Özellikle parmak arası terlikleri sık kullanıyorsanız, uzmanlara göre ayak sağlığınızı tehlike atıyorsunuz. Peki parmak arası terlikler hangi sorunlara neden oluyor? Yaz aylarında günlük olarak ne tarz terlikler kullanmalıyız?

Birbirinden renkli ve şık modellere sahip olan parmak arası terlikler, yaz aylarında pek çok kişinin tercihi. Ancak uzmanlar bu terlikler için ciddi uyarılarda bulunuyor.

O uzmanlardan biri de TikTok'ta Ayak Sağlığı üzerine paylaşımlar yapan Podiatrist Dr. Paul Macaulay… Dr. Macaulay, geçtiğimiz günlerde ABD basınında da gündem olan bir videosunda parmak arası terlik giymenin tehlikelerine değinerek, “Yaz aylarında büyük bir çoğunluk parmak arası terlik giyiyor ve bu önemli bir sorun çünkü pek çok yaralanmaya yol açıyor” dedi.

Macaulay, parmak arası terlik nedeniyle oluşan kıvrık bir ayağın fotoğrafını göstererek, “Uzun süre bu tarz terlikleri giyerseniz ayak parmaklarınız sertleşmeye ve pençeleşmeye başlayabilir. Hatta çekiç parmak sendromu yaşanabilir. Bu durumu tersine çevirmek zor olabilir” ifadelerini kullandı.

Ramazan Bayramı’nda sağlık hizmetleri devam edecek… Ramazan Bayramı’nda sağlık hizmetleri devam edecek…

‘AYAKLARIMIZIN ANATOMİSİNE TAM OLARAK UYMUYOR’

Ülkemizde de çok tercih edilen bu terliklerle ilgili Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yiğit Umur Cırdı’nın görüşlerine başvurduğumda “Her insanın ayak yapısı kendisine özeldir. Biri için çok rahat gelen terlik bir başkası için rahatsız edici olabilir. Özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle terlik kullanımı belirgin şekilde arttı. Fakat parmak arası terlikler ayak mekaniğiyle uyum göstermiyor” ifadelerini kullandı.

Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Doç. Dr. Bilgehan Çatal da “Bu terlikler düz ve çok esnek bir yapıya sahip. Bu nedenle ayaklarımızın anatomisine tam olarak uymuyor” dedi ve ekledi:

“Ayak tabanımızın iç tarafında ‘medial ark’ dediğimiz bir çukurluk bulunuyor. Bu ayak iç kısmındaki çukurluğun kaybolmasına ‘düz tabanlık’ diyoruz. Parmak arası terliklerdeki esas problem, düz yapısından dolayı bu çukurluğun desteklenmemesi. Bu durum ‘plantar fasia’ (Topuktan ayak parmaklarına uzanan doku bandının iltihaplanması) ve ‘posterior tibial tendon’ (Tendondaki değişikliklerin neden olduğu ve dengeyi bozan bir durum) gibi yumuşak doku yapılarına aşırı yüklenmeye sebep olup, ağrılı bir ayağa yol açıyor.”

‘AYAK VE TOPUK SORUNLARI DIŞINDA NASIR OLUŞUMUNA DA NEDEN OLUYOR’

“Parmak arası terliklerin uzun süre kullanımı ayağın yer ile temas eden yüzeyinin değişmesine ve kısmi bölgelerin normalden daha fazla yük taşımasına sebep olarak nasır oluşumuna, su toplamasına, ayak ağrısına ve topuk ağrısına sebep olur” diyen Dr. Yiğit Umur Cırdı, “Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki bu terlikler ayağı tam olarak kavramadığı için topuk kısmı yere daha sert vuruyor. Parmakların sürekli kavrama hareketi yapması pençeleşmeye neden oluyor” dedi.