Evler için bu kadar önemli olan çatı malzeme kalitesi ve uygulama işçiliği öne çıkan detaylar arasında yer alır. Uygulama ile birlikte malzeme ve katmanlar da son derece önemlidir. Gerekli malzemeleri kullanmadan gerçekleştirilen çatı uygulaması enerji giderlerini artırarak bütçelere önemli zarar kalemi oluşturur. Yağmur ve karla birlikte oluşan suların evin içine akmasına ve dolayısıyla kullanım konforunun tamamen ortadan kalkmasına yol açar. Prefabrik ev çatı uygulamasında kullanılan malzeme özellikleri ve katmanlar prefabrik ev fiyatlarıyla da doğrudan ilgilidir.   Bina ömrüne katkı sağlama ve en iyi yalıtım performansı için prefabrik ev çatısında yapılacak uygulamalar bellidir. Öncelikle prefabrik ev çatı karkasının paslanmaz çelik metallerle yapılması önem taşır. Bu metallerde kaynak gibi güvensiz ve paslanmaya yol açacak uygulamalardan uzak durulmalıdır. Kaynak işlevi yeni üretim sistemlerinde tamamıyla cıvata somunlu birleşimli uygulamalarla gerçekleştirilmelidir. Çatı örtüsü serilmesini kolaylaştıran metal aşıklar da öne çıkar. Bunun dışında çatı sac veya metal kiremit altına OSB uygulaması yalıtım performansına doğrudan katkı sağlayacaktır.    

Prefabrik Ev Çatısı Nasıl Yapılır

Prefabrik evler uzun ömürlü yapı konseptinin yanı sıra hızlı üretim ve kurulum avantajıyla müstakil konut sahibi olmak isteyenlerce en çok tercih edilen yapı modelleri arasında yer alıyor. Konut finansman bütçelerine tasarruf sağlayan avantajlı fiyatları prefabrik evin tercih edilmesindeki öne çıkan diğer önemli etkenler arasında. Bu kadar ilgi gören bir konut modelinin yalıtım beklentilerini en iyi şekilde karşılaması açısından duvarlarla beraber çatı sistemindeki üretim ve uygulaması oldukça önemli. Prefabrik ev modelinde de aynen klasik betonarme konutlarda olduğu gibi çatı izolasyonu ısı kayıpları ve yağmur suyu sızdırmazlığı açısından önem kazanıyor. Yalıtımın yanı sıra yapı güvenliği yönüyle prefabrik evlerde çatı sisteminin yükü iç ve dış duvar blokları üzerine dağıtılmak üzere planlanmıştır. Bu nedenle üretim projesindeki ölçülendirme ve saha uygulaması bu dengenin korunması açısından projeye uygun yürütülmelidir.   Tam yalıtım sağlanabilmesi ve yapı güvenliği için prefabrik ev çatısının üretim sistemi, malzeme seçimi ve saha uygulaması bütünlüğü önem kazanıyor. Fiziki olarak ısınan hava yükseldiğinden yalıtımı iyi bir şekilde yapılmış prefabrik ev çatısı enerji kayıplarını engelleyecek ve gider bütçesinden tasarrufla kazandıracaktır.  
  • Karmod prefabrik evlerin çatı sisteminin statik hesaplamaları henüz tasarım aşamasında gerçekleştirilmektedir. Her ev modeline özel yapılan bu hesaplamayla çatı statiği en iyi şekilde karşılanmaktadır.
 
  • Çatı tasarımında modele göre değişmekte olup genel olarak beşik çatı (çift tarafa meyilli) ve zarf çatı olarak da isimlendirilen kırma çatı sistemi yoğun olarak tercih edilmektedir. Veranda gibi alanlarda tek yöne meyilli sundurma çatı modeli de kullanılmaktadır. Prefabrik ev şayet kar yükü çok fazla olan iklim bölgelerinde kullanılacaksa dik çatı modeli tercih sebebi olmaktadır.
 
  • Karmod prefabrik ev çatı sistemi makas adıyla isimlendirilen üçgen metaller üzerine kurgulanmıştır. Bu metallerin üretimi projeye tam uygunlukta bilgisayar destekli teknolojik makine hattında gerçekleştirilmektedir. Parçalı üretim özel çelik cıvata somun kullanımıyla birleştirilerek makaslar hazırlanmaktadır. Klasik üretimlerdeki kaynak kullanımı Karmod yapılarında tamamıyla sonlandırılmıştır. Kaynağın oluşturacağı riskler civata somunlu sistemle ortadan kaldırılmıştır.
 
  • Makaslar 125 cm aralıkta bir olacak şekilde projelendirilmiştir. Bunun nedeni 125 cm’de bir gelen H adı verilen taşıyıcı direklere denk gelmesi amaçlanmış olmasıdır.
 
  • Makas uç kısımları her iki dış duvar yönünde bu direklerin üzerine basacak şekilde montajlanır. Makaslar aynı zamanda iç duvarlar üzerinden geçerek çatı yükünün dengeli dağılımı sağlanır.
 
  • Makasların üzerine birbirine bağlayacak şekilde çatı örtüsünü kolaylaştırmak amacıyla aşık adı verilen metaller montajlanmaktadır. Karmod prefabrik evlerin aşıklarında özel çelik metaller kullanılırken klasik üretimlerde ahşap aşıklar da kullanılabilmektedir.
 
  • Metal aşıkların üzerine OSB ahşap kaplaması çatının her tarafını kapatacak şekilde uygulanır. OSB üzerine son çatı örtüsünü sermeden önce nem bariyeri örtülür. OSB ve nem bariyerinin kullanımındaki temel amaç bina içerisinde oluşabilecek terlemeleri tamamen ortadan kaldırmaktır.
 
  • OSB ve nem bariyeri üzerine son katman olarak trapez sac veya metal kiremit uygulaması yapılmaktadır. Müşteri shingle çatı tercih etmişse şayet OSB üzerine nem bariyeri yerine mebran uygulaması gerçekleştirilmektedir. Opsiyonel tercihlerde yoğun olmamakla birlikte sandviç panel sistem kullanımı da gündeme gelmektedir.
 
  • İç tavan kapaması üzerine ise iklim bölgesine göre 6 ila 12 cm kalınlığında mineral yün serimi gerçekleştirilerek yalıtım açısından en iyi uygulamalar yapılmaktadır.
 
  • Karmod prefabrik evlerin iki yönünde kalan çatı alın saclarının alt kısımlarına belirli aralıklarla havalandırma menfez delikleri oluşturulmuştur. Bu sistemle sıcak veya nemli havalarda terlemelerin önüne geçilmiştir.
 
  • Karmod prefabrik evlerin çatı yağmur oluklarında metal dere sistemi tercih edilmiştir. Bunun en önemli nedeni klasik plastik olukların yoğun güneşte zamanla parçalanmaları veya kışın yaşanan don olaylarında yine kırılarak işlevini yitirmeleridir.
 
  • Karmod prefabrik evlerde çatı makasları ve kapama malzemeleri projeye özel üretilip sahaya sevk edilmekte olup olası işçilik hatalarının tamamen önüne geçilmiştir. Projeyle birebir uygunlukta gerçekleştirilen çatı montajıyla tam güvenli ve en iyi yalıtımda çatı uygulamaları yapılmaktadır.
 

Prefabrik Evlerin Çatılarında Hangi Malzemeler Kullanılmaktadır?

Prefabrik evlerin çatı sisteminde kullanılan malzemeleri sırasıyla şu şekilde ifade edebiliriz. İlk olarak çatı örtüsünün yükünü çeken çatı makaslarının yerleştirileceği duvar üst bölgelerine şekli nedeniyle omega adı verilen metaller yerleştirilmektedir.   Çatı örtüsünün yükünü çeken makaslarda üçgen şeklinde çelik metal makaslar kullanılmaktadır. Makaslar 125 cm aralıklarla dizilerek çatı yükü evin her taşıyıcı bölgesine eşit şekilde dağıtılmıştır.   Çatı makaslarını dikey olarak keserek birbirine bağlayan metal açık profiller kullanılmıştır. Metal aşık profiller makasların üstünde yer alan u şeklindeki özel kulaklar içerisine oturtularak vidalanmaktadır. Metal aşıklar üzerine OSB kaplama malzemesi kullanılmaktadır. OSB üzerine nem bariyeri kullanılarak serilir. En üst katmanda da müşteri tercihine göre boyalı veya naturel trapez sac ile metal kiremit kaplama kullanılmaktadır. Bu kaplamaların tutması için akıllı vida adı verilen sızdırmaz çelik vidalar tercih edilmiştir. Üst çatı örtüsünde shingle tercih edilmişse OSB üzerine nem bariyeri yerine mebran malzeme kullanılmaktadır.   Çatı yağmur oluklarında Karmod prefabrik evlere özel üretilmiş metal dere sistemi tercih edilmiştir. Metal dere inişleri opsiyonel olarak metal boru inişli veya plastik boru inişli malzeme kullanılabilmektedir.   Çatı iç tavan arası üst kısmına 6 cm mineral yün serimi yapılmaktadır. Bu serim iklim koşullarına göre çift kata çıkartılabilmektedir.  

Çatı Malzemesi Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

Yalıtım ve genel iklimlendirme açısından betonarme binalarda olduğu gibi prefabrik evlerdeki çatı malzeme tercihleri son derece önem kazanmaktadır. Öncelikle satın alma öncesi prefabrik evi kullanacağınız bölgenin iklim özelliklerini müşteri temsilcisiyle gerçekçi bir şekilde paylaşmanız gerekir. Prefabrik ev üretici firmaların iklim bölgeleri illere göre oluşturulduğundan aynı il içerisinde değişkenlik gösteren iklimler varsa mutlaka belirtilmeli. Örneğin Antalya şehir merkezi Akdeniz iklim kuşağında olup şehirde kış boyunca çok fazla soğuk yaşanmaz. Oysa şehrin çok yakınında şehri hakim tepeden gören Torosların zirvelerinde kış oldukça çetin geçer. Şehir merkezi güllük gülistanlık iken yüksek köylerde çekin kış etkisini gösterir. Bu örnekle anlatmak istediğimiz aynı şehir içerisinde aynı zaman diliminde çok farklı iklim özelliklerinin görülebilmesi. Örnekteki gibi iklim farklarını prefabrik ev satın alacağınız firma ile mutlaka paylaşınız.   Prefabrik evin kurulacağı bölgede kar yoğun bir şekilde yağıyorsa bu durumun da üretici firma yetkilisine iletilmesi önerilecek çatı modelleri açısından önem kazanır. Kar yükü yüksek olan kullanım yerleri için makas ve aşık sayısı artırılması gibi proje ek destekleri yapılmaktadır. Bu bölgeler için çatı eğimimi bir miktar daha artırılarak karın kısa zamanda çatıdan aşağı akması doğal yoldan kolaylaştırılmaktadır.   Bazı ekonomik prefabrik ev fiyatlarında OSB ve nem bariyeri fiyata dahil edilmemektedir. Şayet evinizi yazlık olarak kullanacaksanız OSB ve nem bariyeri tercih etmenize gerek kalmayabilir. Ancak soğuk iklimde kış aylarında da evi kullanacaksanız mutlaka OSB ve nem bariyeri uygulamasını fiyata dahil ettirin. OSB ve nem bariyeri yoğun yağış alan iklimlerde yağmur sesinin ev içerisine girişini tamamıyla engelleyecektir.  

Çatı Malzeme Kalitesinin Isı Yalıtımına Etkisi

Öncelikle prefabrik evin çatı malzeme seçiminizi belirlemede genelde iki unsur etken olur. Bunlardan biri evi kullanacağınız yerin iklim özellikleri diğeri ise kullanım amacınız. Evinizi yaz kış dört mevsim kullanacaksanız ve eviniz özellikle aşırı soğuk bir bölgede inşa edilecekse OSB tercihinden vazgeçmeyin. Buna ilave olarak çatı arası mineral yün serimi 6 cm standart tek kat yerine iki kat 12 cm olarak talep edin. Eviniz karasal soğuk bir ilde kurulacak olsa bile bu evi sadece az aylarında kullanacaksanız OSB ve nem bariyeri gibi uygulamalara ekstra para ödemenize gerek kalmayacaktır. Yine yaz kullanımları için tek kat mineral yön serimi yeterli olacaktır.   Kısaca özetlersek prefabrik evlerde çatı yalıtımı için istenilebilecek en iyi malzeme seçimi tavan arasına çift kat mineral yün serimi ve çatı örtüsü altına OSB ve nem bariyeri seçimi olacaktır. Çatı uygulaması bu şekilde yapılan prefabrik evler en soğuk kış günlerinde bile kolayca ısınacaktır. Isınan hava evinizin içerisinde hapsolacak ve en az enerji kullanımıyla bütçeden tasarruf edilerek kazançlı çıkacaksınız.   Kaynak: https://karmod.com/blog/prefabrik-ev-catisi/